BÜYÜK VERİ ÇAĞINDA İÇ DENETİMİN DÖNÜŞÜMÜ
Abstract
Büyük Veri kavramı ve uygulaması, son yıllarda işletme faaliyetlerini etkileyen en önemli gelişmelerden birisidir. 4. Endüstri Devrimiyle ortaya çıkan inovasyonlar ve teknolojiler, verinin özelliklerini değiştirmiştir. Büyük Veri; gelişmiş bilgi, karar verme ve süreç otomasyonunu mümkün kılan, maliyet etkin ve yenilikçi bilgi işleme biçimleri gerektiren yüksek hacimli, yüksek hızlı ve/veya çok çeşitli kaynaklardan derlenen veri kümeleri olarak tanımlanır. İç denetim, iç ve dış kaynaklardan elde ettiği veriyi, faydalı bilgiye dönüştürmek için ileri istatistiksel ve analitik teknikleri kullanmak zorundadır. Bu makalede Büyük Veri olarak tanımlanan verinin özellikleri, iç denetim faaliyetlerinde yaratacağı dönüşümle birlikte tartışılmıştır. Makalede büyük veri ve analitiğinin iç denetimin değer yaratma sürecine etkisi, etkinliği ve verimliliği artırma potansiyeli ve ortaya çıkardığı risk faktörleriyle birlikte değerlendirilmiştir.
Keywords
References
- AICPA. 2014. Reimagining Auditing in a Wired World (WhitePaper), American Institute of Certified Public Accountants, New York.
- Alles, M., & Gray, G. L. 2015. “The Pros and Cons of Using Big Data in Auditing: a Synthesis of the Literature and a Research Agenda”, Awaiting Approval, 1-37.
- Brown-Liburd, H., Issa, H., & Lombardi, D. 2015. “Behavioral Implications of Big Data's Impact on Audit Judgment and Decision Making and Future Research Directions”, Accounting Horizons, 29(2), 451-468.
- Cackett, D. 2013. “Information Management and Big Data, A Reference Architecture”, White paper, Redwood Shores: Oracle Corporation.
- Chartered Institute of Internal Auditors 2017. Data Analytics, Data Mining and Big Data, (WhitePaper), CIIA, Ireland.
- Chartered Institute of Internal Auditors 2017. Data Analytics: Is it Time to Take the First Step? (WhitePaper), CIIA, United Kingdom, London
- Earley, C. E. 2015. “Data Analytics in Auditing: Opportunities and Challenges”, Business Horizons, 58(5), 493-500.
- Erdoğan, M. 2001. “Muhasebe Hilelerinin Ortaya Çıkarılmasında Benford Yasası”, Muhasebe ve Denetime Bakış, Ocak, 1-8.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Business Administration
Journal Section
Review
Authors
Ahmet Onay
*
Türkiye
Publication Date
March 30, 2020
Submission Date
September 16, 2019
Acceptance Date
March 15, 2020
Published in Issue
Year 2020 Volume: 22 Number: 1
Cited By
BİLGİ VE İLETİŞİM GÜVENLİĞİ DENETİMİNDE KAMU İÇ DENETÇİLERİNİN ROLÜ VE YETKİNLİKLERİNE İLİŞKİN BİR ARAŞTIRMA
Alanya Akademik Bakış
https://doi.org/10.29023/alanyaakademik.869215Teknoloji Odaklı Muhasebe Çalışmalarına Genel Bir Bakış: DergiPark Akademik Veri Tabanı ve Journal of Emerging Technologies Temelinde Sistematik Bir Literatür Taraması
Muhasebe ve Finansman Dergisi
https://doi.org/10.25095/mufad.875237Sosyal Bilimlerde Büyük Veri Üzerine Yapılan Akademik Çalışmaların Analizi: YÖK Tez Örneği (2010 - 2020)
Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.31123/akil.886708TÜRKİYE’DE BÜYÜK VERİ İLE DEĞER YARATAN İŞLETMELER: ÖZEL SEKTÖR UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR İNCELEME
Uluslararası Yönetim Bilişim Sistemleri ve Bilgisayar Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.33461/uybisbbd.921231Akıllı Şehirlerde Büyük Coğrafi Veri Yönetimi ve Analizi: Hava Kalitesi Örneği
Geomatik
https://doi.org/10.29128/geomatik.938855BÜYÜK VERİ KULLANIMININ TÜRK İŞLETMELERİNİN ÜRÜN VE SÜREÇ İNOVASYONU ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Doğuş Üniversitesi Dergisi
https://doi.org/10.31671/doujournal.1064642DENETİMDE BÜYÜK VERİ GÖRSELLEŞTİRME: ANKARA’DA FAALİYET GÖSTEREN BAĞIMSIZ DENETİM ŞİRKETLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA
Muhasebe ve Denetime Bakış
https://doi.org/10.55322/mdbakis.1572457