Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) is a childhood-onset disorder that affects 5% to 12% of children worldwide. Etiological factors, including nutrition, contribute to this disease, which is characterized by inattention, impulsivity and hyperactivity symptoms. Fats, which form an important part of the daily diet, can have effects on ADHD and its symptoms. In the literature, it is stated that omega-3 fatty acids are low in children with ADHD, and supplementation studies may be effective in improving symptoms. In addition, high omega-6/omega-3 fatty acids ratio in the diet and diets rich in saturated and trans fatty acids are associated with ADHD. In this review, the relationship between ADHD and dietary fatty acids was evaluated.
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), çocukluk çağında başlayan ve dünya çapındaki çocukların %5 ile %12'sini etkileyen bir hastalıktır. Dikkatsizlik, dürtüsellik ve hiperaktivite semptomları bozukluklarıyla seyreden DEHB’de beslenmenin de içerisinde bulunduğu etiyolojik faktörler yer almaktadır. Günlük diyetin önemli bir parçasını oluşturan yağlar, DEHB ve semptomları üzerine etkileri olabilmektedir. Literatürde DEHB tanılı çocuklarda omega-3 yağ asitlerinin düşük olduğu ve takviye araştırmalarının semptomları iyileştirmede etkili olabileceği belirtilmektedir. Ayrıca diyetteki yüksek omega-6/omega-3 yağ asitleri oranı ile doymuş ve trans yağ asitlerinden zengin beslenme düzenleri DEHB ile ilişkilendirilmektedir. Bu derlemede DEHB ile diyetle alınan yağ asitleri arasındaki ilişki değerlendirilecektir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | Review |
Authors | |
Early Pub Date | August 20, 2022 |
Publication Date | August 20, 2022 |
Submission Date | January 18, 2022 |
Acceptance Date | July 1, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 6 Issue: 2 |
This Journal is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.