Amaç: Bu araştırmanın amacı, romatoid artrit tanısı almış bireylerde serum D vitamini seviyelerinin hastalık aktivitesi ile ilişkisini saptamaktır.
Materyal ve Metod: Kesitsel ve retrospektif olarak planlanan bu çalışma, Ekim 2019- Mart 2020 tarihleri arasında 337 romatoid artritli bireyin medikal dosyaları incelenerek tamamlandı. Araştırmaya, Romatoloji polikliniğinde takip edilen, hekim tarafından romatoid artrit tanısı konmuş ve en az 1 yıldır romatoid artrit rahatsızlığı olan bireyler dahil edildi. Veriler, araştırmacılar tarafından oluşturulan “Sosyodemografik ve Laboratuvar Tahlil Formu” ve “Hastalık Aktive Skoru-28” kullanılarak elde edildi. Verilerin analizi tanımlayıcı istatistikler, Kruskal Wallis, Mann-Whitney U testi ve Sperman korelasyon analizi ile yapıldı.
Bulgular: Araştırmaya katılan 337 romatoid artritli bireyin %83,4’ü kadın, yaş ortalaması 54,38±13,0, hastalık yılı ortalaması 4,08±3,67 ve hastalık akivitesi skor ortalaması 3,14±0,82 idi. Bireylerin %73,3’ünün D vitamini seviyesi ≤20 ng/mL’nin altındaydı. Romatoid artritli bireylerin D vitamini seviyesi ile yaş değişkeni arasında pozitif yönde zayıf bir ilişki, hastalık aktive skoru arasında ise negatif yönde zayıf bir ilişki olduğu belirlendi (p<0,05).
Sonuç: Bu çalışmada, romatoid artritli bireylerin büyük çoğunluğunda D vitamini eksikliği ve yetersizliği olduğu saptanmıştır. Romatoid artritli bireylerin D vitamini seviyelerinin değerlendirilip eksikliğin giderilmesine yönelik girişimlerin yapılması önerilmektedir.
Amaç: Bu araştırmanın amacı, romatoid artrit tanısı almış bireylerde serum D vitamini seviyelerinin hastalık aktivitesi üzerindeki etkisini saptamaktır.
Materyal ve Metod: Tanımlayıcı, kesitsel ve retrospektif olarak planlanan bu çalışma, Ekim 2019- Mart 2020 tarihleri arasında 337 romatoid artritli bireyin medikal dosyaları incelenerek tamamlandı. Araştırmaya, Romatoloji polikliniğinde takip edilen, hekim tarafından romatoid artrit tanısı konmuş ve en az 1 yıldır romatoid artrit rahatsızlığı olan bireyler dahil edildi. Veriler, araştırmacılar tarafından oluşturulan “Sosyodemografik ve Laboratuvar Tahlil Formu” ve “Hastalık Aktive Skoru-28” kullanılarak elde edildi. Verilerin analizi tanımlayıcı istatistikler, Kruskal Wallis ve Mann-Whitney U testi ile Sperman korelasyon analizi ile yapıldı.
Bulgular: Araştırmaya katılan 337 romatoid artritli bireyin %83,4’ü kadın, yaş ortalaması 54,38±13,0, hastalık yılı ortalaması 4,08±3,67 ve hastalık akivitesi skor ortalaması 3,14±0,82 idi. Bireylerin %73,3’ünün D vitamini seviyesi ≤20 ng/mL’nin altındaydı. Romatoid artritli bireylerin D vitamini seviyesi ile yaş değişkeni arasında pozitif yönde zayıf bir ilişki, hastalık aktive skoru ile negatif yönde zayıf bir ilişki olduğu belirlendi (p<0,05).
Sonuç: Bu çalışmada romatoid artritli bireylerin büyük çoğunluğunda D vitamini eksikliği ve yetersizliği olduğu saptanmıştır. Romatoid artritli bireylerin D vitamini seviyelerinin değerlendirilip eksikliğin giderilmesine yönelik girişimlerin yapılması önerilmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Internal Diseases |
Journal Section | Original Articles |
Authors | |
Publication Date | January 23, 2021 |
Acceptance Date | January 1, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 |
Chief Editors
Assoc. Prof. Zülal Öner
Address: İzmir Bakırçay University, Department of Anatomy, İzmir, Turkey
Assoc. Prof. Deniz Şenol
Address: Düzce University, Department of Anatomy, Düzce, Turkey
Editors
Assoc. Prof. Serkan Öner
İzmir Bakırçay University, Department of Radiology, İzmir, Türkiye
E-mail: medrecsjournal@gmail.com
Publisher:
Medical Records Association (Tıbbi Kayıtlar Derneği)
Address: Orhangazi Neighborhood, 440th Street,
Green Life Complex, Block B, Floor 3, No. 69
Düzce, Türkiye
Web: www.tibbikayitlar.org.tr
Publication Support:
Effect Publishing & Agency
Phone: + 90 (540) 035 44 35
E-mail: info@effectpublishing.com
Address: Akdeniz Neighborhood, Şehit Fethi Bey Street,
No: 66/B, Ground floor, 35210 Konak/İzmir, Türkiye
web: www.effectpublishing.com