Bu çalışma kapsamında süt ürünlerinde yüksek performanslı
sıvı kromatografisi kullanılarak bir analitik yöntemi geliştirildi.
Kromatografik ayırmalar C8 kolon (150 mm x 4.6 mm x 5 μm)
metanol : su : asetik asit (12:8:1 v/v/v) mobil fazı ile 1 mL/dak
akış hızında ve DAD dalga boyunda 303 nm’de çalışılmıştır.
Natamisin analizi için geliştirilen yöntemde ISO 9233+2, 2007
yöntemi kullanılmıştır. Yapılan doğrusallık çalışmalarında
natamisin için 0,01-0,8 mg /kg aralıklarında elde edilen
regresyon eşitliklerinin korelasyon katsayıları 0.999’dan yüksek
bulunmuş ve yöntemlerin doğrusallığı gösterilmiştir. Geri
kazanım sonuçları % 90-110 aralığında bulunmuştur. The LOD
and LOQ değerleri UV and DAD dedektörleri için sırasıyla
0.321 mg/kg and 0.355 mg/kg; 0.321 mg/kg and 0.388 mg/kg
bulunmuştur. Ayrıca yöntemin UV ve DAD için güniçi kesinliği
%1.874 ve %3.442 bulunmuştur. Çalışma sonuçları HPLC DAD
kullanımının natamisin tayinine katkısı olmadığını gösterdi.
Bu nedenle validasyon parametrelerinin her iki dedektör
için farklılığının önemsiz olduğu bulundu. Fakat yöntem
ISO 9233+2, 2007 (IDF 140-2, 2007 yöntemine göre valide
edildi ve 46 peynir örneğinin tayininde uygulandı ve peynir
örneklerindeki natamisin varlığına ilişkin bulgular sunuldu.
Subjects | Health Care Administration |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 21 Issue: 2 |
.