BibTex RIS Cite

Bazı yağ altı sularının uçucu bileşikleri ve mikrobiyal kontrolleri

Year 2012, Volume: 16 Issue: 1, 23 - 28, 07.03.2014

Abstract

Ülkemizde halk arasında yaygın olarak kullanılmakta olan yağ altı sularının kontrol ve
standardizasyonu için yapılmış araştırma sayısı yok denecek kadar azdır. Bu konudaki eksikliği
kısmen giderebilmek için Eskişehir’de ticari potansiyeli yüksek olan ve market raflarından
kolaylıkla ulaşılabilen başta gül ve kekik suyu olmak üzere hayıt, karabaş, melisa, ökaliptus
ve papatya sularının n-hekzan ile sıvı-sıvı ekstraksiyonu yapılarak elde edilen uçucu
bileşikler fraksiyonunun Gaz Kromatografisi (GK) ve Gaz Kromatografisi/Kütle Spektrometresi
(GK/KS) analizleri gerçekleştirilmiştir ve membran filtrasyon yöntemi ile mikrobiyal kirlilikleri
kontrol edilmiştir.
GK/KS sonuçlarına göre; gül suyunda fenil etil alkol, geraniol, sitronellol; hayıt, karabaş, kekik
ve papatya sularında karvakrol; melisa suyunda öjenol; ökaliptus suyunda ise 1,8-sineol
ve kafur yağ altı sularında ana bileşikler olarak belirlenmiştir. Papatya suyunun bileşimine
bakıldığında ise ilginç olarak ana maddenin %32 oranla karvakrol olduğu görülmüştür. Yapı-
lan mikrobiyolojik kontrollerde ise bazı markalara ait gül ve melisa sularının yüksek seviyede
bakteri kontaminasyonuna sahip olduğu gözlenmiş, özellikle Melisa suyunda fekal koliform,
kolifrom ve P. aeruginosa bakterilerinin standartların üzerinde olduğu belirlenmiştir.
Halkımızın hekim ve eczacısına danışmadan kontrolsüz olarak dâhilen tükettiği bu ve benzeri
ürünlerin üretim izni ve kontrollerinin en kısa sürede Sağlık Bakanlığı izin ve denetimine
verilmesi önerilmektedir.

References

  • Kırımer N, Arslandere Ö, Başer KHC. Yağaltı sularının kimyasal bileşimi. In:14. Bitkisel İlaç Hammaddeleri Toplantısı, online-bildiriler kitabı. Editors. KHC Başer, N Kırımer, Eskişehir. 2002, pp 264-74.
  • Baytop T. Osmanlı imparatorluğu döneminde Anadolu’da yağ gülü yetiştirilmesi ve gül yağı. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bülteni 1990; 4: 8-10.
  • Başer KHC. Essential oils from aromatic plants which are used as herbal tea in Turkey, Editor: KHC Başer, Fla- vours, Fragrances and Essential Oils, Proceedings of the 13th International Congress of Flavours, Fragrances and Essential Oils, AREP Publ., İstanbul, 1995, pp 67-79.
  • Baytop T. Türkiye’de bitkiler ile tedavi, geçmişte ve bugün. Nobel Tıp Kitapevleri, 2. Baskı, İstanbul. 1999.
  • Tabata M, Honda G, Sezik E, Yeşilada E. A report on tra- ditional medicine and medicinal plants in Turkey (1990, 1991). Faculty of Pharmaceutical Sciences Kyoto Univer- sity Press. 1993.
  • Arslandere Ö. Yağ Altı Sularının Kimyasal Bileşimi. Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi, Sağlık Bilim- leri Enstitüsü, Eskişehir, Türkiye, 2002.
Year 2012, Volume: 16 Issue: 1, 23 - 28, 07.03.2014

