The method to improve productivity in available agricultural areas is ensured by the proper fertilizer, pesticide, water and mechanization practices. The application time and amount of chemical input use in particular is significant. We need to take note of fertilizer use to protect and make use of the soil. What matters is not to use chemical fertilizers but to use them knowingly. The research in 2019 in Bayburt, Erzincan and Erzurum observes the fertilizers use of the producers, their preferences, reasons, agricultural practices and their possible effects on such factors. We obtained the data by employing a survey method for the producers' fertilizer practices and analyzed the data that is obtained by 925 surveys with the Simple Random Sampling Method. The research findings present that the majority of the producers (94.2%) intensively use chemical fertilizers together with animal manure, at least 30 kg of chemical fertilizers per decare (N + P) 2O5+ K2O), the most chemical fertilizer (161.6 kg/da) and animal manure (5326.3 kg/da) were used in potatoes. The research identified that the producers use more fertilizers than the recommended doses, do not use fertilizers based on soil analysis, not use pesticides as recommended and therefore, soil and water resources are under threat.
Mevcut tarım alanlarında verimi artırmanın yolu bilinçli gübre, pestisit, su ve mekanizasyon uygulamalarının uygunluğu ile sağlanmaktadır. Özellikle kimyasal girdi kullanımının uygulama zamanı ve miktarı oldukça önemlidir. Toprağı korumak ve uzun süreli faydalanmak için gübrelerin kullanımına çok dikkat edilmelidir önemli olan kimyasal gübre kullanmamak değil bilinçli kullanmaktır. Bu yaklaşımla 2019 yılında Bayburt, Erzincan ve Erzurum illerinde yapılan araştırmada; üreticilerin gübre kullanımları, kullanım tercihleri, nedenleri, tarımsal uygulamaları ve bu etkenlerin toprak kirliliği üzerine olası etkileri üzerine yaklaşımları ortaya konulmuştur. Üreticilerin gübre uygulamalarına ilişkin veriler anket yolu ile elde edilmiş Basit Tesadüfî Örnekleme Yöntemi ile belirlenen 925 anket çalışması ile elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre üreticilerin çoğunluğunun (%94,2) yoğun olarak hayvan gübresi ile birlikte kimyasal gübre kullandığı dekara en az 30 kg kimyasal gübre (N+P2O5+K2O)kullandıkları incelenen ürünlerde en fazla kimyasal gübre (161.6 kg/da) ve hayvan gübresinin (5326.3 kg/da) patateste uygulandığı tespit edilmiştir. Üreticilerin gübreleri önerilen dozlardan daha fazla kullanıldığı, toprak analizine dayalı gübreleme yapmadıkları, pestisitleri önerilen şekilde kullanmadıkları bu nedenlerle toprak ve su kaynaklarının tehdit altında olduğu belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Toprak Bilimi ve Ekolojisi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2021 |
Gönderilme Tarihi | 3 Eylül 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 1 Sayı: 2 |