Research Article
BibTex RIS Cite

Aktif İçeriği Sodyum dimetilditiyokarbamat Olan Antimikrobiyal Maddenin Antibiyotiklere Dirençli Referans Bakteri Suşlarına Karşı Minimum İnhibitör Konsantrasyonlarının Araştırılması

Year 2018, Volume: 30 Issue: 4, 415 - 421, 31.12.2018
https://doi.org/10.7240/marufbd.440269

Abstract

Tuzlanmış
deriler, kaybettiği suyun geri kazandırılarak yeniden yumuşaması ve üzerindeki
tuzun, dışkının, mikroorganizmaların temizlenmesi amacıyla ıslatma işlemine sokulmaktadır.
Deri endüstrisinde ıslatma işleminin içerdiği organik yük
sebebiyle bakteriler gelişebilmektedir. Bakteriyel gelişmenin deride önemli
zararlara sebep olduğu bilinmektedir. Islatma işleminde çeşitli antimikrobiyal
maddeler kullanılmasına rağmen, ıslatma sıvılarında ve ıslatılmış derilerde antibiyotiklere
dirençli Gram-pozitif ve Gram-negatif bakteriler
daha önceki çalışmalarda saptanmıştır. Islatma işleminin verimli ve etkili bir
biçimde yapılabilmesi için antimikrobiyal maddenin uygun miktarda kullanılması
oldukça önemlidir. Böylece, derilerde bakteri kaynaklı zararlar kontrol altına
alınabilecektir.
Bu
çalışmada,
Gram-negatif ve Gram-pozitif referans
bakteri suşlarının farklı antibiyotiklere karşı duyarlılıkları Kirby-Bauer disk
difüzyon metodu ile araştırılmıştır. Ayrıca,
ıslatma işleminde kullanılan aktif içeriği sodyum
dimetilditiyokarbamat olan
antimikrobiyal
maddenin farklı konsantrasyonları bu bakterilere ve bunların karışık kültürü
üzerine uygulanarak minimum inhibisyon konsantrasyonu agar dilüsyon metoduyla araştırılmıştır. Test bakterileri
ampisilin (10 µg), spektinomisin (25 µg), streptomisin (10 µg), meropenem (10
µg) ve penisilin (10 U) antibiyotiklerine karşı dirençli bulunmuştur. Antimikrobiyal
maddenin minimum inhibisyon konsantrasyon
değerleri
Pseudomonas aeruginosa ATCC27853,
Staphylococcus aureus ATCC29213, Micrococcus luteus ATCC9341, ve tüm test
bakterilerinin karışık kültürü için 1000 µg/ml; Escherichia coli ATCC25922 ve Bacillus
cereus
ATCC11778 için 500 µg/ml; Staphylococcus
epidermidis
ATCC12228 ve Enterococcus
faecalis
ATCC29212 için 15.6 µg/ml; ve Bacillus
subtilis
ATCC6633 için ise 3.9 µg/ml olarak saptanmıştır. Bu çalışmadan elde
edilen verilere göre, antibiyotiklere dirençli sekiz farklı referans bakteri
suşunun ve bunların karışık kültürünün gelişimleri test edilen antimikrobiyal
madde ile inhibe edildiği belirlenmiştir.