Abstract

References

  • Kırımer N, Arslandere Ö, Başer KHC. Yağaltı sularının kimyasal bileşimi. In:14. Bitkisel İlaç Hammaddeleri Toplantısı, online-bildiriler kitabı. Editors. KHC Başer, N Kırımer, Eskişehir. 2002, pp 264-74.
  • Baytop T. Osmanlı imparatorluğu döneminde Anadolu’da yağ gülü yetiştirilmesi ve gül yağı. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bülteni 1990; 4: 8-10.
  • Başer KHC. Essential oils from aromatic plants which are used as herbal tea in Turkey, Editor: KHC Başer, Fla- vours, Fragrances and Essential Oils, Proceedings of the 13th International Congress of Flavours, Fragrances and Essential Oils, AREP Publ., İstanbul, 1995, pp 67-79.
  • Baytop T. Türkiye’de bitkiler ile tedavi, geçmişte ve bugün. Nobel Tıp Kitapevleri, 2. Baskı, İstanbul. 1999.
  • Tabata M, Honda G, Sezik E, Yeşilada E. A report on tra- ditional medicine and medicinal plants in Turkey (1990, 1991). Faculty of Pharmaceutical Sciences Kyoto Univer- sity Press. 1993.
  • Arslandere Ö. Yağ Altı Sularının Kimyasal Bileşimi. Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi, Sağlık Bilim- leri Enstitüsü, Eskişehir, Türkiye, 2002.
There are 6 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Neşe Kırımer This is me

Çiğdem Köseoğlu This is me

Gökalp İşcan This is me

Mine Kürkçüoğlu This is me

K.Hüsnü Can Başer This is me

Publication Date March 7, 2014
Published in Issue Year 2012 Volume: 16 Issue: 1

Cite

APA Kırımer, N., Köseoğlu, Ç., İşcan, G., Kürkçüoğlu, M., et al. (2014). Bazı yağ altı sularının uçucu bileşikleri ve mikrobiyal kontrolleri. Marmara Pharmaceutical Journal, 16(1), 23-28. https://doi.org/10.12991/mpj.52702
AMA Kırımer N, Köseoğlu Ç, İşcan G, Kürkçüoğlu M, Başer KC. Bazı yağ altı sularının uçucu bileşikleri ve mikrobiyal kontrolleri. Marmara Pharm J. March 2014;16(1):23-28. doi:10.12991/mpj.52702
Chicago Kırımer, Neşe, Çiğdem Köseoğlu, Gökalp İşcan, Mine Kürkçüoğlu, and K.Hüsnü Can Başer. “Bazı Yağ Altı sularının uçucu bileşikleri Ve Mikrobiyal Kontrolleri”. Marmara Pharmaceutical Journal 16, no. 1 (March 2014): 23-28. https://doi.org/10.12991/mpj.52702.
EndNote Kırımer N, Köseoğlu Ç, İşcan G, Kürkçüoğlu M, Başer KC (March 1, 2014) Bazı yağ altı sularının uçucu bileşikleri ve mikrobiyal kontrolleri. Marmara Pharmaceutical Journal 16 1 23–28.
IEEE N. Kırımer, Ç. Köseoğlu, G. İşcan, M. Kürkçüoğlu, and K. C. Başer, “Bazı yağ altı sularının uçucu bileşikleri ve mikrobiyal kontrolleri”, Marmara Pharm J, vol. 16, no. 1, pp. 23–28, 2014, doi: 10.12991/mpj.52702.
ISNAD Kırımer, Neşe et al. “Bazı Yağ Altı sularının uçucu bileşikleri Ve Mikrobiyal Kontrolleri”. Marmara Pharmaceutical Journal 16/1 (March 2014), 23-28. https://doi.org/10.12991/mpj.52702.
JAMA Kırımer N, Köseoğlu Ç, İşcan G, Kürkçüoğlu M, Başer KC. Bazı yağ altı sularının uçucu bileşikleri ve mikrobiyal kontrolleri. Marmara Pharm J. 2014;16:23–28.
MLA Kırımer, Neşe et al. “Bazı Yağ Altı sularının uçucu bileşikleri Ve Mikrobiyal Kontrolleri”. Marmara Pharmaceutical Journal, vol. 16, no. 1, 2014, pp. 23-28, doi:10.12991/mpj.52702.
Vancouver Kırımer N, Köseoğlu Ç, İşcan G, Kürkçüoğlu M, Başer KC. Bazı yağ altı sularının uçucu bileşikleri ve mikrobiyal kontrolleri. Marmara Pharm J. 2014;16(1):23-8.