Humans need numerous raw materials to compensate for their covering, protection, and energy requirements. Anything obtained from the earth is either mined or grown. Considering excavation and mining operations for different purposes leads people to different design parameters. Living in the underground for civil purposes has its conditions to think about. Caves, abandoned mines, and new purposely opened underground excavations could be used for civil engineering purposes. Rock masses around underground openings opened for any purpose have rock-based structural features besides those originating from excavation operations. Therefore, engineers and designers working on underground space design projects should be ready to deal with them by enhancing their design ability, including their creative thinking. Concentrating on creative arts has usually been mentioned first to improve the original thinking capacity of designers. Uncertain conditions in engineering facts have forced designers to formulate their own solutions by accepting certain risks. Designing futuristic living spaces in/on rock masses needs creative thinking of workers, engineers, scientists, architects, artists, designers, etc. Moreover, skills and knowledge obtained from excavating and using historical underground cities, caves, tunnels, and underground mines for several purposes are also available for evaluation by creative designers. Combining those experiences with rock and soil engineering knowledge improves engineering designs’ efficiency. Art and its education play an essential role in enhancing designers’ imaginations and thinking capacities. Art’s positive impacts on engineering creativity are discussed here to point out the importance of art and art education.
Art Education Creativity in Engineering Enhancing Creativity Creative Engineering Art and Creativity
İnsanların çevresel etkilerden korunma ihtiyaçlarını karşılamak için birçok hammaddeye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu amaçla insanların dünyadan kazanımları, yetiştirdikleri ürünler ve yerkabuğundan kazarak, madencilik yaparak elde ettikleridir. Farklı amaçlar için yerkabuğunda madencilik veya yerleşim amaçlı kazı yapılması düşünüldüğünde, birbirinden çok farklı tasarım parametreleriyle karşılaşılır. Yeraltındaki boşluklarda yaşama amacı ön plandaysa, bu konunun üzerinde düşünülmesi gereken kendisine özgü şartları olacaktır. Mağaralar, terkedilmiş yeraltı maden ocakları ve sivil kullanım amacıyla açılan özel yeraltı boşlukları inşaat mühendisliği kapsamında sivil kullanım için değerlendirilebilir. Kayaçlar, kaya kütleleri içinde farklı amaçlar için kazılarak açılan boşlukları çevreleyen kendi özelliklerinin yanında, açılan yeraltı kazılarından dolayı farklı etkileşimlere maruz kalacaklardır. Bu nedenle, yeraltında farklı amaçlar için boşluk tasarımı yapacak olan mühendisler ve tasarımcılar, ilgili şartları değerlendirmek için kendilerinin yaratıcı düşünme dâhil, tasarım kabiliyetlerini geliştirmek zorundadır. Tasarımcıların orijinal düşünme kapasitelerini geliştirmek için ilk önce düşünülen, üzerinde yoğunlaşılan konu, yaratıcılık ve sanat olmaktadır. Mühendislikte karşılaşılan belirsizlik içeren veriler ve şartlar, mühendisleri farklı amaçlar için riskleri kabul ederek çözümler üretmeye zorlamaktadır. Kayaçlar içinde veya üzerinde geleceğe yönelik yaşanacak boşlukların (mekânların) tasarımı, yaratıcı düşüncelere sahip çalışanlara, mühendislere, bilim insanlarına, mimarlara, sanatçılara, tasarımcılara vb. ihtiyaç duymaktadır. Aslında, yeraltı şehirlerinin kazısı ve kullanım bilgileri; mağaralar, tüneller ve farklı amaçlar için açılan yeraltı madenlerinden elde edilen bilgiler ve deneyimler; bunları kullanarak kendi değerlendirmelerini, analizini yapacak olan yaratıcı tasarımcıların kullanımındadır. Bu bilgi ve tecrübelerin, kaya ve zemin mühendisliği bilgileriyle birleştirilerek değerlendirilmesi, yeraltı boşlukları düşünüldüğünde mühendislik açısından kullanımlı ve verimli tasarımların ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Tasarımcıların hayal güçlerini ve orijinal düşünme yeteneklerini genişletme konusunda sanat ve sanat eğitimi önemli bir rol oynamaktadır. Sanatın ve sanat eğitiminin mühendislik yaratıcılığını geliştirme konusundaki katkısı değerlendirilerek bunun önemi vurgulanmıştır.
Sanat Eğitimi Mühendislikte Yaratıcılık Yaratıcılığın Geliştirilmesi Yaratıcı Mühendislik Sanat ve Yaratıcılık
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2021 |
Acceptance Date | December 29, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 |
Dergimiz Crossref, SOBIAD, ASOS Index, Index Copernicus, IAD, Academia, ResearchGate ve Google Scholar'da taranmaktadır.