References

  • Haines, M.B. (1984). Quality rawstock. J Am Leather Chem As 4: 164-173.
  • Bailey, D.G. and Birbir, M. (1993). A study of the extremely halophilic microorganisms found on commercially brine-cured cattle hides. J Am Leather Chem As 88: 285-293.
  • Birbir, M. (1991). Deri endüstrisinde kullanılan işlenmiş ve işlenmemiş sığır derilerinde derinin kalitesine etki eden mikroorganizmaların izolasyonu ve identifikasyonu. Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, Türkiye.
  • Adminis, U. and Money, C.A. (2003). Short-term preservation of hides and skins. Leather International, 26.
  • Berber, D., Birbir, M. and Hacıoğlu, H. (2010). Efficacy assesment of bactericide containing didecyldimethylammonium chloride on bacteria found in soak liquor at different exposure times. J Am Leather Chem As 11: 354-359.
  • Veyselova, C., Birbir, M. and Berber, D. (2013). Minimal bactericidal concentration for a quaternary ammonium compound used in soak liquors. J Soc Leath Tech Ch 4(97): 166-171.
  • Birbir, M., Ventosa, A. and Caglayan, P. (2015). Characterization of moderately halophilic bacteria found on the sheep and goat skins. The Scientific Research Project Commission of Marmara University, Project number FEN-C-DRP-040712-0281.
  • Birbir, M. and Yazıcı, E. (2016). Isolation and identification of bacterial species belonging to family Enterobacteriaceae on soaked hide and skin samples and determination of their antibiotic susceptibilities to different antibiotics. The Scientific Research Project Commission of Marmara University, Project number FEN-C-YLP-041213-0456.
  • Newton, K.G., Harrision, J.C.L. and Smith, K.M. (1977). Coliforms from hides and meat. J Appl Environ Microbiol 33: 199-200.
  • Antic, D., Blagojevic, B., Ducic, M., Nastasijevic, I., Mitrovic, R. and Buncic, S. (2010). Distribution of microflora on cattle hides and its transmission to meat via direct contact. Food Control 21: 1025-1029.
  • Berber, D. and Birbir, M. (2010). Examination of bacterial populations in salt, salted hides, soaked hides and soak liquors. J Am Leather Chem As 105: 320-326.
  • Aslan, E. and Birbir, M. (2011). Examination of Gram-positive bacteria on salt-pack cured hides. J Am Leather Chem As 106: 372-380.
  • Aslan, E. and Birbir, M. (2012). Examination of Gram-negative bacteria on salt-pack cured hides. J Am Leather Chem As 107: 106-115.
  • Akpolat, C., Ventosa, A., Birbir, M., Sánchez-Porro, C. and Caglayan, P. (2015). Molecular identification of moderately halophilic bacteria and extremely halophilic archaea isolated from salted sheep skins containing red and yellow discoloratios. J Am Leather Chem As 110: 211-220.
  • Caglayan, P., Birbir, M., Ventosa, A. and Sánchez-Porro, C. (2015). Characterization of moderately halophilic bacteria from the salt-pack cured hides. J Soc Leath Tech Ch 5: 250-254.
