FİNANSAL KALKINMA İLE İKTİSADİ BÜYÜME ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: ÇOK ÜLKELİ BİR ZAMAN SERİSİ ANALİZİ

Volume: 4 Number: 8 February 4, 2014
EN TR

FİNANSAL KALKINMA İLE İKTİSADİ BÜYÜME ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: ÇOK ÜLKELİ BİR ZAMAN SERİSİ ANALİZİ

Abstract

Bu çalışmada; seçilmiş 44 ülkede finansal kalkınma ile iktisadi büyüme arasındaki ilişkiler zaman serisi analizleri kapsamında eşbütünleşme ve nedensellik testleri kullanılarak 1980 – 2011 dönemi için araştırılmıştır. Finansal kalkınmayı temsilen dört vekil değişken ve iktisadi büyüme içinse reel GSYİH’daki yüzde değişim kullanılmıştır. Johansen eşbütünleşme test sonuçları; Avusturya, Barbados, Danimarka, Hong – Kong, İsrail ve BAE dışındaki ülkeler için finansal kalkınma ile iktisadi büyüme arasında eşbütünleşik ilişkilerin varlığını göstermiştir. İlaveten Granger nedensellik analizi bulguları ise, uzun dönemli ilişkilerin elde edilemediği ülkelerden olan Avusturya, Danimarka ve BAE’de dahil olmak üzere toplam 31 ülkede nedensellik ilişkilerine ulaşıldığını göstermiştir. Ayrıca; Finlandiya, Polonya ve BAE’de ilgili değişkenler arasında çift yönlü nedensellik ilişkisi elde edilmiştir. Bu sonuçlar bir bütün olarak değerlendirildiğinde çalışmamızdaki bir takım ülkeler için talep takibi görüşünün, diğer bir kısmı içinse arz önderliği hipotezinin geçerli olduğu belirtilebilir.

Keywords

References

  1. ABU-BADER, Suleiman and ABU-QARN, Aamer S. (2008), “Financial Development and Economic Growth: The Egyptian Experience”, Journal of Policy Modeling, Vol. 30, No. 5, pp. 887-898.
  2. AGBETSIAFA, Douglas K. (2003), “The Finance Growth Nexus: Evidence from Sub-Saharan Africa”, International Advances in Economic Research, Vol. 9, No. 2, pp. 172-190.
  3. AĞAYEV, Seymur (2012), “Geçiş Ekonomilerinde Finansal Gelişme ve Ekonomik Büyüme İlişkisi”, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt 32, Sayı 1, ss. 155-164.
  4. AHMAD, Eatzaz and MALİK, Aisha (2009), “Financial Sector Development and Economic Growth: An Empirical Analysis of Developing Countries”, Journal of Economic Cooperation and Development, Vol. 30, No. 1, pp. 17-40.
  5. AHMED, S. M. and ANSARI, M. I. (1998), “Financial Sector Development and Economic Growth: The South-Asian Experience”, Journal of Asian Economics, Vol. 9, No. 3, pp. 503-517.
  6. AK, Rengin and KARA, Ekrem (2011), “The Relationship Between Financial Development and Economic Growth: Econometric Model”, European Journal of Scientific Research, Vol. 54, No. 4, pp. 522-531.
  7. AKINBOADE, O. A. (1998), “Financial Development and Economic Growth in Botswana: A Test for Causality”, Savings and Development, Vol. 22, No. 3, pp. 331-348.
  8. AKINLO, Anthony E. and EGBETUNDE, Tajudeen (2010), “Financial Development and Economic Growth: The Experience of 10 Sub-Saharan African Countries Revisited”, The Review of Finance and Banking, Vol. 2, No. 1, pp. 17-28.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Publication Date

February 4, 2014

Submission Date

February 4, 2014

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2013 Volume: 4 Number: 8

APA
Yüce, G., Akıncı, M., & Yılmaz, Ö. (2014). FİNANSAL KALKINMA İLE İKTİSADİ BÜYÜME ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: ÇOK ÜLKELİ BİR ZAMAN SERİSİ ANALİZİ. Finansal Araştırmalar Ve Çalışmalar Dergisi, 4(8), 111-144. https://izlik.org/JA35FM48YB
AMA
1.Yüce G, Akıncı M, Yılmaz Ö. FİNANSAL KALKINMA İLE İKTİSADİ BÜYÜME ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: ÇOK ÜLKELİ BİR ZAMAN SERİSİ ANALİZİ. Finansal Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi. 2014;4(8):111-144. https://izlik.org/JA35FM48YB
Chicago
Yüce, Gönül, Merter Akıncı, and Ömer Yılmaz. 2014. “FİNANSAL KALKINMA İLE İKTİSADİ BÜYÜME ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: ÇOK ÜLKELİ BİR ZAMAN SERİSİ ANALİZİ”. Finansal Araştırmalar Ve Çalışmalar Dergisi 4 (8): 111-44. https://izlik.org/JA35FM48YB.
EndNote
Yüce G, Akıncı M, Yılmaz Ö (February 1, 2014) FİNANSAL KALKINMA İLE İKTİSADİ BÜYÜME ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: ÇOK ÜLKELİ BİR ZAMAN SERİSİ ANALİZİ. Finansal Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi 4 8 111–144.
IEEE
[1]G. Yüce, M. Akıncı, and Ö. Yılmaz, “FİNANSAL KALKINMA İLE İKTİSADİ BÜYÜME ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: ÇOK ÜLKELİ BİR ZAMAN SERİSİ ANALİZİ”, Finansal Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, vol. 4, no. 8, pp. 111–144, Feb. 2014, [Online]. Available: https://izlik.org/JA35FM48YB
ISNAD
Yüce, Gönül - Akıncı, Merter - Yılmaz, Ömer. “FİNANSAL KALKINMA İLE İKTİSADİ BÜYÜME ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: ÇOK ÜLKELİ BİR ZAMAN SERİSİ ANALİZİ”. Finansal Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi 4/8 (February 1, 2014): 111-144. https://izlik.org/JA35FM48YB.
JAMA
1.Yüce G, Akıncı M, Yılmaz Ö. FİNANSAL KALKINMA İLE İKTİSADİ BÜYÜME ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: ÇOK ÜLKELİ BİR ZAMAN SERİSİ ANALİZİ. Finansal Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi. 2014;4:111–144.
MLA
Yüce, Gönül, et al. “FİNANSAL KALKINMA İLE İKTİSADİ BÜYÜME ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: ÇOK ÜLKELİ BİR ZAMAN SERİSİ ANALİZİ”. Finansal Araştırmalar Ve Çalışmalar Dergisi, vol. 4, no. 8, Feb. 2014, pp. 111-44, https://izlik.org/JA35FM48YB.
Vancouver
1.Gönül Yüce, Merter Akıncı, Ömer Yılmaz. FİNANSAL KALKINMA İLE İKTİSADİ BÜYÜME ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: ÇOK ÜLKELİ BİR ZAMAN SERİSİ ANALİZİ. Finansal Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi [Internet]. 2014 Feb. 1;4(8):111-44. Available from: https://izlik.org/JA35FM48YB