Yabancılaşma ve Özsaygı: Çoğulcu Eleştiriler Üzerinden Bir Değerlendirme

Volume: 3 Number: 2 March 2, 2016
TR

Yabancılaşma ve Özsaygı: Çoğulcu Eleştiriler Üzerinden Bir Değerlendirme

Abstract

Çağdaş siyaset felsefesi yazınında Marksist yabancılaşma kavramına pek az yer verilir. Bunun nedeni yabancılaşma kavramının barındırdığına inanılan tekil iyi yaşam anlayışının demokrasi kültürünün vazgeçilmez bir ilkesi olan değer çoğulculuğuna aykırı olduğunun düşünülmesidir. Bu yaygın görüşün aksine, yabancılaşma kavramından yola çıkılarak yabancılaşmanın olmadığı yerde tek bir iyi yaşam biçiminin var olabileceği sonucuna varılamaz. Günümüz kapitalist toplumlarında sürekli liberal çoğulcu değerlerin vaaz edilmesine rağmen sistematik olarak tek boyutlu bir tüketim hayatının dayatılmasının getirdiği alternatifsizlik, yabancılaşma ve bu kavrama yöneltilen çoğulcu itirazlar üzerine yeniden düşünmemiz gerektiğini göstermektedir. John Rawls’un adalet kuramında (A Theory of Justice) en önemli toplumsal kaynak olarak, Marksist yabancılaşma kavramının içerdiği “kendini gerçekleştirme” düşüncesiyle paralellikler taşıyan “özsaygı” kavramına yer vermesi bu bakımdan anlamlıdır. Ancak Marksist yabancılaşma kuramının eleştirel ve dönüştürücü yapısı göz önünde bulundurulduğunda yabancılaşma kavramıyla bazı benzerlikler taşıyan özsaygı kavramının yetersizliklerinin de ortaya konması gerekmektedir.

Keywords

References

  1. Adorno, T. W. (1998) Critical Models, New York: Columbia University Press.
  2. Adorno, T. W. (1998) Minima Moralia: Sakatlanmış Yaşamdan Yansımalar (Minima Moralia Reflexionen aus dem beschädigten Leben, [1951], çev. Orhan Koçak, Ahmet Doğukan), İstanbul: Metis.
  3. Althusser, L. (2003) The Humanist Controversy and Other Writings (Eds. François Matheron, G. M. Goshgarian), London: Verso.
  4. Althusser, L. (1996) Pour Marx, Coll. « La Découverte / Poche », Paris: La Découverte.
  5. Arneson, R. (1987) “Meaningful Work and Market Socialism”, Ethics, 97/3: 517-545.
  6. Barnard, F. M. (2008) Pluralism, Socialism, and Political Legitimacy: Reflections on ‘Opening-up’ Communism, New York: Cambridge University Press.
  7. Bidet, J. (1995) John Rawls et la théorie de la justice, Paris: PUF.
  8. Brudney, D. (2014) “The Young Marx and the Middle-Aged Rawls”, in J. Mandle; D. A. Reidy (eds.), A Companion to Rawls, Chichester: Wiley-Blackwell.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Nial Tekin This is me

Publication Date

March 2, 2016

Submission Date

March 2, 2016

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2015 Volume: 3 Number: 2

APA
Gök, A., & Tekin, N. (2016). Yabancılaşma ve Özsaygı: Çoğulcu Eleştiriler Üzerinden Bir Değerlendirme. Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi, 3(2), 279-301. https://izlik.org/JA38SP78RY
AMA
1.Gök A, Tekin N. Yabancılaşma ve Özsaygı: Çoğulcu Eleştiriler Üzerinden Bir Değerlendirme. Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi. 2016;3(2):279-301. https://izlik.org/JA38SP78RY
Chicago
Gök, Alihan, and Nial Tekin. 2016. “Yabancılaşma Ve Özsaygı: Çoğulcu Eleştiriler Üzerinden Bir Değerlendirme”. Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi 3 (2): 279-301. https://izlik.org/JA38SP78RY.
EndNote
Gök A, Tekin N (March 1, 2016) Yabancılaşma ve Özsaygı: Çoğulcu Eleştiriler Üzerinden Bir Değerlendirme. Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi 3 2 279–301.
IEEE
[1]A. Gök and N. Tekin, “Yabancılaşma ve Özsaygı: Çoğulcu Eleştiriler Üzerinden Bir Değerlendirme”, Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi, vol. 3, no. 2, pp. 279–301, Mar. 2016, [Online]. Available: https://izlik.org/JA38SP78RY
ISNAD
Gök, Alihan - Tekin, Nial. “Yabancılaşma Ve Özsaygı: Çoğulcu Eleştiriler Üzerinden Bir Değerlendirme”. Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi 3/2 (March 1, 2016): 279-301. https://izlik.org/JA38SP78RY.
JAMA
1.Gök A, Tekin N. Yabancılaşma ve Özsaygı: Çoğulcu Eleştiriler Üzerinden Bir Değerlendirme. Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi. 2016;3:279–301.
MLA
Gök, Alihan, and Nial Tekin. “Yabancılaşma Ve Özsaygı: Çoğulcu Eleştiriler Üzerinden Bir Değerlendirme”. Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi, vol. 3, no. 2, Mar. 2016, pp. 279-01, https://izlik.org/JA38SP78RY.
Vancouver
1.Alihan Gök, Nial Tekin. Yabancılaşma ve Özsaygı: Çoğulcu Eleştiriler Üzerinden Bir Değerlendirme. Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi [Internet]. 2016 Mar. 1;3(2):279-301. Available from: https://izlik.org/JA38SP78RY