İslamofobinin Medyadaki Stratejik Gücü Olarak Televizyon Dizileri: Homeland Örneği
Öz
Medya, tarihsel süreç içerisinde İslamofobinin yaygınlaşmasında ve içeriğinin derinlik kazanmasında siyasilerden sonra en önemli fail konumundadır. Batı dünyasında yapılan çok sayıda araştırma, Batı’da müthiş bir İslam karşıtlığının varlığını ve bu sürece Batı medyasının önemli katkı sağladığını ortaya koymaktadır. Dolayısıyla medya mecralarının en fazla takip edilen çıktılarının ne tür bir söylem içerisinde olduğunu ortaya koymak önem kazanmaktadır. Bu tür tahakküm biçimlerinin nasıl işlediğini anlamak üzere yapılan araştırmaların bir parçası olmak, bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Avrupa medyasında İslam, öncelikle terörizm, uluslararası çatışma, köktendincilik, kadınlara yönelik baskı ve şiddet gibi konularla ilişkilendirilerek gündeme gelmektedir. İslamofobiyi besleyen bu yapının mimarlarından, belki de en etkililerinden biri dramatik program niteliğindeki televizyon dizileridir. Bu nedende Avrupa’da, Amerika’da ve Türkiye’de çok izlenilen ve ses getiren bir dizi olan ‘Homeland’ konu edilmiştir. Ortadoğu, İslam ve terörizm kavramlarını yan yana getiren dizi, anlatı yapısıyla dikkat çekici ve izleyicilerin konuyla ilgili anlam haritalarını oluşturma noktasında stratejik bir konumdadır. Bu kapsamda dizinin 7 sezonluk toplamda 84 bölümü içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. İncelenen Homeland dizisinde oryantalist ve İslamofobik yaklaşımın derin izleriyle karşılaşılmıştır. Batı değerlerinin merkeze konulduğu ve ‘iyi’ ile özdeşleştirildiği dizide, fiziksel şiddet unsurlarının yanı sıra terörle ilişkilendirilen İslam algısı bağlamında nefret, tehdit, korku ve intikam gibi şiddet unsurlarına yer verilmektedir. Bu yapısıyla İslamofobinin beslendiği önemli kaynaklardan biri olduğunu söylemek mümkündür.
Anahtar Kelimeler
References
- Akılotu, N. (2015). İslamofobi. Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
- Arıboğan, D. Ü. (2003). Tarihin Sonundan Barışın Sonuna Terörizmi Anlamak ve Anlamlandırmak. Ankara: Timaş Yayınları.
- Avşar, Z. (2012). İslami Terörizm Nitelemesine İtiraz. İslamofobi Kolektif Bir Korkunun Anatomisi Sempozyumu. 30 Nisan – 1 Mayıs 2010, Ankara: Ankamat Matbaacılık, s. 149-162.
- Balcı, Ş. ve Bekiroğlu, O. (2012). İçerikten Anlama Giden Bir Tünel Olarak İçerik Çözümlemesi: 2011 Genel Seçimleri’nde Ak Parti TV Reklamları Üzerine Bir Araştırma. (Editör), Özlem Güllüoğlu. İletişim Bilimlerinde Araştırma Yöntemleri Görsel Metin Çözümleme. Ankara: Ütopya Yayınevi. s. 268-323.
- Buehler, A. F. (2014). İslamofobi: Batı’nın “Karanlık Tarafı”nın Bir Yansıması. Çeviren: Mehmet Atalay. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 55(1), s. 123-140. Büyüköztürk, Ş. vd. (2014). Bilimsel Araştırma Yöntemleri (Geliştirilmiş 17. Baskı). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
- Çağrıcı, M. (2012). İslâmofobi Bağlamında Bir Özeleştiri. İslamofobi Kolektif Bir Korkunun Anatomisi Sempozyumu, 30 Nisan – 1 Mayıs 2010, Ankara: Ankamat Matbaacılık, s.127-132.
- Evkuran, M. (2012). Bir Kimlik Politikası Olarak İslamofobi. İslamofobi Kolektif Bir Korkunun Anatomisi Sempozyumu, 30 Nisan – 1 Mayıs 2010, Ankara: Ankamat Matbaacılık, s. 163-177.
- Gökçe, O. (2006). İçerik Analizi Kuramsal ve Pratik Bilgiler, Ankara: Siyasal Kitabevi.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Communication and Media Studies
Journal Section
Research Article
Publication Date
December 31, 2018
Submission Date
November 20, 2018
Acceptance Date
December 19, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 1 Number: 2