  • Ulusoy, K. and Birbir, M. (2015). Identification and metabolic activities of bacterial species belonging to the Enterobacteriaceae on salted cattle hides and sheep skins. J Am Leather Chem As 110: 86-199.
  • Bauer, A.W., Kirby, W.M.M., Sherris, J.C. and Turck, M. (1966). Antibiotic susceptibility testing by a standardized single disk method. Amer J Clin Pathol 45: 493-496.
  • CLSI (Clinical and Laboratory Standards Institute); Performance Standards for Antimicrobial Susceptibility Testing. 28th ed. CLSI supplement M100. Wayne, PA, 2018.
  • EUCAST (The European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing); Breakpoint Tables for Interpretation of MICs and Zone Diameters, Version 8.1, 2018.
  • Bilgehan, H. (2004). Clinical Microbial Identification, Barış Yayınları, Ankara, Türkiye.
  • EUCAST, European Committee for Antimicrobial Susceptibility Testing of the European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ESCMID) (2000). Determination of minimum inhibitory concentrations (MICs) of antibacterial agents by agar dilution, EUCAST Definitive Document E. Def 3.1, Clinical Microbiology and Infection, 6: 509-515.
  • Wiegand, I., Hilpert, K. and Hancock, R.E.W. (2008). Agar and broth dilution methods to determine the minimal inhibitory concentration (MIC) of antimicrobial substances. Nat Protoc 3: 163-175.
  • Hammer, K.A., Carson, C.F. and Riley, T.V. (1999). Antimicrobial activity of essential oils and other plant extracts. J Appl Microbiol 86: 985-990.
  • Pfleiderer, E. and Reiner, R. (1988). Microorganisms in Processing of Leather in Biotechnology.
  • Birbir, M. and Ilgaz, A. (1996). Isolation and identification of bacteria adversely affecting hide and leather quality. J Soc Leath Tech Ch 80: 147-153.
  • Yapıcı, A.N. ve Yapıcı, B.M. (2002). Deri işletmelerinde karşılaşılan mikrobiyal olaylar ve kullanılan mikrobisidler. Teknik Bülten 34.
  • Rangarajan, R., Didato, T.D. and Bryant, S. (2003). Measurement of bacterial populations in typical tannery soak solutions by traditional and new approaches. J Am Leather Chem As 98: 477-485.
  • Orlita, A. (2004). Microbial biodeterioration of leather and its control: A review. Int Biodeterior Biodegradation 53: 157-163.
  • Yapıcı, B.M., Yapıcı, A.N., Karaboz, İ. ve Tozan, M. (2004). Deri sektöründe kullanılan bazı bakterisitlerin etkinliğinin tespiti üzerine bir araştırma. I. Ulusal Deri Sempozyumu, İzmir, 7-8 Ekim.
  • Bilgi, S.T., Yapici, B.M. and Yapici, A.N. (2009). Determination of bacterial and fungal numbers in floats of pre-tanning operations. Afr J Biotechnol 8: 1602-1607.
Year 2018, Volume: 30 Issue: 4, 415 - 421, 31.12.2018
https://doi.org/10.7240/marufbd.440269

