ACE I/D VE ANJİYOTENSİNOJEN M235T POLİMORFİZMLERİNİN BELİRLENMESİNDE KONVANSİYONEL PZR VE EŞZAMANLI PZR YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Volume: 22 Number: 1 May 4, 2015
TR

ACE I/D VE ANJİYOTENSİNOJEN M235T POLİMORFİZMLERİNİN BELİRLENMESİNDE KONVANSİYONEL PZR VE EŞZAMANLI PZR YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Abstract

Amaç: Anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) ve Anjiyotensinojen (AGT) renin-anjiyotensin sisteminin anahtar bileşenleridir. ACE I/D ve AGT M235T polimorfizmleri genellikle konvansiyonel PZR tekniği ile saptanmaktadır. Fakat son zamanlarda hızlı genotiplendirme tekniğinin geliştirilmesi ile bu polimorfizmlerin belirlenmesi kolaylaşmıştır. Çalışmamızda ACE I/D ve M235T polimorfizmlerinin belirlenmesinde Eşzamanlı ve konvansiyonel PZR yöntemlerini karşılaştırmayı amaçladık. Yöntem: ACE I/D ve AGT M235T polimorfizmleri konvansiyonel ve Eşzamanlı PZR teknikleri ile çalışıldı ve bu tekniklerin avantajları ve dezavantajları belirlendi. Bulgular: Bulgularımıza göre konvansiyonel PZR ile I/D polimorfizminin yanlış genotiplendirme oranı % 6 belirlendi. Bu nedenle hatalı genotiplendirmeden kaçınmak için tüm DD genotipli örneklere ikinci bir PZR daha uygulandı (İnsersiyon spesifik PZR). DNA örnekleri aynı zamanda Eşzamanlı PZR ile de analiz edildi. Son olarak konvansiyonel PZR ve Eşzamanlı PZR sonuçları karşılaştırıldı. Tüm genotipler Eşzamanlı PZR ile tek seferde doğru olarak saptandı. Ayrıca M235T polimorfizmi de PCR-RFLP ve Eşzamanlı PZR teknikleri ile analiz edildi. İki tekniğin sonuçları arasıda herhangi bir farklılık gözlemedi. Ancak PCR-RFLP yönteminde tamamlanmamış enzim kesimi gibi olası problemler yanlış genotiplendirmeye neden olabilmektedir. Sonuç: Özetle ACE I/D ve M235T polimorfizmlerinin hızlı genotipleme tekniği olan Eşzamanlı PZR ile belirlenmesi güvenilirlik ve zaman kaybı yönünden laboratuvar araştırmaları ve tanı için uygun bir seçenek sunmaktadır.

Keywords

References

  1. 1. Rankinen T, Gagnon J, Perusse L, et al. AGT M235T and ACE ID polymorphisms and exercise blood pressure in the HERITAGE Family Study. Am J Physiol Heart Circ Physiol 2000; 279: H368–H374.
  2. 2. Marteau JB, Zaiou M, Siest G, Visvikis-Siest S. Genetic determinants of blood pressure regulation. J Hypertens 2005; 23(12): 2127-2143.
  3. 3. Pilati M, Cicoira M, Zanolla L, Nicoletti I, Muraglia S, Zardini P. The role of angiotensin-converting enzyme polymorphism in congestive heart failure. Congest Heart Fail 2004; 10: 87–93
  4. 4. Arima H, Kiyohara Y, Tanizaki Y, Nakabeppu Y, Kubo M, Kato I. Detection of angiotensin-converting enzyme gene insertion/deletion polymorphism from paraffinembedded tissues. Circ J 2002; 66: 1034–1036.
  5. 5. Ashavaid TH, Shalia KK, Kondkar AA, Todur SP, Nair KG, Nair SR. Gene polymorphism and coronary risk factors in Indian population. Clin Chem Lab Med 2002; 40: 975-985
  6. 6. Agachan B, Isbir T, Yılmaz H, Akoglu E. Angiotensin converting enzyme I/D, angiotensinogen T174MM235T and angiotensin II type 1 receptor A1166C gene polymorphism in Turkish hypertensive patients. Exp Mol Med 2003; 35: 545-549
  7. 7. Cockerill FR. Application of rapid-cycle Real-Time polymerase chain reaction for diagnostic testing in the Cclinical microbiology laboratory. Arch Pathol Lab Med 2003; 127: 1112-1120.
  8. 8. Wilhelm J, Pingoud A. Real-Time polymerase chain reaction. ChemBioChem 2003; 4: 1120 -1128.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Sevda Menevşe This is me

