Ethical Principles and Publication Policy

Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi Yayın İlkeleri

Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi Nisan, Temmuz ve Aralık aylarında olmak üzere yılda 3 kez elektronik olarak yayımlanan uluslararası hakemli bir dergidir. Derginin yazım dili  Türkçe ve İngilizcedir.

Dergiye sosyal bilimlerin iktisat, işletme, maliye, tarih, sosyoloji, felsefe, arkeoloji, sanat tarihi, hukuk, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi, sosyal politika ve çalışma ilişkileri, davranış bilimleri, dil bilimi, edebiyat, iletişim ve güzel sanatlar gibi disiplinlerine ait olan teorik ve/veya uygulamalı özgün ve derleme makaleler gönderilebilir.

Dergiye gönderilen makaleler başka bir yerde yayımlanmamış ya da yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Gönderilen makaleler derginin yazım kurallarına uygun bir şekilde hazılanmalıdır.

Dergiye makale gönderiminde intihal raporu eklenmesi zorunludur. İntihal raporu gönderilmeyen makaleler değerlendirilmeye alınmamaktadır. Dergide makalenin yayımlanması için intihal oranının en fazla %20 olması gerekmektedir. 

Dergide yayımlanmak üzere gönderilen makaleler, ön değerlendirmeden sonra içerik ve biçim açısından en az iki bağımsız hakem tarafından çift-körleme (double-blinded) yöntemiyle değerlendirilmektedir. Hakemlerden gelen değerlendirme raporları doğrultusunda makalenin yayımlanmasına, yazardan düzeltme istenmesine ya da makalenin geri çevrilmesine karar verilmektedir. 

Yayın ilkelerine uygun olmayan makaleler hakem değerlendirme sürecine alınmamaktadır.

Etik Kurul İzni

25 Şubat 2020 tarihli ULAKBİM kararına göre aşağıda belirtilen çalışmalarda Etik Kurul Onayı alınmış olması gerekmektedir. Etik kurul onayı makale ile birlikte sisteme yüklenmelidir. Bu şartları sağlamayan çalışmalar değerlendirmeye alınmadan yazarını(larına) iade edilecektir.

TR Dizin kriterlerinin güncellenmesi ile birlikte dergide yayımlanabilmesi için Etik Kurul İzni gerektiren çalışmalar şu şekildedir:

• Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,

• İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,

• İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,

• Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,

• Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar.

Ayrıca;

• Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,

• Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,

• Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi gerekmektedir.