Amaç: Bu araştırma, evlilik öncesi dönemdeki çiftlerde kadına ilişkin namus anlayışı ve şiddet eğilimi arasındaki ilişkiyi cinsiyetler açısından karşılaştırmak amacıyla yapıldı.
Materyal ve Metot: Kesitsel ve karşılaştırmalı nitelikte tasarlanan bu araştırmanın örneklemini, Türkiye’nin doğusunda bulunan bir toplum sağlığı merkezine nikâh işlemleri için başvuran 215 (Kadın=119, Erkek=96) kişi oluşturdu. Veriler; “Kişisel Bilgi Formu”, “Kadına İlişkin Namus Anlayışı Tutum Ölçeği (KİNATÖ)” ve “Şiddet Eğilim Ölçeği” ile toplandı. İstatistiksel değerlendirmede; ortalama, standart sapma, yüzdelik dağılım, Cronbach alfa ve pearson korelasyon analizi kullanıldı.
Bulgular: KİNATÖ toplam puan ortalamasının evlilik öncesi dönemdeki kadınlarda 54,15±15,89, erkeklerde ise 62,31±13,85 olduğu ve her iki cinsiyetin namus anlayışı açısından kararsız ve geleneksel tutuma sahip oldukları belirlendi. Evlilik öncesi dönemdeki erkeklerin KİNATÖ toplam ve tüm alt boyutlar ile şiddet eğilim ölçeği toplam puan ortalamalarının kadınlara oranla anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptandı (p<0,05). Ayrıca, evlilik öncesi dönemde bulunan kadın ve erkeklerin KİNATÖ ve Şiddet Eğilim Ölçeği toplam puan ortalamaları arasında negatif yönde zayıf düzeyde anlamlı ilişki olduğu ve kadına ilişkin namus anlayışı açısından eşitlikçi tutuma sahip olma düzeyleri arttıkça şiddet eğilim düzeylerinin azaldığı saptanmıştır.
Sonuç: Evlilik öncesi dönemdeki erkeklerde daha yüksek şiddet eğilimi olduğu ve her iki cinsiyette kadına ilişkin namus anlayışı açısından eşitlikçi tutuma sahip olma düzeyi arttıkça şiddet eğiliminin azaldığı saptanmıştır.
Aim: This research was conducted to compare the relationship between the sense of honor towards women and the tendency to violence in premarital couples in terms of genders.
Material and Method: The sample of this cross-sectional and comparative study consisted of 215 (Female=119, Male=96) people who applied to a public health center in eastern Turkey for their wedding ceremony. Data; The Personal Information Form was collected with the “Honor Concept Perception Toward Women Scale” (KINATO) and the “The Violence Tendency Scale” (VTS). In statistical evaluation; mean, standard deviation, percentile distribution, Cronbach’s alpha and pearson correlation analysis were used.
Results: It was determined that the total mean score of KINATO was 54.15±15.89 in premarital women and 62.31±13.85 in men, and both genders had an undecided and traditional attitude in terms of honor. It was determined that the total point average and all sub-dimensions of KINATO and the VTS of the men in the premarital period were significantly higher than those of the women (p<0.05). In addition, it was determined that there was a negative and weakly significant relationship between the total point average of the KINATO and VTS of women and men in the premarital period, and the level of violence tendency decreased as the level of having an egalitarian attitude towards women in terms of sense of honor increased.
Conclusion: It has been determined that there is a higher tendency to violence in men in the premarital period and that the tendency to violence decreases as the level of egalitarian attitude towards women increases in both genders.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Original Articles |
Authors | |
Publication Date | September 22, 2022 |
Acceptance Date | May 13, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 4 Issue: 3 |
Chief Editors
Assoc. Prof. Zülal Öner
İzmir Bakırçay University, Department of Anatomy, İzmir, Türkiye
Assoc. Prof. Deniz Şenol
Düzce University, Department of Anatomy, Düzce, Türkiye
Editors
Assoc. Prof. Serkan Öner
İzmir Bakırçay University, Department of Radiology, İzmir, Türkiye
E-mail: medrecsjournal@gmail.com
Publisher:
Medical Records Association (Tıbbi Kayıtlar Derneği)
Address: Orhangazi Neighborhood, 440th Street,
Green Life Complex, Block B, Floor 3, No. 69
Düzce, Türkiye
Web: www.tibbikayitlar.org.tr
Publication Support:
Effect Publishing & Agency
Phone: + 90 (540) 035 44 35
E-mail: info@effectpublishing.com
Address: Akdeniz Neighborhood, Şehit Fethi Bey Street,
No: 66/B, Ground floor, 35210 Konak/İzmir, Türkiye
web: www.effectpublishing.com