Research Article
BibTex RIS Cite
Year 2015, Volume: 4 Issue: 2, 21 - 28, 11.07.2016

Abstract

References

  • Acu, A. 2000. Beytepe göleti’nin su kalitesinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Postgraduate Thesis, Department of Aquaculture, Science Institute of Ankara University, Ankara- Türkiye.
  • Akbulut, M., Kaya, H., Çelik, E.S., Odabaşi, D. A., Odabaşi, S. And K. Selvi. 2010. Assessment of surface water quality in the Atikhisar reservoir and Sarıçay creek (Çanakkale, Turkey). Ekoloji, 19(74):139-149.
  • Akyurt, İ. and Ö. Ayik. 1995. Su kirliliği ve kontrolü. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Yayınları No:143, Erzurum.
  • Anonymous, 1998. Standard methods for the examination of water and wastewater (1998). American Public Health Association, 7th Edition. Washington, USA.
  • Anonymous, 2012. Yüzeysel su kalitesi yönetimi yönetmeliği T.C. Resmi Gazete Sayı:28483, Ankara
  • Anonymous, 2013. T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı su kalitesi yönetimi çalışma grubu raporu. Ormancılık ve Su Şurası 21-23 Mart 2013.
  • Arslan, N., Tokatli, C., Çiçek, A. and E. Köse. 2011. Yedigöller (Kütahya) bölgesinde su ve sediment örneklerinde bazı metal seviyelerinin belirlenmesi. Review of Hydrobiology, 4(1):17-28.
  • Atay D. and Pulatsü, S. 2000. Su kirlenmesi ve kontrolü. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:1513, Ankara. Ayvaz, M., Tenekecioğlu, E. and E. Koru. 2011. Afsar baraj gölünün (Manisa- Türkiye) trofik statüsünün belirlenmesi. Ekoloji, 20(81):37-47.
  • Boyd, C.E. 1998. Water quality for pond aquaculture, Alabama agricultural experiment station, Research and Development Series No:43, Auburn- USA.
  • Boyd, C.E. and C.S. Tucker. 1998. Pond aquaculture water quality management, Kluwer Academic Publishers, p. 700.
  • Gleick, P.H. 1996. Basic Water Requirements for human activities: meeting basic needs. Water International, 21:83-92.
  • Harper, D. 1992. Eutrophication of freshwaters: principles, problems and restoration. London, Chapyen Hall. p. 78.
  • İmamoğlu, Ö. 2000. Dipsiz ve Çini (Muğla – Aydın) Çayı’nın su kalitesinin fizikokimyasal ve biyolojik (bentik makroinvertebrat) yönden incelenmesi. Postgraduate Thesis, Department of Biology, Science Institute of Muğla University, Muğla-Türkiye.
  • Kara, C. and Gömlekçioğlu, V., 2004, Karaçay (Kahramanmaraş) 'ın kirliliğinin biyolojik ve fiziko- kimyasal parametrelerle incelenmesi. Kahramanmaraş. Sütçü İmam Üniversitesi Fen ve Mühendislik Dergisi 7.1, pp. 1-7.
  • Küçük, S. 2007. Investigation of water of quality parameters of the büyük menderes river for fisheries. A.D.U. Journal of the Faculty of Agriculture, 4(1-2):7-13.
  • Mert, R., Bulut, S., Yildirim, G., Yilmaz, M. and A. Gül. 2010. Damsa baraj gölü (Ürgüp) suyunun bazı fiziki-kimyasal parametrelerinin araştırılması. G.Ü, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2(30):285-302.
  • Mutlu, E. 2013. Sivas ili kızılırmak havzasında 5 farklı istasyonda yaşayan tatlı su kefali (akbalık=Leuciscus cephalus)’un biyokimyasal özelliklerine su kalitesinin aylık ve mevsimsel değişimlerin etkisi. Postgraduate Thesis, Department of Aquaculture, Science Institute, Atatürk University, Erzurum- Türkiye.
  • Mutlu E., Demir, T. Kutlu, B. and T. Yanik. 2013a. Sivas-Kurugöl su kalite parametrelerinin belirlenmesi. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 1(1):37-43.
  • Mutlu, E., Yanik, T. and T. Demir. 2013b. Karagül (Hafık-Sivas)’ün su kalitesinin incelenmesi, Alınteri Ziraat Bilimler Dergisi, 24:35-45.
  • Mutlu, E., Yanik, T. and T. Demir. 2013c. Horohon deresi (HafikSivas) su kalitesi özelliklerinin aylık değişimleri. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 25(B):45-57.
  • Ntengwe, F.W. 2006. Pollutant loads and water quality in streams of heavily populated and industrialized towns. Physics and Chemistry of the Earth, 31:832-839.
  • Taş, B. 2011. Gaga gölü (Ordu, Türkiye) su kalitesinin incelenmesi. Black Sea Technical University’s Journal of Science, 1(3):43-61.
  • Taş, B. 2006. Debeit baraj gölü (Samsun) su kalitesinin incelenmesi. Ekoloji, 15-61: 6-15.
  • Taş, B., Candan, A.Y., Can, Ö.V. and S. Topkara. 2010. Ulugöl (Ordu)'ün bazı fiziko-kimyasal özellikleri. Journal of Fisheries Sciences,4(3):254-263.
  • Tepe, Y., Ateş, A., Mutlu, E. and Y. Töre. 2006. Karagöl’ün (ErzinHatay) bazı fiziko-kimyasal özellikleri. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23(1/1):155-161.
  • Topal, M. and E. Arslan Topal. 2012. Elazığ ilinde bir maden sahasında kaynaklanan sızıntı sularının maden çayına etkisi. Karaelmas üniversitesi Fen ve Mühendislik Dergisi, 2(1):15-21.
  • Tüzün, İ., İnce, Ö. and G. Başaran. 2006. Doğal göl ve rezervuar limnolojisindeki farklılıkların birleşik yönetim planlanması açısından değerlendirilmesi, 1. Balıklandırma ve Rezervuar Yönetimi Sempozyumu, 07-09 Şubat 2006, Antalya.
  • Verep, B., Serdar U., Turan, D. and C. Şahin. 2005. İyidere (Trabzon)'nin fiziko-kimyasal açıdan su kalitesinin belirlenmesi. Ekoloji, 14/57:26-35.
  • Yanik, T., Aras, N.M. and A. Çiltaş. 2001. Su kalitesine giriş ders notları, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü, Erzurum.

