Translation
BibTex RIS Cite

إعادة التفكير بعلاقة الدين مع الإعلام / Medya İle Din İlişkisini Yeniden Düşünmek

Year 2019, Volume: 2 Issue: 1, 137 - 149, 28.06.2019

Abstract

الدين , هو تجلّي الحُكم الإلهي ما بين السماء والأرض , قانونُ تأسيسٍ لحياةٍ في نور الوحي يشملُ كافة مجالات المعيشة وما الإعلام سوى بيئة وأداة , ونحن هُنا لا نتحدث عن ميدانين يتطابقان مع حُكم المعقول بل نحنُ نتحدثُ عن ميدانين ومفهومين غير قابلين للقياس , دعونا أولا نُسلّم بأنَّ الحُكم القويم للدين ليس نفس الحُكم النفعي من الأداة , كما دعونا نتناولُ موضوعنا ليس" كتجلي/ ظهور" الدين في وسائل الإعلام بل ك"تجلي/ ظهور" الميادين الدينية والميادين ذات الطابع الديني في وسائل الإعلام , دعونا نُحاول فهم الموضع الديني – التأمل الديني – إنطلاقا من تجلياته الموجودة في وسائل الإعلام , كما دعونا نُفكّر في الكيفيّة التي من الممكن لنا بها إصلاحه من خلال إعادة التفكير في إطار المشاكل المحتملة , ومن أجل القيام بذلك دعونا نصف الخطاب الديني ونلاحظ " التجلي/ الظهور" الديني الموجود في الإعلام .

لنحدد المنهج الوصفي القائم على الملاحظة كمنهج لنا , ولكن قبل ذلك من أين إلى أين وصلنا , كيف تطورت عملية "الحضور/ الظهور" الإعلامي للدين وكيف تحققت الأولويات , ونحن نبدأ بتناول الموضوع لنتذكر بإختصار و لنفهم الإعلام كمجرى معروف ورائج .  

References

  • -
Year 2019, Volume: 2 Issue: 1, 137 - 149, 28.06.2019

Abstract

References

  • -

Medya İle Din İlişkisini Yeniden Düşünmek

Year 2019, Volume: 2 Issue: 1, 137 - 149, 28.06.2019

Abstract

Bu çalışma, Prof. Dr. Mete Çamdereli’nin 2018 yılında yayımlanan Din Ekranda Nasıl Durur isimli kitabı içerisindeki “Medya İle Din İlişkisini Yeniden Düşünmek” başlıklı bölümün çevirisidir. Çalışmanın genel amacı dinselin medyadaki görünümlerinden/tezahürlerinden hareketle dini olanın -dini tefekkürünmedyadaki konumunu anlamaya çalışmak ve olası sorunlar çerçevesinde onun yeniden nasıl ıslah ve inşa edilebileceğini düşünmektir. Bunun için çalışma medyada dinselin mevcut görünümünü gözlemlemeye ve medyatik dinsel söylemi betimlemeye çalışmaktadır. Bu çerçevede çalışma gözleme dayalı betimsel bir yaklaşımı yöntem olarak benimsemiştir. Çalışma boyunca, dinselin mecra görünümü, dinselin medyatikleşme görünümü, dinselin dijitalleşme görünümü ve dinselin medyadaki güncel görünümü ele alınmaktadır. Çalışmanın sonucunda kolaylıkla şu ifade edilebilir ki, yolu medyadan ve dijitalleşmeden geçmeyen neredeyse hiçbir alan yoktur. Dinsel de bu alanlardan biridir. İnsanlar medyasız yapamamakta ve dijital köleliğin kulluğa evrildiği bir dönemden geçilmektedir. Buna göre gönüllü bir dijital kulluk içinde olunduğu ifade edilebilir. Doğal olarak dinsel alan da medyatik mümin de bu tavsiften üzerine düşeni almaktadır

References

  • -
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Arabic
Subjects Communication and Media Studies
Journal Section Translation
Translators

Omar Malkawi This is me

Publication Date June 28, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 2 Issue: 1

Cite

APA إعادة التفكير بعلاقة الدين مع الإعلام / Medya İle Din İlişkisini Yeniden Düşünmek (O. Malkawi, Trans.). (2019). Medya Ve Din Araştırmaları Dergisi, 2(1), 137-149.
  

Creative Commons License MEDYA VE DİN ARAŞTIRMALARI DERGİSİ (MEDİAD) - JOURNAL OF MEDIA AND RELIGION STUDIES

This journal is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.