BibTex RIS Cite

Bilişim Çağında Geleneksel Gazeteciliğin Dönüşümü: Veri Gazeteciliği

Year 2016, Issue: 26 - TÜRKİYE'DE HABERCİLİK, 55 - 70, 30.12.2016

Abstract

Teknolojide yaşanan değişimler ve bunun sonucunda bir bilişim devriminin gerçekleşmesi gazetecilerin haber elde etme yöntemlerini de farklılaştırmıştır. Bilgisayar ve internet alanında yaşanan bu gelişmeler gazetecilik mesleğini de etkilemiş ve veri gazeteciliği kavramının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Veri gazeteciliği, açık verilerin kullanıldığı ve haberciliğin temelini oluşturan hikâyenin kurulmasında çevrimiçi raporlamadan faydalanılan bir sistemi ifade etmektedir. Haber dağıtım ortamının ve haber tüketim alışkanlarının değişimi, gerek haber kuruluşlarını gerekse gazetecileri yeni bir alana doğru yöneltmiştir. Bu alan ücretsiz ve sınırsız kaynağı olan yapılandırılmamış verinin bolca bulunduğu bir yer olan internettir. Günümüzde neredeyse her şeyin sayılarla ifade edildiği bir başka deyişle sayısallaştığı ortamda veri gazeteciliği için internet en önemli mecra olmuştur.

Veri gazeteciliğinin etkili kullanılabilmesi için verinin temiz, analiz edilebilir olması ve sonunda öyküye dönüştürülebilecek formata getirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle veri gazetecilerinin ilk görevi verinin gereksizlikten arındırılıp çeşitli teknikler ile birleştirilerek öykünün oluşturulmasıdır. Bu çalışmada habercilik alanının yeni bir yönü olan veri gazeteciliği kavramının ve süreçlerinin açıklanması amaçlanmıştır. Yöntem olarak betimsel araştırma yöntemi kullanılarak veri gazeteciliği haber örnekleri değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme ile birlikte geleneksel gazeteciliğin veri gazeteciliğine dönüşümü ve veri gazeteciliği kavramının gazetecilik anlayışına etkisi tartışılmıştır. Sonuç olarak haberin veriler ile hikâyeleştirilerek sunulması yeni bir akım olarak görünmekle birlikte habere güvenilirliği ve açık kaynak verilerinin halkın bilgisine nasıl sunulacağı ile alakalı ciddi bir örneği gözler önüne sermektedir. Bilişim sitemlerini kullanarak tutarlı bilgileri halkın anlayışına sunan bu habercilik anlayışının geleneksel habercilik anlayışında değişime neden olacağı öngörülmektedir.

References

  • Castells, M. (2005). Ağ toplumunun yükselişi. İstanbul: Bilgi Üniversitesi Yayınları.
Year 2016, Issue: 26 - TÜRKİYE'DE HABERCİLİK, 55 - 70, 30.12.2016

Abstract

References

  • Castells, M. (2005). Ağ toplumunun yükselişi. İstanbul: Bilgi Üniversitesi Yayınları.
There are 1 citations in total.

Details

Subjects Linguistics
Journal Section Makaleler
Authors

Alaattin Aslan

Serkan Bayrakçı This is me

Mert Küçükvardar

Publication Date December 30, 2016
Published in Issue Year 2016 Issue: 26 - TÜRKİYE'DE HABERCİLİK

Cite

APA Aslan, A., Bayrakçı, S., & Küçükvardar, M. (2016). Bilişim Çağında Geleneksel Gazeteciliğin Dönüşümü: Veri Gazeteciliği. Marmara İletişim Dergisi(26), 55-70.
AMA Aslan A, Bayrakçı S, Küçükvardar M. Bilişim Çağında Geleneksel Gazeteciliğin Dönüşümü: Veri Gazeteciliği. MİD. December 2016;(26):55-70.
Chicago Aslan, Alaattin, Serkan Bayrakçı, and Mert Küçükvardar. “Bilişim Çağında Geleneksel Gazeteciliğin Dönüşümü: Veri Gazeteciliği”. Marmara İletişim Dergisi, no. 26 (December 2016): 55-70.
EndNote Aslan A, Bayrakçı S, Küçükvardar M (December 1, 2016) Bilişim Çağında Geleneksel Gazeteciliğin Dönüşümü: Veri Gazeteciliği. Marmara İletişim Dergisi 26 55–70.
IEEE A. Aslan, S. Bayrakçı, and M. Küçükvardar, “Bilişim Çağında Geleneksel Gazeteciliğin Dönüşümü: Veri Gazeteciliği”, MİD, no. 26, pp. 55–70, December 2016.
ISNAD Aslan, Alaattin et al. “Bilişim Çağında Geleneksel Gazeteciliğin Dönüşümü: Veri Gazeteciliği”. Marmara İletişim Dergisi 26 (December 2016), 55-70.
JAMA Aslan A, Bayrakçı S, Küçükvardar M. Bilişim Çağında Geleneksel Gazeteciliğin Dönüşümü: Veri Gazeteciliği. MİD. 2016;:55–70.
MLA Aslan, Alaattin et al. “Bilişim Çağında Geleneksel Gazeteciliğin Dönüşümü: Veri Gazeteciliği”. Marmara İletişim Dergisi, no. 26, 2016, pp. 55-70.
Vancouver Aslan A, Bayrakçı S, Küçükvardar M. Bilişim Çağında Geleneksel Gazeteciliğin Dönüşümü: Veri Gazeteciliği. MİD. 2016(26):55-70.