BibTex RIS Cite

Year 2007, Volume: 20 Issue: 1, 29 - 36, 25.06.2015

Abstract

References

  • Odusanya OO, Tayo OO. Breast cancer knowledge, attitudes and practice among nurses in Lagos, Nigeria. Acta Oncol 2001;40:844-848.
  • Hsairi M, Fakhfakh R, Bellaaj R, Achour N. Knowledge, attitudes and behaviors of women towards breast cancer screening. East Mediterr Health J 2003;9:87-98.

MEME SAĞLIĞI: EGE BÖLGESİNDE YAŞAYAN BİR GRUP KADININ BİLGİ, DAVRANIŞ VE UYGULAMALARI

Year 2007, Volume: 20 Issue: 1, 29 - 36, 25.06.2015

Abstract

Amaç: Bu çalışmanın amacı, Ege bölgesinde, kentsel ve yarı kentsel kesimde yaşayan kadınların meme sağlığı konusundaki davranış, bilgi, tutumlarının saptanması ve meme sağlığına yönelik engellerin belirlenmesidir. Yöntem: 18-78 yaş arasındaki toplam 363 kadına meme sağlığı ile ilgili bilgi, tutum ve davranış özelliklerini belirlemeye yönelik bir anket formu uygulandıktan sonra elde edilen veriler istatistiksel olarak tanımlayıcı, tek ve çok değişkenli analizler ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların kendi kendine meme muayenesi (KKM), klinik meme muayenesi (KMM) ve mamografi yapılma oranları sırasıyla 61.7%, 42.7% ve 40.6% idi. Mamografi yaptıran kadınların ancak 48.9%’i mamografiyi önerildiği gibi düzenli aralıklarla yaptırmıştı. Kentsel bölgede yaşayan ve çalışan kadınlarda düzenli mamografi yaptırma oranı daha yüksekti. Tüm kadınlar incelendiğinde ana bilgi kaynağı olarak televizyonun belirtildiği görüldü. Bunun yanı sıra, bilgi kaynağı olarak doktorları belirten katılımcılar, tüm meme kanseri tarama yöntemlerini daha fazla kullanıyorlardı. Ailede meme kanseri öyküsü ile mamografi uygulaması arasında doğrudan bir ilişki vardı. Sonuç: Kadınların, meme sağlığına yönelik tarama programlarını uygulama tutum ve davranışlarının geliştirilmesi gerekmektedir. Yetersiz ve yanlış bilgiye sahip olma meme sağlığının geliştirilmesinde önemli bir engeldir. Birinci basamakta sağlık hizmeti veren sağlık çalışanları başta olmak üzere tüm sağlık çalışanları, kadınların bu açıdan eksiklerini gidermeye ve meme sağlığını geliştirmeye yönelik çabalarını arttırmaya yoğunlaşmaları gerekmektedir.

References

  • Odusanya OO, Tayo OO. Breast cancer knowledge, attitudes and practice among nurses in Lagos, Nigeria. Acta Oncol 2001;40:844-848.
  • Hsairi M, Fakhfakh R, Bellaaj R, Achour N. Knowledge, attitudes and behaviors of women towards breast cancer screening. East Mediterr Health J 2003;9:87-98.
There are 2 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Authors

Güzel Dişcigil This is me

Nazlı Şensoy This is me

Nil Tekin This is me

Aydın Söylemez This is me

Publication Date June 25, 2015
Published in Issue Year 2007 Volume: 20 Issue: 1

Cite

APA Dişcigil, G., Şensoy, N., Tekin, N., & Söylemez, A. (2015). MEME SAĞLIĞI: EGE BÖLGESİNDE YAŞAYAN BİR GRUP KADININ BİLGİ, DAVRANIŞ VE UYGULAMALARI. Marmara Medical Journal, 20(1), 29-36. https://izlik.org/JA42RG87BG
AMA 1.Dişcigil G, Şensoy N, Tekin N, Söylemez A. MEME SAĞLIĞI: EGE BÖLGESİNDE YAŞAYAN BİR GRUP KADININ BİLGİ, DAVRANIŞ VE UYGULAMALARI. Marmara Med J. 2015;20(1):29-36. https://izlik.org/JA42RG87BG
Chicago Dişcigil, Güzel, Nazlı Şensoy, Nil Tekin, and Aydın Söylemez. 2015. “MEME SAĞLIĞI: EGE BÖLGESİNDE YAŞAYAN BİR GRUP KADININ BİLGİ, DAVRANIŞ VE UYGULAMALARI”. Marmara Medical Journal 20 (1): 29-36. https://izlik.org/JA42RG87BG.
EndNote Dişcigil G, Şensoy N, Tekin N, Söylemez A (August 1, 2015) MEME SAĞLIĞI: EGE BÖLGESİNDE YAŞAYAN BİR GRUP KADININ BİLGİ, DAVRANIŞ VE UYGULAMALARI. Marmara Medical Journal 20 1 29–36.
IEEE [1]G. Dişcigil, N. Şensoy, N. Tekin, and A. Söylemez, “MEME SAĞLIĞI: EGE BÖLGESİNDE YAŞAYAN BİR GRUP KADININ BİLGİ, DAVRANIŞ VE UYGULAMALARI”, Marmara Med J, vol. 20, no. 1, pp. 29–36, Aug. 2015, [Online]. Available: https://izlik.org/JA42RG87BG
ISNAD Dişcigil, Güzel - Şensoy, Nazlı - Tekin, Nil - Söylemez, Aydın. “MEME SAĞLIĞI: EGE BÖLGESİNDE YAŞAYAN BİR GRUP KADININ BİLGİ, DAVRANIŞ VE UYGULAMALARI”. Marmara Medical Journal 20/1 (August 1, 2015): 29-36. https://izlik.org/JA42RG87BG.
JAMA 1.Dişcigil G, Şensoy N, Tekin N, Söylemez A. MEME SAĞLIĞI: EGE BÖLGESİNDE YAŞAYAN BİR GRUP KADININ BİLGİ, DAVRANIŞ VE UYGULAMALARI. Marmara Med J. 2015;20:29–36.
MLA Dişcigil, Güzel, et al. “MEME SAĞLIĞI: EGE BÖLGESİNDE YAŞAYAN BİR GRUP KADININ BİLGİ, DAVRANIŞ VE UYGULAMALARI”. Marmara Medical Journal, vol. 20, no. 1, Aug. 2015, pp. 29-36, https://izlik.org/JA42RG87BG.
Vancouver 1.Dişcigil G, Şensoy N, Tekin N, Söylemez A. MEME SAĞLIĞI: EGE BÖLGESİNDE YAŞAYAN BİR GRUP KADININ BİLGİ, DAVRANIŞ VE UYGULAMALARI. Marmara Med J [Internet]. 2015 Aug. 1;20(1):29-36. Available from: https://izlik.org/JA42RG87BG