Review

Hemşirelikte Ortak Dil ve Sınıflandırma Sistemleri

Volume: 1 Number: 1 December 31, 2021

Hemşirelikte Ortak Dil ve Sınıflandırma Sistemleri

Abstract

Özet: Hemşirelik verisinin, tanısının, soruna ilişkin plan ve uygulamanın, değerlendirmenin içinde yer alan adımların belirlenmesinde ortak terim ve terminolojinin kullanılması önemlidir. Hemşirelikte ortak dil kullanımı, hemşirelik uygulamalarının görünürlüğünü arttırmayı, iyileştirilmiş hasta bakımını ve hemşirelik uygulamalarının sonuçlarını değerlendirmeyi, hasta bireye özgü verileri toplamayı, bakım standartlarına uymayı, hemşirelik yeterliliğini değerlendirmeyi, hemşirelik eğitimi, yönetimi ve hemşirelik araştırmalarının sonuçlarının değerlendirilmesini kolaylaştırmaktadır. Sağlıklı/hasta bireyin sağlık sorunun belirlenmesi ve hemşirelere özgü ortak bir dille ifade edilmesi ve aktarılması, bilimsel sorununun çözümleme yaklaşımıyla olmaktadır. Hemşirelerin uyguladıkları girişimlerin kayıt altına alınmasında kullanılacak ortak bir dile ihtiyaç vardır. Hemşirelik mesleğinin görünürlüğünü arttırmak ve uygulamada kullanılan kayıtların geçerliliğini arttırmak ve hemşirelik mesleğinin kalite standartlarına ulaşmasına katkıda bulunmak amacıyla toplumların temel yapısı göz önüne alınarak oluşturulmuş hemşirelik süreci ve hemşirelik sınıflandırma sistemlerini hemşirelikte ortak dil ve terminoloji oluşturmak adına kullanımının önemli olduğu görülmektedir.

Keywords

References

  1. Ay, F. (2008). Uluslararası alanda kullanılan hemşirelik tanıları ve uygulamaları sınıflandırma sistemleri. Türkiye Klinikleri Journal of Medical Science, 28, 555-561.
  2. Aydın, N. (2011). Klinik karar destek sistemleri ve hemşirelikte kullanımı. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma Dergisi, 8(3): 59-63.
  3. Costa, J. N. D., Botelho, M. L., Duran, E. C. M., Carmona, E. V., Oliveira‐Kumakura, A. R. D. S., & Lopes, M. H. B. D. M. (2019). Conceptual and operational definitions for the nursing Diagnosis “Urinary Retention”. International journal of nursing knowledge, 30(1), 49-54.
  4. Gordon, M. (2005). Hemşirelikte standart bir dile neden gereksinim vardır? Hemşirelik sınıflama sistemlerinin tarihsel gelişimine genel bakış. Hemşirelik Sınıflama Sistemleri: Klinik Uygulama, Eğitim, Araştırma ve Yönetimde Kullanımı. In F. Erdemir, E. Yılmaz (Eds.), Hemşirelik Sınıflama Sistemleri Sempozyum Kitabı (pp. 11-16). Ankara: Başkent Üniversitesi Basın Yayın Halkla İlişkiler Bürosu.
  5. Kaya, N. (2004). NANDA hemşirelik tanıları, hemşirelik bakımının sonuçları (NOC) ve hemşirelik girişimleri (NIC) sınıflama sistemlerinin ilişkilendirilmesi. İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 13(52), 121-132.
  6. Keenan, G. M. (1999). Use of standardized nursing language will make nursing visible. The Michigan Nurse, 72(2), 12-13.
  7. Korkmaz Aslan, G., & Emiroğlu, O. N. (2012). Hemşireliğin görünürlüğünü artırmak için standardize ve kodlu bir sınıflama sisteminin kullanılması: klinik bakım sınıflama sistemi. Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi, 19(2), 69-79.
  8. Oksay Şahin, A., & Erdemir, F. (2016). Hemşirelikte Ortak Dil ve Uluslararası Hemşirelik Terminolojileri. Turkiye Klinikleri Surgical Nursing - Special Topics, 2(1), 27-36.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Health Care Administration

Journal Section

Review

Publication Date

December 31, 2021

Submission Date

December 10, 2021

Acceptance Date

December 23, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 1 Number: 1

APA
Kaya, A. (2021). Hemşirelikte Ortak Dil ve Sınıflandırma Sistemleri. Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 1(1), 22-25. https://izlik.org/JA42BE87HS
AMA
1.Kaya A. Hemşirelikte Ortak Dil ve Sınıflandırma Sistemleri. Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2021;1(1):22-25. https://izlik.org/JA42BE87HS
Chicago
Kaya, Abdulsamed. 2021. “Hemşirelikte Ortak Dil Ve Sınıflandırma Sistemleri”. Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 1 (1): 22-25. https://izlik.org/JA42BE87HS.
EndNote
Kaya A (December 1, 2021) Hemşirelikte Ortak Dil ve Sınıflandırma Sistemleri. Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 1 1 22–25.
IEEE
[1]A. Kaya, “Hemşirelikte Ortak Dil ve Sınıflandırma Sistemleri”, Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, vol. 1, no. 1, pp. 22–25, Dec. 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA42BE87HS
ISNAD
Kaya, Abdulsamed. “Hemşirelikte Ortak Dil Ve Sınıflandırma Sistemleri”. Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 1/1 (December 1, 2021): 22-25. https://izlik.org/JA42BE87HS.
JAMA
1.Kaya A. Hemşirelikte Ortak Dil ve Sınıflandırma Sistemleri. Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2021;1:22–25.
MLA
Kaya, Abdulsamed. “Hemşirelikte Ortak Dil Ve Sınıflandırma Sistemleri”. Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, vol. 1, no. 1, Dec. 2021, pp. 22-25, https://izlik.org/JA42BE87HS.
Vancouver
1.Abdulsamed Kaya. Hemşirelikte Ortak Dil ve Sınıflandırma Sistemleri. Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi [Internet]. 2021 Dec. 1;1(1):22-5. Available from: https://izlik.org/JA42BE87HS