Garcinia atroviridis or commonly named as ‘Asam Gelugur’ among locals is extensively used as flavouring agent to provide sour sensation. Apart from flavouring agent, G. atroviridisis also used in many ways to promote health traditionally. Lab-based investigations of the plant reported many interesting potential of anti-oxidant, anti-microbial, anti-fungal, anti-obesity and lipid metabolism, cytotoxicity, anti-inflammatory, anti-malarial and anti-nicotine stress activities of G. atroviridis. This article discusses the G. atroviridis plant in aspect of its chemical constituents and bioactivities; in vitro and in vivo as well the clinical test made on this plant despite the limited data available. It is also an effort to update G. atroviridis data on its phytochemical and pharmacological data of the plant in the recent 15 years.
Garcinia atroviridis hydroxycitric acid antioxidant antimicrobial antiinflammatory cytotoxic antihyperlipidaemia
Garcinia atroviridis ya da yerel
adıyla ‘Asam Gelugur’ ekşi tadı
nedeniyle lezzet verici olarak kullanılmaktadır. Bu özelliğinin yanında G.atroviridis, geleneksel
tedavide de insan sağlığına olumlu
etkileri nedeniyle kullanılmaktadır. Yapılan
araştırmalarda, bitkinin; antioksidan, antimikrobiyel, antifungal, anti-obezite ve lipid
metabolizması düzenleyici, antienflamatuvar,
antimalariyal, nikotin stresini ortadan kaldırıcı
ve sitotoksik özellikleri çalışılmıştır. Bu makale kapsamında G.atroviridis’in içerdiği kimyasal
bileşenler ve biyolojik özellikleri
incelenmiş, in vitro ve in vivo çalışmalara
ek olarak sınırlı sayıdaki klinik çalışma hakkında da bilgi verilmiştir. Bu çalışmada, son 15 yılda
G.atroviridis’in fitokimyasal ve
farmakolojik özellikleri ile ilgili yapılan
araştırmaların derlenmesi ile G.atroviridis hakkında güncel bir kaynak oluşturulması amaçlanmıştır.
Garcinia atroviridis hidroksisitrik asit antioksidan antimikrobiyel antienflamatuvar sitotoksik antihiperlipidemik
Subjects | Health Care Administration |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 20, 2016 |
Published in Issue | Year 2017 |
.