AMAÇ:Yurdumuzda yaygın olarak yetiştirilen, 'Corylus avellana' cinsinden olan fındık; E vitamini, niasin,kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg) ve potasyum (K) gibi mineralleri içeren önemli bir besin olup son yıllardafındığın kalp damar hastalıkları açısından olumlu etkileri çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir. Amacımızliteratürde sık fındık tüketimi olarak belirtilen miktardaki fındığın 7 gün boyunca tüketiminin serum sodyum(Na), klor (Cl), demir (Fe), K ve Ca düzeylerine ve lökosit, eritrosit, hemoglobin, hematokrit, fibrinojen gibihematolojik parametreler üzerine etkisini incelemekti.GEREÇ ve YÖNTEMLER:25 sağlıklı bireyin gönüllü olarak 7 gün boyunca günde ortalama 20 g fındıkyemesi sağlandı. Diyet kısıtlaması yapılmadı. Fındık tüketme alışkanlığı olan ve olmayan kişiler ayrı ayrıdeğerlerlendirildi. Fındık tüketimi öncesi ve sonrasında sabah açlık kan örnekleri alındı. Serum parametreleri747 Hitachi otoanalizöründe Roche kitleri, hematolojik testler ise BCS tam otomatik koagulometre ve DadeBehring kitleri kullanılarak tayin edildi.BULGULAR:Fındık tüketme alışkanlığı olan ve olmayan kişilerde, 7 günlük düzenli fındık tüketiminden sonraserum Na, Cl, Ca değerleri anlamlı derecede azalırken, total demir bağlama kapasitesi (TDBK) anlamlı derecedearttı. Yedi günlük düzenli fındık tüketimi sonucu, fındık tüketme alışkanlığı olmayanlarda hemoglobin vehematokrit değerleri azalırken, fındık tüketme alışkanlığı olanlarda fibrinojen değerlerinde anlamlı artışgötürüldü.Ancak bütün bu değişimler normal sınırlar içindeydi.SONUÇ:Fındığın, kan lipidleri dışında, hemostatik sistem ve mineral dengesi üzerine etkilerini inceleyen uzundönemli çalışmalar, ülkemizde yaygın olarak yetişen ve tüketilen bu besin maddesinin etkilerinin açığa çıkmasınısağlayacaktır
OBJECTIVE: Hazelnut (Corylus avellana) widely raised and used in Turkey, is an important source of vitamin E, niacin, calcium (Ca), magnesium (Mg) and potassium (K). Recently, beneficial effects of hazelnut consumption in the prevention of cardiovascular diseases have been shown in several studies. Our aim was to investigate the effects of frequent hazelnut consumption on serum sodium (Na), K, chloride (Cl), iron (Fe) and Ca levels and hematological parameters such as leucocyte, eritrocyte, hemoglobin, hematocrit and fibrinogen levels. MATERIAL and METHODS: 25 volunteer healthy subjects were advised to eat 20 g/day hazelnut for 7 days without diet restriction. Subjects that consume nut habitually and non-consumers were evaluated separately. Fasting blood samples prior and after hazelnut consumption were taken. Blood parameters were analyzed using Roche kits in 747 Hitachi autoanalyzer, and hematological analysis were determined using Dade-Behring kits in BCSautomatic coagulometer. RESULTS: Hazelnut consumption, decreased serum Na, Cl, Ca and increased total iron binding capacity in hazelnut consumers and non-consumers. At the end of 7 days, hemoglobin and hematocrit levels decreased in non-consumers and fibrinogen levels were increased in hazelnut consumers. However all these changes were in normal limits. CONCLUSION: Studies on the effects of hazelnut consumption on hematological parameters and mineral balance may enlighten the effects this nutrient widely raised and consumed inTurkey.
Other ID | JA96KD23DN |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2009 |
Published in Issue | Year 2009 Volume: 10 Issue: 2 |