Research Article

MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ KİŞİ-İŞ UYUMU VE ETİK TUTUM ALGILARI ARASINDAKİ İLİŞKİ: ZONGULDAK, BARTIN VE KARABÜK İLLERİNDE BİR ARAŞTIRMA

Volume: 21 Number: 4 December 29, 2019

MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ KİŞİ-İŞ UYUMU VE ETİK TUTUM ALGILARI ARASINDAKİ İLİŞKİ: ZONGULDAK, BARTIN VE KARABÜK İLLERİNDE BİR ARAŞTIRMA

Abstract

Çalışmanın amacı, muhasebe meslek mensuplarının gerçekleştirdikleri iş ile aralarında algıladıkları uyumun etik tutumları üzerindeki etkisini belirleyebilmektir. Analizler için gerekli veri, Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinde görev yapmakta olan muhasebe meslek mensuplarından anket aracılığıyla toplanmıştır. Analizler sonucunda muhasebe meslek mensuplarının ihtiyaç-tamamlama uyumu algılarının etik tutumun tüm boyutlarını olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Bununla birlikte, muhasebe meslek mensuplarının talep-yetenek uyumu algıları ise dürüstlük boyutu dışında etik tutum algısının diğer tüm boyutlarını olumlu olarak etkilemektedir.

Keywords

References

  1. Referans1 Aslan, T., C. Kızıl ve A. Din. 2017. "Muhasebe Hata ve Hileleri Üzerinde Etkili Faktörlerin Muhasebe Meslek Etiği Kapsamında Analizi: Yalova Örneği", Journal of Social and Humanities Sciences Research, 4(12), 1125-1138.
  2. Referans2 Aytekin, İ. 2017. SMMM ve YMM Mesleklerinde Etik Algısı ve Bunun Muhasebe Hata ve Hilelerine Etkisi: TRC 1 Bölgesi Analizi. İstanbul: Yayımlanmamış Doktora Tezi, Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  3. Referans3 Behram, N. K. ve E. Dinç. 2014. "Algılanan Kişi-Örgüt Uyumunun Kişilerarası Çatışma ve İşten Ayrılma Niyeti Üzerine Etkisi", Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 7(1), 115-124.
  4. Referans4 Bilen, A. ve Y. Yılmaz. 2014. "Muhasebe Mesleğinde Etik ve Etikle İlgili Çalışmalar", Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2(6), 57-72.
  5. Referans5 Buchan, H. F. 2005. "Ethical Decision Making in the Public Accounting Profession: An Extension of Ajzen’s Theory of Planned Behavior", Journal of Business Ethics, 61(2), 165-181.
  6. Referans6 Cable, D. M. ve D. S. DeRue. 2002. "The Convergent and Discriminant Validity of Subjective Fit Perceptions", Journal of Applied Psychology, 87(5), 875-884.
  7. Referans7 Daştan, A. 2009. "Etik Eğitiminin Muhasebe Eğitimindeki Yeri ve Önemi: Türkiye Değerlemesi", Marmara Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 26(1), 281-310.
  8. Referans8 Gaudine, A. ve L. Thorne. 2001. "Emotion and Ethical Decision-Making in Organizations" Journal of Business Ethics, 31(2), 175-187.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Business Administration

