MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ BAKIŞ AÇISIYLA VERGİ AFFI UYGULAMALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ: TR61 BÖLGESİ’NDE BİR ARAŞTIRMA
Abstract
ÖZ
Bu çalışma, muhasebe meslek mensuplarının vergi afları konusundaki düşüncelerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın hedef kitlesini TR61 Bölgesinde bağımsız olarak faaliyet gösteren Serbest Muhasebeci ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler oluşturmaktadır. Araştırmada birincil veri toplama aracı olan anket yöntemi kullanılmıştır. Verilen cevaplar SPSS 20 programı ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler neticesinde, mükellefe etki, ekonomik ve teşvik boyutu olmak üzere üç boyut tespit edilmiştir. Söz konusu boyutlarla demografik özellikler arasındaki ilişikler analiz edilerek aralarında anlamlı bir farklılık olup olmadığı test edilmiş ve elde edilen bulgular paylaşılmıştır.
Keywords
References
- Ağa, H. 2008. Af Yasaları ve Polis: Ankara Asayiş ve Terörle Mücadele Polisinin Af Algılaması, (Danışman: Doç. Dr. Fatih Karaosmanoğlu), Polis Akademisi Başkanlığı, Güvenlik Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
- Aslan, M, 2008. Türk Vergi Sisteminde Cezai Yaptırımların Etkinliği, (Danışman: Prof. Dr. Zeynep Arıkan), Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi.
- Aygün, R. 2012. “Vergi Afları ve Vergi Uyumuna Etkisi”, Vergi Dünyası Dergisi, 369.
- Ayrangöl, Z. ve Tekdere, M. 2012. “Ana Hatları ile Vergi Afları”, Faculty of Economics and Administrative Sciences International Symposıum, İzmir.
- Bayhan K. 2003. Polisin Af Kavramına Bakışı, (Danışman: Prof. Dr. Belkıs Teremen), Ankara, Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
- Çetin, G. 2007. “Vergi Aflarının Vergi Mükelleflerinin Tutum ve Davranışları Üzerindeki Etkisi”. Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2.
- Çil, Y. 2012. Gözde, Vergi Aflarının Vergi Uyumuna Etkisi: Edirne İline Yönelik Bir Çalışma, (Danışman: Doç. Dr. Selçuk İpek), Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
- Demir M.; Demirgil, B.; Mazman İ. Ü. ve Deniz Y. 2016. Vergi Dairesi Personeli Açısından Vergi Aflarının Etkinliği, Sivas İlinde Bir Araştırma, Cumhuriyet Üniversitesi. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 17(2).
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Business Administration
Journal Section
Research Article
Authors
Osman Tuğay
*
0000-0001-8733-7471
Türkiye
Publication Date
July 3, 2019
Submission Date
September 18, 2018
Acceptance Date
July 3, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 21 Number: 2
Cited By
Muhasebe Meslek Mensuplarının Vergi Affına Yönelik Görüş ve Beklentilerinin Araştırılması: Kırşehir ve Hatay İlleri Örneği
Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.47129/bartiniibf.958020Accounting Professionals’ Views On Tax Simplification: Evidence From Tokat
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi
https://doi.org/10.29067/muvu.1755125