Effects of different probiotic bacteria on growth, body composition, immune response and hematological parameters of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) under sublethal water temperature

Year 2015, Volume: 4 Issue: 2, 21 - 28, 11.07.2016

Abstract

The aim of this study was to evaluate the effects of probiotic bacteria Lactobacillus plantarum, Bacillus subtilis and their mix additives on growth performance, body composition, immune response and hematological parameters of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) under sublethal water temperature. Feeding trial was carried out for 60 days. The first group was fed with commercial feed plus fish oil. The second and third groups were given commercial feed plus Lactobacillus plantarum and Bacillus subtilis at a rate of 107 CFU g-1 fish oil, respectively. The fourth group was also fed with commercial feed plus 50% of both probiotic bacteria. After 60 days, there were no differences among the survival rates and body proximate composition of experimental groups. Results also showed that all additives (L. plantarum, B. subtilis and their mix) to diets had no significant effect on growth parameters of rainbow trout, although the fish fed the diet with L. plantarum had statistically better feed conversion ratio (FCR) compared to the other groups (p<0.05). However, the additives could improve the immunity and alter hematological parameters of the rainbow trout. In conclusion, it might be suggested that L. plantarum can be used as a beneficial dietary probiotic in rainbow trout reared under sublethal water temperature.

References

  • Acu, A. 2000. Beytepe göleti’nin su kalitesinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Postgraduate Thesis, Department of Aquaculture, Science Institute of Ankara University, Ankara- Türkiye.
  • Akbulut, M., Kaya, H., Çelik, E.S., Odabaşi, D. A., Odabaşi, S. And K. Selvi. 2010. Assessment of surface water quality in the Atikhisar reservoir and Sarıçay creek (Çanakkale, Turkey). Ekoloji, 19(74):139-149.
  • Akyurt, İ. and Ö. Ayik. 1995. Su kirliliği ve kontrolü. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Yayınları No:143, Erzurum.
  • Anonymous, 1998. Standard methods for the examination of water and wastewater (1998). American Public Health Association, 7th Edition. Washington, USA.
  • Anonymous, 2012. Yüzeysel su kalitesi yönetimi yönetmeliği T.C. Resmi Gazete Sayı:28483, Ankara
  • Anonymous, 2013. T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı su kalitesi yönetimi çalışma grubu raporu. Ormancılık ve Su Şurası 21-23 Mart 2013.
  • Arslan, N., Tokatli, C., Çiçek, A. and E. Köse. 2011. Yedigöller (Kütahya) bölgesinde su ve sediment örneklerinde bazı metal seviyelerinin belirlenmesi. Review of Hydrobiology, 4(1):17-28.
  • Atay D. and Pulatsü, S. 2000. Su kirlenmesi ve kontrolü. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:1513, Ankara. Ayvaz, M., Tenekecioğlu, E. and E. Koru. 2011. Afsar baraj gölünün (Manisa- Türkiye) trofik statüsünün belirlenmesi. Ekoloji, 20(81):37-47.
  • Boyd, C.E. 1998. Water quality for pond aquaculture, Alabama agricultural experiment station, Research and Development Series No:43, Auburn- USA.
  • Boyd, C.E. and C.S. Tucker. 1998. Pond aquaculture water quality management, Kluwer Academic Publishers, p. 700.
  • Gleick, P.H. 1996. Basic Water Requirements for human activities: meeting basic needs. Water International, 21:83-92.