Journal Section

Research Article

Authors

Büşra Büyükyılmaz This is me
Türkiye

Publication Date

December 29, 2019

Submission Date

June 8, 2019

Acceptance Date

December 1, 2019

Published in Issue

Year 2019 Volume: 21 Number: 4

APA
Vargün, H., & Büyükyılmaz, B. (2019). MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ KİŞİ-İŞ UYUMU VE ETİK TUTUM ALGILARI ARASINDAKİ İLİŞKİ: ZONGULDAK, BARTIN VE KARABÜK İLLERİNDE BİR ARAŞTIRMA. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 21(4), 1091-1108. https://doi.org/10.31460/mbdd.574147
AMA
1.Vargün H, Büyükyılmaz B. MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ KİŞİ-İŞ UYUMU VE ETİK TUTUM ALGILARI ARASINDAKİ İLİŞKİ: ZONGULDAK, BARTIN VE KARABÜK İLLERİNDE BİR ARAŞTIRMA. MODAV-MBDD. 2019;21(4):1091-1108. doi:10.31460/mbdd.574147
Chicago
Vargün, Hakan, and Büşra Büyükyılmaz. 2019. “MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ KİŞİ-İŞ UYUMU VE ETİK TUTUM ALGILARI ARASINDAKİ İLİŞKİ: ZONGULDAK, BARTIN VE KARABÜK İLLERİNDE BİR ARAŞTIRMA”. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi 21 (4): 1091-1108. https://doi.org/10.31460/mbdd.574147.
EndNote
Vargün H, Büyükyılmaz B (December 1, 2019) MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ KİŞİ-İŞ UYUMU VE ETİK TUTUM ALGILARI ARASINDAKİ İLİŞKİ: ZONGULDAK, BARTIN VE KARABÜK İLLERİNDE BİR ARAŞTIRMA. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi 21 4 1091–1108.
IEEE
[1]H. Vargün and B. Büyükyılmaz, “MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ KİŞİ-İŞ UYUMU VE ETİK TUTUM ALGILARI ARASINDAKİ İLİŞKİ: ZONGULDAK, BARTIN VE KARABÜK İLLERİNDE BİR ARAŞTIRMA”, MODAV-MBDD, vol. 21, no. 4, pp. 1091–1108, Dec. 2019, doi: 10.31460/mbdd.574147.
ISNAD
Vargün, Hakan - Büyükyılmaz, Büşra. “MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ KİŞİ-İŞ UYUMU VE ETİK TUTUM ALGILARI ARASINDAKİ İLİŞKİ: ZONGULDAK, BARTIN VE KARABÜK İLLERİNDE BİR ARAŞTIRMA”. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi 21/4 (December 1, 2019): 1091-1108. https://doi.org/10.31460/mbdd.574147.
JAMA
1.Vargün H, Büyükyılmaz B. MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ KİŞİ-İŞ UYUMU VE ETİK TUTUM ALGILARI ARASINDAKİ İLİŞKİ: ZONGULDAK, BARTIN VE KARABÜK İLLERİNDE BİR ARAŞTIRMA. MODAV-MBDD. 2019;21:1091–1108.
MLA
Vargün, Hakan, and Büşra Büyükyılmaz. “MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ KİŞİ-İŞ UYUMU VE ETİK TUTUM ALGILARI ARASINDAKİ İLİŞKİ: ZONGULDAK, BARTIN VE KARABÜK İLLERİNDE BİR ARAŞTIRMA”. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, vol. 21, no. 4, Dec. 2019, pp. 1091-08, doi:10.31460/mbdd.574147.
Vancouver
1.Hakan Vargün, Büşra Büyükyılmaz. MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ KİŞİ-İŞ UYUMU VE ETİK TUTUM ALGILARI ARASINDAKİ İLİŞKİ: ZONGULDAK, BARTIN VE KARABÜK İLLERİNDE BİR ARAŞTIRMA. MODAV-MBDD. 2019 Dec. 1;21(4):1091-108. doi:10.31460/mbdd.574147

Cited By

Authorship 
MBDD follows the guidelines in COPE Authorship Guideline to ensure fair recognition of contributions to a research paper (https://publicationethics.org/guidance/discussion-document/authorship). Authorship carries both credit and responsibility, and it is essential that all listed authors have made significant contributions to the research. 

For multi-author studies, the Contributions of Authors must be declared after the conclusion and before the bibliography of the paper. The authors' initials and last names should be used to indicate which author contributed to which part of the manuscript. Details can be found by clicking the “Article Submission Checklist” button. The authors can acknowledge contributions that do not merit authorship.


The author(s) should disclose the use of generative Artificial Intelligence (AI) and AI-assisted tools in design and implementation of the research. Such use need to be disclosed within the methodology section of the manuscript. Use of AI does not preclude the manuscript from publication, rather provides a transparent picture of the research.