This study was conducted to examine the current status of aquaculture in Çanakkale province and to offer solutions that will contribute to the sector's development. The study involved a detailed analysis of the aquaculture enterprises in Çanakkale and the data related to these enterprises. The province's current aquaculture structure and potential were highlighted, drawing attention to the diversity in aquaculture production and the opportunities available in the region. The study revealed that there are a total of 18 aquaculture facilities in Çanakkale. Of these, 41.2% are involved in mussel farming, 23.5% in trout farming, 23.5% in carp farming, 5.9% in lugworm farming, and 5.9% in the cultivation of seabass, gilthead seabream, turbot, and grouper. The highest production by species occurs in mussel farming, while lugworm and marine fish farming remain at the lowest levels. In 2023, a total of 581.92 tons of aquatic products were produced in Çanakkale, with 292.76 tons coming from inland waters and 289.16 tons from marine waters. However, it was determined that the share allocated to the sector in the support payments made in the same year was 5.61%. It has been determined that global climate change and the accompanying drought threaten the freshwater resources in Çanakkale province, and the marine ecosystem is also affected by the mucilage phenomenon due to the increase in water temperature and organic pollution load. These problems experienced in water resources cause production losses in the aquaculture sector. The sustainable development of the aquaculture sector in Çanakkale, which also has a wide range in terms of cultivated species, requires a multidisciplinary approach and planning using advanced technology tools. It is anticipated that such an approach will provide significant increases in aquaculture production.
Ethics committee approval is not necessary for this study.
-
-
-
Bu çalışma, Çanakkale ilinde su ürünleri yetiştiriciliğinin mevcut durumunu incelemek ve sektörün gelişimine ışık tutacak çözüm önerileri sunmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında, Çanakkale'deki su ürünleri yetiştiriciliği işletmeleri ve bu işletmelere ait veriler detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. İlin mevcut yetiştiricilik yapısı ve potansiyeli ön plana çıkarılarak, su ürünleri üretimindeki çeşitliliğe ve bölgenin sahip olduğu fırsatlara dikkat çekilmiştir. Çalışmada, Çanakkale genelinde toplam 18 su ürünleri yetiştiricilik tesisi bulunduğu tespit edilmiştir. Bu tesislerden %41,2’sinin midye, %23,5’inin alabalık, %23,5’inin sazan, %5.9’unun kum kurdu ve %5.9’unun da levrek, çipura, kalkan ve granyöz yetiştiriciliği yaptığı belirlenmiştir. Tür bazında en yüksek üretim midye yetiştiriciliğinde gerçekleşirken, kum kurdu ve deniz balıkları yetiştiriciliği en düşük seviyede kalmıştır. 2023 yılında, Çanakkale’de toplam 581,92 ton su ürünleri üretimi gerçekleşmiş, bunun 292,76 tonu içsularda, 289,16 tonu ise denizlerde üretilmiştir. Ancak, aynı yıl yapılan destekleme ödemelerinde, sektöre ayrılan payın %5,61 olduğu tespit edilmiştir. Küresel iklim değişikliği ve beraberinde gelen kuraklığın Çanakkale ilindeki tatlısu kaynaklarını tehdit ettiği, denizel ekosistemin de su sıcaklığındaki yükseliş ve organik kirlilik yükündeki artış nedeniyle yaşanan müsilaj olayından etkilendiği tespit edilmiştir. Su kaynaklarında yaşanan bu sıkıntılar yetiştiricilik sektöründe üretim kayıplarının yaşanmasına neden olmaktadır. Kültüre alınan türler bakımından da geniş bir yelpazeye sahip olan Çanakkale’de yetiştiricilik sektörünün sürdürülebilir gelişimi multidisipliner bir yaklaşım ve ileri teknoloji araçları kullanılarak yapılacak planlamaya ihtiyaç duymaktadır. Bu tür bir yaklaşımın, su ürünleri üretiminde kayda değer artışlar sağlayacağı öngörülmektedir.
Bu çalışma için etik kurul onayı gerekli değildir.
-
-
-
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Pisciculture |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | - |
Publication Date | March 28, 2025 |
Submission Date | March 2, 2025 |
Acceptance Date | March 24, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 11 Issue: 1 |
Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi olarak 2013'te kurulan dergimiz,
Memba Su Bilimleri Dergisi olarak yayın hayatına devam etmektedir.
-----------
Su bilimleri alanında biyoloji, ekoloji, içsular, balık besleme, balık avcılığı, balıkçılık teknolojisi, balıkçılık ekonomisi ve yönetimi, su ürünleri işleme teknolojileri, su kimyası, mikrobiyoloji, alg biyoteknolojisi, denizel organizmaların korunması, acısu ve tatlı su habitatları ve kirlilik, ekotoksikoloji, tarımsal ve çevresel sürdürülebilirlik, iklim ve bitki büyüme modelleri, iklim değişikliği, doğal afetler, hidrometeorolojik afetler, uzaktan algılama, coğrafi bilgi teknolojileri, kıyısal alanlar, kurak ve yarıkurak topografyalar, mekansal analiz ve modelleme, biyocoğrafya, fiziki coğrafya, beşeri ve ekonomik coğrafya, jeomorfoloji, çevresel sorunlar, hayvansal ve bitkisel biyoteknoloji, hayvansal ve bitkisel üretim alanlarında İngilizce ve Türkçe orjinal makaleler, kısa notlar, teknik notlar, raporlar ve derlemeleri yılda dört sayı (Mart, Haziran, Eylül, Aralık) olarak yayınlanan online, açık erişimli, uluslararası hakemli dergidir.
Memba Su Bilimleri Dergisi
TRDizin, SOBIAD, ASCI, CAB Direct, Google Scholar, Paperity, Asosindex, Academic Journal Index, CNKI Scholar
dizinlerinde taranmaktadır.
----------
Dergimize makale yükleme sırasında intihal benzerlik raporu yüklemek zorunlu ve bu raporun intihal benzerlik oranının % 30'un altında olması gerekmektedir. Bu raporu yazarlar makale yükleme sırasında göndermelidir.
Dergimize yüklenen Türkçe ve İngilizce makalelerde Türkçe ve İngilizce özetlerin bulunması zorunludur.