  • Harper, D. 1992. Eutrophication of freshwaters: principles, problems and restoration. London, Chapyen Hall. p. 78.
  • İmamoğlu, Ö. 2000. Dipsiz ve Çini (Muğla – Aydın) Çayı’nın su kalitesinin fizikokimyasal ve biyolojik (bentik makroinvertebrat) yönden incelenmesi. Postgraduate Thesis, Department of Biology, Science Institute of Muğla University, Muğla-Türkiye.
  • Kara, C. and Gömlekçioğlu, V., 2004, Karaçay (Kahramanmaraş) 'ın kirliliğinin biyolojik ve fiziko- kimyasal parametrelerle incelenmesi. Kahramanmaraş. Sütçü İmam Üniversitesi Fen ve Mühendislik Dergisi 7.1, pp. 1-7.
  • Küçük, S. 2007. Investigation of water of quality parameters of the büyük menderes river for fisheries. A.D.U. Journal of the Faculty of Agriculture, 4(1-2):7-13.
  • Mert, R., Bulut, S., Yildirim, G., Yilmaz, M. and A. Gül. 2010. Damsa baraj gölü (Ürgüp) suyunun bazı fiziki-kimyasal parametrelerinin araştırılması. G.Ü, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2(30):285-302.
  • Mutlu, E. 2013. Sivas ili kızılırmak havzasında 5 farklı istasyonda yaşayan tatlı su kefali (akbalık=Leuciscus cephalus)’un biyokimyasal özelliklerine su kalitesinin aylık ve mevsimsel değişimlerin etkisi. Postgraduate Thesis, Department of Aquaculture, Science Institute, Atatürk University, Erzurum- Türkiye.
  • Mutlu E., Demir, T. Kutlu, B. and T. Yanik. 2013a. Sivas-Kurugöl su kalite parametrelerinin belirlenmesi. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 1(1):37-43.
  • Mutlu, E., Yanik, T. and T. Demir. 2013b. Karagül (Hafık-Sivas)’ün su kalitesinin incelenmesi, Alınteri Ziraat Bilimler Dergisi, 24:35-45.
  • Mutlu, E., Yanik, T. and T. Demir. 2013c. Horohon deresi (HafikSivas) su kalitesi özelliklerinin aylık değişimleri. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 25(B):45-57.
  • Ntengwe, F.W. 2006. Pollutant loads and water quality in streams of heavily populated and industrialized towns. Physics and Chemistry of the Earth, 31:832-839.
  • Taş, B. 2011. Gaga gölü (Ordu, Türkiye) su kalitesinin incelenmesi. Black Sea Technical University’s Journal of Science, 1(3):43-61.
  • Taş, B. 2006. Debeit baraj gölü (Samsun) su kalitesinin incelenmesi. Ekoloji, 15-61: 6-15.
  • Taş, B., Candan, A.Y., Can, Ö.V. and S. Topkara. 2010. Ulugöl (Ordu)'ün bazı fiziko-kimyasal özellikleri. Journal of Fisheries Sciences,4(3):254-263.
  • Tepe, Y., Ateş, A., Mutlu, E. and Y. Töre. 2006. Karagöl’ün (ErzinHatay) bazı fiziko-kimyasal özellikleri. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23(1/1):155-161.
  • Topal, M. and E. Arslan Topal. 2012. Elazığ ilinde bir maden sahasında kaynaklanan sızıntı sularının maden çayına etkisi. Karaelmas üniversitesi Fen ve Mühendislik Dergisi, 2(1):15-21.
  • Tüzün, İ., İnce, Ö. and G. Başaran. 2006. Doğal göl ve rezervuar limnolojisindeki farklılıkların birleşik yönetim planlanması açısından değerlendirilmesi, 1. Balıklandırma ve Rezervuar Yönetimi Sempozyumu, 07-09 Şubat 2006, Antalya.
  • Verep, B., Serdar U., Turan, D. and C. Şahin. 2005. İyidere (Trabzon)'nin fiziko-kimyasal açıdan su kalitesinin belirlenmesi. Ekoloji, 14/57:26-35.
  • Yanik, T., Aras, N.M. and A. Çiltaş. 2001. Su kalitesine giriş ders notları, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü, Erzurum.
There are 29 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Maritime Engineering (Other)
Other ID JA42JJ72EE
Journal Section Research Article
Authors

