Lagocephalus sceleratus is one of the worst invasive species in the Mediterranean Sea migrated from Red Sea and has been spreading throughout the area. The aim of this study is focusing on the potential nutritional use of this species. The long-chain polyunsaturated fatty acids docosahexaenoic acid (DHA) and eicosapentaenoic acid (EPA) are beneficial for health of humans. A good natural source of these fatty acids is seafood, especially fish. In this study, total lipid content and fatty acid composition of L. sceleratus were determined. Total lipid content of dorsal muscle was found as 1,82 %. Levels of EPA (6,08%) and DHA (15,68%) were found high. These results may mean that muscle of L. sceleratus has good nutritional value. After solving the toxicity problem of L. sceleratus, consuming this species as a food source may help to prevent the ecosystem againts this invasive species.
Lagocephalus sceleratus fish oil omega-3 polyunsaturated fatty acids fatty acid composition.
Akdeniz’in en istilacı türlerinden biri olan Lagocephalus sceleratus Kızıl Deniz’den göç etmiş ve bölgede hızla yayılmaya devam etmektedir. Bu çalışmanın amacı, bu türün beslenme açısından olası kullanılabilirliğini belirlemektir. Uzun zincirli aşırı doymamış yağ asitleri; docosahexaenoic asit (DHA) ve eicosapentaenoic asit (EPA) insan sağlığı için faydalıdır. Bu yağ asitlerinin en iyi doğal kaynağı başlıca balık olmak üzere deniz ürünleridir. Bu çalışmada L. sceleratus’un toplam lipid miktarı ve yağ asidi bileşimi tespit edilmiştir. Dorsal kasta toplam lipid miktarı %1,82 olarak belirlenmiştir. EPA (%6,08) ve DHA (%15,68) yüzdeleri yüksek bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar, L. sceleratus’un iyi bir besin değerine sahip olduğu anlamına gelebileceğini göstermiştir. L. sceleratus’un zehir etkisinin giderilmesinden sonra, bu türün besin maddesi olarak tüketilmesi, ekosistemi bu istilacı türden korumak konusunda yardımcı olabilir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | January 10, 2014 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 25 Issue: 4 |
Marmara Fen Bilimleri Dergisi
e-ISSN : 2146-5150
MU Fen Bilimleri Enstitüsü
Göztepe Yerleşkesi, 34722 Kadıköy, İstanbul
E-posta: fbedergi@marmara.edu.tr