Abstract

References

  • Haines, M.B. (1984). Quality rawstock. J Am Leather Chem As 4: 164-173.
  • Bailey, D.G. and Birbir, M. (1993). A study of the extremely halophilic microorganisms found on commercially brine-cured cattle hides. J Am Leather Chem As 88: 285-293.
  • Birbir, M. (1991). Deri endüstrisinde kullanılan işlenmiş ve işlenmemiş sığır derilerinde derinin kalitesine etki eden mikroorganizmaların izolasyonu ve identifikasyonu. Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, Türkiye.
  • Adminis, U. and Money, C.A. (2003). Short-term preservation of hides and skins. Leather International, 26.
  • Berber, D., Birbir, M. and Hacıoğlu, H. (2010). Efficacy assesment of bactericide containing didecyldimethylammonium chloride on bacteria found in soak liquor at different exposure times. J Am Leather Chem As 11: 354-359.
  • Veyselova, C., Birbir, M. and Berber, D. (2013). Minimal bactericidal concentration for a quaternary ammonium compound used in soak liquors. J Soc Leath Tech Ch 4(97): 166-171.
  • Birbir, M., Ventosa, A. and Caglayan, P. (2015). Characterization of moderately halophilic bacteria found on the sheep and goat skins. The Scientific Research Project Commission of Marmara University, Project number FEN-C-DRP-040712-0281.
  • Birbir, M. and Yazıcı, E. (2016). Isolation and identification of bacterial species belonging to family Enterobacteriaceae on soaked hide and skin samples and determination of their antibiotic susceptibilities to different antibiotics. The Scientific Research Project Commission of Marmara University, Project number FEN-C-YLP-041213-0456.
  • Newton, K.G., Harrision, J.C.L. and Smith, K.M. (1977). Coliforms from hides and meat. J Appl Environ Microbiol 33: 199-200.
  • Antic, D., Blagojevic, B., Ducic, M., Nastasijevic, I., Mitrovic, R. and Buncic, S. (2010). Distribution of microflora on cattle hides and its transmission to meat via direct contact. Food Control 21: 1025-1029.
  • Berber, D. and Birbir, M. (2010). Examination of bacterial populations in salt, salted hides, soaked hides and soak liquors. J Am Leather Chem As 105: 320-326.
  • Aslan, E. and Birbir, M. (2011). Examination of Gram-positive bacteria on salt-pack cured hides. J Am Leather Chem As 106: 372-380.
  • Aslan, E. and Birbir, M. (2012). Examination of Gram-negative bacteria on salt-pack cured hides. J Am Leather Chem As 107: 106-115.
  • Akpolat, C., Ventosa, A., Birbir, M., Sánchez-Porro, C. and Caglayan, P. (2015). Molecular identification of moderately halophilic bacteria and extremely halophilic archaea isolated from salted sheep skins containing red and yellow discoloratios. J Am Leather Chem As 110: 211-220.
  • Caglayan, P., Birbir, M., Ventosa, A. and Sánchez-Porro, C. (2015). Characterization of moderately halophilic bacteria from the salt-pack cured hides. J Soc Leath Tech Ch 5: 250-254.
  • Ulusoy, K. and Birbir, M. (2015). Identification and metabolic activities of bacterial species belonging to the Enterobacteriaceae on salted cattle hides and sheep skins. J Am Leather Chem As 110: 86-199.
  • Bauer, A.W., Kirby, W.M.M., Sherris, J.C. and Turck, M. (1966). Antibiotic susceptibility testing by a standardized single disk method. Amer J Clin Pathol 45: 493-496.
  • CLSI (Clinical and Laboratory Standards Institute); Performance Standards for Antimicrobial Susceptibility Testing. 28th ed. CLSI supplement M100. Wayne, PA, 2018.
  • EUCAST (The European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing); Breakpoint Tables for Interpretation of MICs and Zone Diameters, Version 8.1, 2018.
  • Bilgehan, H. (2004). Clinical Microbial Identification, Barış Yayınları, Ankara, Türkiye.
  • EUCAST, European Committee for Antimicrobial Susceptibility Testing of the European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ESCMID) (2000). Determination of minimum inhibitory concentrations (MICs) of antibacterial agents by agar dilution, EUCAST Definitive Document E. Def 3.1, Clinical Microbiology and Infection, 6: 509-515.
  • Wiegand, I., Hilpert, K. and Hancock, R.E.W. (2008). Agar and broth dilution methods to determine the minimal inhibitory concentration (MIC) of antimicrobial substances. Nat Protoc 3: 163-175.
  • Hammer, K.A., Carson, C.F. and Riley, T.V. (1999). Antimicrobial activity of essential oils and other plant extracts. J Appl Microbiol 86: 985-990.
  • Pfleiderer, E. and Reiner, R. (1988). Microorganisms in Processing of Leather in Biotechnology.
  • Birbir, M. and Ilgaz, A. (1996). Isolation and identification of bacteria adversely affecting hide and leather quality. J Soc Leath Tech Ch 80: 147-153.
  • Yapıcı, A.N. ve Yapıcı, B.M. (2002). Deri işletmelerinde karşılaşılan mikrobiyal olaylar ve kullanılan mikrobisidler. Teknik Bülten 34.
  • Rangarajan, R., Didato, T.D. and Bryant, S. (2003). Measurement of bacterial populations in typical tannery soak solutions by traditional and new approaches. J Am Leather Chem As 98: 477-485.
  • Orlita, A. (2004). Microbial biodeterioration of leather and its control: A review. Int Biodeterior Biodegradation 53: 157-163.
  • Yapıcı, B.M., Yapıcı, A.N., Karaboz, İ. ve Tozan, M. (2004). Deri sektöründe kullanılan bazı bakterisitlerin etkinliğinin tespiti üzerine bir araştırma. I. Ulusal Deri Sempozyumu, İzmir, 7-8 Ekim.
  • Bilgi, S.T., Yapici, B.M. and Yapici, A.N. (2009). Determination of bacterial and fungal numbers in floats of pre-tanning operations. Afr J Biotechnol 8: 1602-1607.
There are 30 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Research Articles
Authors