Irfan Selcuk Yazıcı This is me

Olcay Hisar This is me

Sevdan Yilmaz This is me

Murat Yigit This is me

Publication Date July 11, 2016
Submission Date July 11, 2016
Published in Issue Year 2015 Volume: 4 Issue: 2

Cite

APA Yazıcı, I. S., Hisar, O., Yilmaz, S., Yigit, M. (2016). Effects of different probiotic bacteria on growth, body composition, immune response and hematological parameters of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) under sublethal water temperature. Marine Science and Technology Bulletin, 4(2), 21-28.
AMA Yazıcı IS, Hisar O, Yilmaz S, Yigit M. Effects of different probiotic bacteria on growth, body composition, immune response and hematological parameters of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) under sublethal water temperature. Mar. Sci. Tech. Bull. January 2016;4(2):21-28.
Chicago Yazıcı, Irfan Selcuk, Olcay Hisar, Sevdan Yilmaz, and Murat Yigit. “Effects of Different Probiotic Bacteria on Growth, Body Composition, Immune Response and Hematological Parameters of Rainbow Trout (Oncorhynchus Mykiss) under Sublethal Water Temperature”. Marine Science and Technology Bulletin 4, no. 2 (January 2016): 21-28.
EndNote Yazıcı IS, Hisar O, Yilmaz S, Yigit M (January 1, 2016) Effects of different probiotic bacteria on growth, body composition, immune response and hematological parameters of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) under sublethal water temperature. Marine Science and Technology Bulletin 4 2 21–28.
IEEE I. S. Yazıcı, O. Hisar, S. Yilmaz, and M. Yigit, “Effects of different probiotic bacteria on growth, body composition, immune response and hematological parameters of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) under sublethal water temperature”, Mar. Sci. Tech. Bull., vol. 4, no. 2, pp. 21–28, 2016.
ISNAD Yazıcı, Irfan Selcuk et al. “Effects of Different Probiotic Bacteria on Growth, Body Composition, Immune Response and Hematological Parameters of Rainbow Trout (Oncorhynchus Mykiss) under Sublethal Water Temperature”. Marine Science and Technology Bulletin 4/2 (January 2016), 21-28.
JAMA Yazıcı IS, Hisar O, Yilmaz S, Yigit M. Effects of different probiotic bacteria on growth, body composition, immune response and hematological parameters of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) under sublethal water temperature. Mar. Sci. Tech. Bull. 2016;4:21–28.
MLA Yazıcı, Irfan Selcuk et al. “Effects of Different Probiotic Bacteria on Growth, Body Composition, Immune Response and Hematological Parameters of Rainbow Trout (Oncorhynchus Mykiss) under Sublethal Water Temperature”. Marine Science and Technology Bulletin, vol. 4, no. 2, 2016, pp. 21-28.
Vancouver Yazıcı IS, Hisar O, Yilmaz S, Yigit M. Effects of different probiotic bacteria on growth, body composition, immune response and hematological parameters of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) under sublethal water temperature. Mar. Sci. Tech. Bull. 2016;4(2):21-8.

27116