Abstract
Ham Kheri reçinesi (KG) çözücü olarak su, çöktürme ajanı
olarak etil alkol kullanılarak saflaştırılmıştır. Sıcaklığın ve
derişimin KG’nin yüzey gerilimine olan etkileri tespit edilmiştir.
Reçinenin emülsifiyan özellikleri yağlı faz olarak ayçiçek yağının
sulu faz olarak saf suyun kullanıldığı bir emülsiyon sisteminde
çalışılmış ve damlacık büyüklüğü, akış hız, emülsiyon stabilitesi,
köpük oluşturma ve köpük stabilitesi ve kremleşme (%)
parametreleri saptanmıştır. Polimerin serbest radikal süpürücü
özelliği radikal olarak DPPHl (1,1-difenil-2-pikril hidrazil)
ve H2O2 kullanılarak çalışılmış, standart olarak askorbik
asit kullanılmıştır. KG’nin yüksek derişimde kullanıldığında
daha iyi emülsifiyan etki ve daha yüksek köpüklenme özelliği
gösterdiği azalan kaynaşma ve kremleşme hızına bağlı
olarak yorumlanmıştır. Hazırlanan emülsiyonların damlacık
büyüklüğü 1.4- 2.6μ arasında ölçülmüştür. Kırkbeş gün sonra
yapılan ölçümlerde emülsiyonların damlacık büyüklüğünde
değişme görülmemiştir. DPPHl kullanılarak yapılan deneylerde
oluşan serbest radikalleri %50 oranında süpürmek için yeterli
etkili derişim değeri (EC50) askorbik asit ve KG için sırasıyla
36.53 ±2.03μg/ml ve 11.09 ±3.21 μg/ml olarak bulunmuştur.
H2O2 kullanılarak yapılan deneylerde oluşan hidroksil
iyonlarını %50 oranında süpürmek için yeterli EC50 askorbik
asit ve KG için sırasıyla 73.13± 1.98 μg/ml ve 53.96 ± 1.53 μg/ml
olarak bulunmuştur. Elde edilen veriler ışığında, KG’nin gıda,
kozmetik ve ilaç endüstrisinde antioksidan potansiyali de olan
bir emülsiyon ajanı olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.