Pınar Çağlayan 0000-0002-0238-1754

Publication Date December 31, 2018
Acceptance Date December 11, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 30 Issue: 4

Cite

APA Çağlayan, P. (2018). Aktif İçeriği Sodyum dimetilditiyokarbamat Olan Antimikrobiyal Maddenin Antibiyotiklere Dirençli Referans Bakteri Suşlarına Karşı Minimum İnhibitör Konsantrasyonlarının Araştırılması. Marmara Fen Bilimleri Dergisi, 30(4), 415-421. https://doi.org/10.7240/marufbd.440269
AMA Çağlayan P. Aktif İçeriği Sodyum dimetilditiyokarbamat Olan Antimikrobiyal Maddenin Antibiyotiklere Dirençli Referans Bakteri Suşlarına Karşı Minimum İnhibitör Konsantrasyonlarının Araştırılması. MAJPAS. December 2018;30(4):415-421. doi:10.7240/marufbd.440269
Chicago Çağlayan, Pınar. “Aktif İçeriği Sodyum Dimetilditiyokarbamat Olan Antimikrobiyal Maddenin Antibiyotiklere Dirençli Referans Bakteri Suşlarına Karşı Minimum İnhibitör Konsantrasyonlarının Araştırılması”. Marmara Fen Bilimleri Dergisi 30, no. 4 (December 2018): 415-21. https://doi.org/10.7240/marufbd.440269.
EndNote Çağlayan P (December 1, 2018) Aktif İçeriği Sodyum dimetilditiyokarbamat Olan Antimikrobiyal Maddenin Antibiyotiklere Dirençli Referans Bakteri Suşlarına Karşı Minimum İnhibitör Konsantrasyonlarının Araştırılması. Marmara Fen Bilimleri Dergisi 30 4 415–421.
IEEE P. Çağlayan, “Aktif İçeriği Sodyum dimetilditiyokarbamat Olan Antimikrobiyal Maddenin Antibiyotiklere Dirençli Referans Bakteri Suşlarına Karşı Minimum İnhibitör Konsantrasyonlarının Araştırılması”, MAJPAS, vol. 30, no. 4, pp. 415–421, 2018, doi: 10.7240/marufbd.440269.
ISNAD Çağlayan, Pınar. “Aktif İçeriği Sodyum Dimetilditiyokarbamat Olan Antimikrobiyal Maddenin Antibiyotiklere Dirençli Referans Bakteri Suşlarına Karşı Minimum İnhibitör Konsantrasyonlarının Araştırılması”. Marmara Fen Bilimleri Dergisi 30/4 (December 2018), 415-421. https://doi.org/10.7240/marufbd.440269.
JAMA Çağlayan P. Aktif İçeriği Sodyum dimetilditiyokarbamat Olan Antimikrobiyal Maddenin Antibiyotiklere Dirençli Referans Bakteri Suşlarına Karşı Minimum İnhibitör Konsantrasyonlarının Araştırılması. MAJPAS. 2018;30:415–421.
MLA Çağlayan, Pınar. “Aktif İçeriği Sodyum Dimetilditiyokarbamat Olan Antimikrobiyal Maddenin Antibiyotiklere Dirençli Referans Bakteri Suşlarına Karşı Minimum İnhibitör Konsantrasyonlarının Araştırılması”. Marmara Fen Bilimleri Dergisi, vol. 30, no. 4, 2018, pp. 415-21, doi:10.7240/marufbd.440269.
Vancouver Çağlayan P. Aktif İçeriği Sodyum dimetilditiyokarbamat Olan Antimikrobiyal Maddenin Antibiyotiklere Dirençli Referans Bakteri Suşlarına Karşı Minimum İnhibitör Konsantrasyonlarının Araştırılması. MAJPAS. 2018;30(4):415-21.

Marmara Journal of Pure and Applied Sciences

e-ISSN : 2146-5150