Grimm Masallarında Sunulan Toplumsal Cinsiyet Söylemi Ve Evlilik Algısı : Propp Analizine Göre On İki Kardeş Masalının İncelenmesi
Abstract
Dünyanın çeşitli ülke ve toplumları kendilerine özgü farklı türlerde masallara sahiptir. Ancak tüm dünyada bilinen, benimsenen ortak masallar da bulunmaktadır. Bunların başında Alman Dilbilimciler olan Jacob ve Wilhelm Grimm kardeşlerin derlemiş oldukları Grimm Masalları gelmektedir. Dünyaca tanınan Grimm kardeşlerin masalları pedagojik açıdan olumlu ve olumsuz pekçok öğe içermektedirler. Bu masallarda bir yandan örneğin dürüstlük, güç koşullara karşı koyma, yardımseverlik gibi olumlu temel değerler yer alırken, diğer yandan özellikle toplumsal cinsiyet ve evliliğin kahramanlara bir ödül olarak sunulması gibi yanlış algı yaratan söylemler ve şiddet, çocuklara kötü örnek olabilecek sahneler, korku içerikleri gibi olumsuz unsurlar da yer almaktadır.
Bu çalışmada Jacob ve Wilhelm Grimm Kardeşlerin on iki kardeş masalı toplumsal cinsiyet söylemleri açısından ve Vladimir Propp’un yapısal anlatı çözümleme yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Sonuç olarak Grimm Masalları’nın toplumsal cinsiyet söylemleri açısından çocuk yazınında yer almaması ancak toplumsal kültür hazinesi olarak yetişkinler için korunması gerektiği düşüncesi hakim olmuştur. Çocuk yazınında yer alan doğruluk, dürüstlük, iyi kalplilik, sorumluluk gibi evrensel ahlaki değerleri içeren ve toplumsal cinsiyet söylemlerinden arındırılmış; çocuğun gelişim düzeyine uygun içerikte eserlerin seçilerek çocuklara okunması önerilmektedir.
Keywords
References
- Akgül Gök, Fulya (2013). Evli Kadın ve Erkeklerin Toplumsal Cinsiyet Rolleriyle İlgili Algılarının Aile İşlevlerine Yansıması. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
- Aytaç, Gürsel (2005). Yeni Alman Edebiyatı Tarihi. İstanbul: Akçağ Yayınları.
- Aytaç, Gürsel (2012). Yeniçağ Alman Edebiyatı. İstanbul: Doğu Batı Yayınları.
- Baş, Özlem ve Yalçın, Işıl Uğur (2017). “ ‘Kırmızı Başlıklı Kız’ Masalı ve Varyantaları Üzerine Bir İnceleme”. Okuma Yazma Eğitimi Araştırmaları, 5(1): 26 - 2.
- Berger, John (2018). Görme Biçimleri. İstanbul: Metis Yayıncılık.
- Berktay, Fatmagül (2015). “ Felsefenin Kadına Bakışı”, “Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları” içinde. Der. Bertil Emrah Oder, Hülya Durudoğan, Fatoş Gökşen, Deniz Yükseker. İstanbul: Koç Üiversitesi Yayınları.
- Bilkan, Ali Fuat (2001). Masal Estetiği. İstanbul: Timaş Yayınları.
- Bolat, Nursel (2017). “Keloğlan Kimliğinde Türk Masallari Anlatısı: Propp Yönteminde Türk Masalları” . MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi , 6(3): 201 - 226.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Communication and Media Studies, Cultural Studies, Women's Studies
Journal Section
Research Article
Publication Date
November 30, 2022
Submission Date
October 8, 2022
Acceptance Date
November 13, 2022
Published in Issue
Year 2022 Volume: 7 Number: 2