Bu çalışmada, Türkiye'nin Aydın ili Çine ilçesinde hastalıktan ari süt işletmelerinde kaba yem kalitesinin süt verimi ve bileşimi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Hastalıktan ari çiftliklerden yonca otu, mısır silajı ve toplam karışık rasyon (TMR) içeren yem örnekleri ile birlikte süt örnekleri toplanmıştır. Süt örnekleri protein ve yağ içeriği açısından analiz edilirken, yem örnekleri kuru madde, ham protein, ham kül, ham lif, asit deterjan lifi (ADF), nötr deterjan lifi (NDF) ve asit deterjan lignini (ADL) açısından değerlendirilmiştir. Verileri değerlendirmek için Ki-kare, Student t-testi ve Mann-Whitney U testi gibi istatistiksel analizler kullanılmıştır. Kaba yem kalitesi, 59 ila 167 sığır kapasiteli çiftliklerde, göreceli yem değerine göre yüksek veya orta olarak sınıflandırılmıştır. Kaba yem kalitesi ile çiftlik sahibinin eğitim düzeyi, çiftlik kapasitesi, ortalama süt verimi, TMR mikser tipi veya mısır silajı olgunluğu ve kullanımı gibi faktörler arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Ancak, Penn State Partikül Ayırıcısı kullanılarak mısır silajının 19 mm parçacık boyutu fraksiyonunda önemli bir fark (P<0,05) tespit edildi. TMR örnekleri, parçacık boyutları arasında önemli kaliteyle ilgili farklar göstermedi. Mısır silajı, yonca otu ve fabrika yeminin besin içeriği kalite grupları arasında benzerdi, ancak TMR besin analizi, yüksek ve orta kaliteli kaba yem grupları arasında NDF, ADF ve ADL değerlerinde önemli farklar ortaya koydu; orta kaliteli grupta daha yüksek lif değerleri vardı (sırasıyla P=0,026, 0,050 ve 0,007). Süt yağı yüzdesi, yüksek kaliteli kaba yem grubunda (4,27±0,07) orta kaliteli gruba (3,54±0,09; P<0,05) kıyasla önemli ölçüde daha yüksekti. Çalışma, kaba yem kalitesinin süt yağı yüzdesini önemli ölçüde etkilediği sonucuna vararak, süt bileşimini optimize etmek için yüksek kaliteli kaba yemin önemini vurguladı.
Bu çalışma Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu’nun 64583101/2020/106 sayılı karar numarası ile onaylandı.
Yazarlar bu araştırma için [Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Daire Başkanlığı (ADU-BAP), proje numarası: VTF-21032] tarafından sağlanan destek için teşekkür ederler.
The authors acknowledge the support provided by [Aydın Adnan Menderes University Scientific Research Project Department (ADU-BAP), project number: VTF-21032] for this research.
Prof. Dr. Erbay BARDAKÇIOĞLU Doç. Dr. Ömer SEVİM Doç. Dr. Eren KUTER
This study investigated the effects of roughage quality on milk yield and composition in disease-free dairy farms in the Çine District of Aydın, Turkey. Milk samples were collected from dairy cows, along with feed samples including alfalfa hay, corn silage, and total mixed ration (TMR), from disease-free farms. Milk samples were analyzed for protein and fat content, while feed samples were evaluated for dry matter, crude protein, crude ash, crude fiber, acid detergent fiber (ADF), neutral detergent fiber (NDF), and acid detergent lignin (ADL). Statistical analyses, including Chi-square, Student's t-test, and Mann-Whitney U test, were employed to assess the data. Roughage quality was classified as high or medium based on relative feed value with farm sizes ranging from 59 to 167 cattle. No significant differences were observed between roughage quality and factors such as farm owner education level, farm capacity, average milk yield, TMR mixer type, or corn silage maturity and usage. However, a significant difference (P<0.05) was detected in the 19 mm particle size fraction of corn silage using the Penn State Particle Separator. TMR samples showed no significant quality-related differences across particle sizes. Nutrient content of corn silage, alfalfa hay, and factory feed was similar between quality groups, but TMR nutrient analysis revealed significant differences in NDF, ADF, and ADL values between high and medium-quality roughage groups, with higher fiber values in the medium-quality group (P=0.026, 0.050, and 0.007, respectively). Milk fat percentage was significantly higher in the high-quality roughage group (4.27±0.07) compared to the medium-quality group (3.54±0.09; P<0.05). The study concluded that roughage quality significantly influences milk fat percentage, emphasizing the importance of high-quality roughage for optimizing milk composition.
This study was approved by the Aydın Adnan Menderes University Animal Experiments Local Ethics Committee with the decision number 64583101/2020/106.
The authors acknowledge the support provided by [Aydın Adnan Menderes University Scientific Research Project Department (ADU-BAP), project number: VTF-21032] for this research.
The authors acknowledge the support provided by [Aydın Adnan Menderes University Scientific Research Project Department (ADU-BAP), project number: VTF-21032] for this research.
Prof. Dr. Erbay BARDAKÇIOĞLU Doç. Dr. Ömer SEVİM Doç. Dr. Eren KUTER
| Primary Language | English |
|---|---|
| Subjects | Animal Nutrition and Nutritional Diseases |
| Journal Section | Research Articles |
| Authors | |
| Project Number | The authors acknowledge the support provided by [Aydın Adnan Menderes University Scientific Research Project Department (ADU-BAP), project number: VTF-21032] for this research. |
| Publication Date | August 31, 2025 |
| Submission Date | February 10, 2025 |
| Acceptance Date | July 25, 2025 |
| Published in Issue | Year 2025 Volume: 10 Issue: 2 |