Publication Date

May 4, 2015

Submission Date

May 4, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2009 Volume: 22 Number: 1

APA
Alp, E., & Menevşe, S. (2015). ACE I/D VE ANJİYOTENSİNOJEN M235T POLİMORFİZMLERİNİN BELİRLENMESİNDE KONVANSİYONEL PZR VE EŞZAMANLI PZR YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. Marmara Medical Journal, 22(1), 27-33. https://izlik.org/JA96AF62BY
AMA
1.Alp E, Menevşe S. ACE I/D VE ANJİYOTENSİNOJEN M235T POLİMORFİZMLERİNİN BELİRLENMESİNDE KONVANSİYONEL PZR VE EŞZAMANLI PZR YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. Marmara Med J. 2015;22(1):27-33. https://izlik.org/JA96AF62BY
Chicago
Alp, Ebru, and Sevda Menevşe. 2015. “ACE I D VE ANJİYOTENSİNOJEN M235T POLİMORFİZMLERİNİN BELİRLENMESİNDE KONVANSİYONEL PZR VE EŞZAMANLI PZR YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI”. Marmara Medical Journal 22 (1): 27-33. https://izlik.org/JA96AF62BY.
EndNote
Alp E, Menevşe S (August 1, 2015) ACE I/D VE ANJİYOTENSİNOJEN M235T POLİMORFİZMLERİNİN BELİRLENMESİNDE KONVANSİYONEL PZR VE EŞZAMANLI PZR YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. Marmara Medical Journal 22 1 27–33.
IEEE
[1]E. Alp and S. Menevşe, “ACE I/D VE ANJİYOTENSİNOJEN M235T POLİMORFİZMLERİNİN BELİRLENMESİNDE KONVANSİYONEL PZR VE EŞZAMANLI PZR YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI”, Marmara Med J, vol. 22, no. 1, pp. 27–33, Aug. 2015, [Online]. Available: https://izlik.org/JA96AF62BY
ISNAD
Alp, Ebru - Menevşe, Sevda. “ACE I D VE ANJİYOTENSİNOJEN M235T POLİMORFİZMLERİNİN BELİRLENMESİNDE KONVANSİYONEL PZR VE EŞZAMANLI PZR YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI”. Marmara Medical Journal 22/1 (August 1, 2015): 27-33. https://izlik.org/JA96AF62BY.
JAMA
1.Alp E, Menevşe S. ACE I/D VE ANJİYOTENSİNOJEN M235T POLİMORFİZMLERİNİN BELİRLENMESİNDE KONVANSİYONEL PZR VE EŞZAMANLI PZR YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. Marmara Med J. 2015;22:27–33.
MLA
Alp, Ebru, and Sevda Menevşe. “ACE I D VE ANJİYOTENSİNOJEN M235T POLİMORFİZMLERİNİN BELİRLENMESİNDE KONVANSİYONEL PZR VE EŞZAMANLI PZR YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI”. Marmara Medical Journal, vol. 22, no. 1, Aug. 2015, pp. 27-33, https://izlik.org/JA96AF62BY.
Vancouver
1.Ebru Alp, Sevda Menevşe. ACE I/D VE ANJİYOTENSİNOJEN M235T POLİMORFİZMLERİNİN BELİRLENMESİNDE KONVANSİYONEL PZR VE EŞZAMANLI PZR YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. Marmara Med J [Internet]. 2015 Aug. 1;22(1):27-33. Available from: https://izlik.org/JA96AF62BY