Ülkemizde halk arasında yaygın olarak kullanılmakta olan yağ altı sularının kontrol ve
standardizasyonu için yapılmış araştırma sayısı yok denecek kadar azdır. Bu konudaki eksikliği
kısmen giderebilmek için Eskişehir’de ticari potansiyeli yüksek olan ve market raflarından
kolaylıkla ulaşılabilen başta gül ve kekik suyu olmak üzere hayıt, karabaş, melisa, ökaliptus
ve papatya sularının n-hekzan ile sıvı-sıvı ekstraksiyonu yapılarak elde edilen uçucu
bileşikler fraksiyonunun Gaz Kromatografisi (GK) ve Gaz Kromatografisi/Kütle Spektrometresi
(GK/KS) analizleri gerçekleştirilmiştir ve membran filtrasyon yöntemi ile mikrobiyal kirlilikleri
kontrol edilmiştir.
GK/KS sonuçlarına göre; gül suyunda fenil etil alkol, geraniol, sitronellol; hayıt, karabaş, kekik
ve papatya sularında karvakrol; melisa suyunda öjenol; ökaliptus suyunda ise 1,8-sineol
ve kafur yağ altı sularında ana bileşikler olarak belirlenmiştir. Papatya suyunun bileşimine
bakıldığında ise ilginç olarak ana maddenin %32 oranla karvakrol olduğu görülmüştür. Yapı-
lan mikrobiyolojik kontrollerde ise bazı markalara ait gül ve melisa sularının yüksek seviyede
bakteri kontaminasyonuna sahip olduğu gözlenmiş, özellikle Melisa suyunda fekal koliform,
kolifrom ve P. aeruginosa bakterilerinin standartların üzerinde olduğu belirlenmiştir.
Halkımızın hekim ve eczacısına danışmadan kontrolsüz olarak dâhilen tükettiği bu ve benzeri
ürünlerin üretim izni ve kontrollerinin en kısa sürede Sağlık Bakanlığı izin ve denetimine
verilmesi önerilmektedir.
Yağ altı suyu Gaz Kromatografisi (GK) Gaz Kromatografisi/Kütle Spektrometresi (GK/KS) Membran filtrasyon Sıvı-sıvı ekstraksiyonu
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 7, 2014 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 16 Issue: 1 |
.