Research Article

Hekim dışı sağlık çalışanlarının sigara içme ve bağımlılık düzeyleri ile ilişkili etmenler

Volume: 11 Number: 2 August 15, 2018
TR

Hekim dışı sağlık çalışanlarının sigara içme ve bağımlılık düzeyleri ile ilişkili etmenler

Abstract

Amaç: Tütün kullanım toplumun tüm kesimlerinde olduğu gibi sağlık çalışanlarında da önemli bir sağlık sorunudur ve sağlık çalışanlarının tütün kullanımına ilişkin görüşleri toplumun sağlık davranışları üzerine etkilidir. Bu çalışmanın amacı bir üniversite hastanesinde hekim dışı sağlık çalışanlarının, sigara içme durumlarının, bağımlılık düzeylerinin, dumansız hava sahası uygulamasıyla ilgili görüşlerinin ve sigara içmeleriyle ilişkili etmenlerin belirlenmesidir. Yöntem: Kesitsel nitelikte olan bu çalışma Mart-Nisan 2016 tarihlerinde yürütülmüştür. Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 308 hekim dışı sağlık personeli [Hemşire, ebe, acil tıp teknikeri (ATT)] araştırma grubunu oluşturmuştur. Katılımcıların sigara içme durumları, sosyo-demografik özellikleri sorgulanmıştır. Sigara kullananların bağımlılık düzeyini belirlemek için Fagerström Nikotin Bağımlılık Ölçeği uygulanmıştır. İstatistiksel değerlendirmede “Ki-Kare Testi” ve “Fisher’s Exact Test” kullanılmış ve anlamlılık sınırı olarak p<0.05 alınmıştır. Bulgular: Katılımcıların %35.1’i sigara kullandığını bildirmiştir. Kadın sağlıkçıların %31.1’i, erkeklerin %61’i sigara kullanmaktadır. Katılımcıların %47.1’i çok yüksek düzeyde nikotin bağımlısıdır. Hekim dışı sağlık çalışanlarında, her iki cinsiyet için de geliri az olanların daha fazla sigara içtiği saptanmıştır (p<0.05). Bekâr ve eğitim durumu düşük olan kadınlar istatistiksel olarak anlamlı biçimde daha fazla sigara içmektedir (p<0.05). Her iki cinsiyet için çalışma birimi, çalışma yılı, biçimi ve haftalık çalışma saati ile sigara kullanımı arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p>0.05). Sonuç: Hekim dışı sağlık çalışanlarının rol model olması beklenirken topluma kıyasla sigara kullanma yaygınlıklarının yüksek olduğu, ancak büyük oranda hastanelerde dumansız hava sahası uygulamasının gerektiğini ifade ettikleri görülmektedir. Bekâr ve düşük eğitimli kadın sağlık çalışanları sigara içme konusunda riskli gruplardır. Sigara içmekte olan sağlık çalışanlarının bu bağımlılıktan kurtulmaları için profesyonel yardım almalarının sağlanması, sigara bırakma polikliniklerine yönlendirilmesi yararlı olacaktır. 

Keywords

References

  1. 1. World Health Organization (2016). MPOWER Tütün salgınını kontrol etmeye yönelik politika paketi. http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/43888/5/9789241596633_tur.pdf.
  2. 2. Mathers CD, Loncar D. Projections of global mortality and burden of disease from 2002 to 2030. PLoS Med, 2006; 3(11): e442.
  3. 3. Tütün Kontrolunda Sağlık Profesyonellerinin Rolü Çeviri: Prof. Dr. Nazmi Bilir Dr. Gökhan Telatar Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü; (Dünyada ve Türkiye’de Tütün Kullanımı Epidemiyolojisi 2012. https://issuu.com/journalagent/docs/tghyk.34 .
  4. 4. http://www.who.int/tobacco/surveillance/en_tfi_gats_turkey_2009.pdf?ua=1
  5. 5.World Health Organization 2015.Tobacco.http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs339/en/.
  6. 6. Küresel Yetişkin Tütün Araştırması -.www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1042
  7. 7.Küresel Yetişkin Tütün Araştırması Türkiye 2012 ISBN: 978-975-590-502-0 Sağlık Bakanlığı Yayın No: 948. THSK http://www.halksagligiens.hacettepe.edu.tr/KYTA_TR.pdf
  8. 8.http://www.havanikoru.org.tr/dosya/eylem_plani/ulusal-tutun-kontrol-programi-eylem-plani.pdf)

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Health Care Administration

Journal Section

Research Article

Authors

Safiye Özvurmaz *
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ, HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ
Türkiye

Publication Date

August 15, 2018

Submission Date

December 21, 2017

Acceptance Date

May 25, 2018

Published in Issue

Year 2018 Volume: 11 Number: 2

APA
Özvurmaz, S., & Yavaş, S. (2018). Hekim dışı sağlık çalışanlarının sigara içme ve bağımlılık düzeyleri ile ilişkili etmenler. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 11(2), 157-166. https://doi.org/10.26559/mersinsbd.369393
AMA
1.Özvurmaz S, Yavaş S. Hekim dışı sağlık çalışanlarının sigara içme ve bağımlılık düzeyleri ile ilişkili etmenler. Mersin Univ Saglık Bilim derg. 2018;11(2):157-166. doi:10.26559/mersinsbd.369393
Chicago
Özvurmaz, Safiye, and Selcan Yavaş. 2018. “Hekim Dışı Sağlık çalışanlarının Sigara Içme Ve Bağımlılık Düzeyleri Ile Ilişkili Etmenler”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 11 (2): 157-66. https://doi.org/10.26559/mersinsbd.369393.
EndNote
Özvurmaz S, Yavaş S (August 1, 2018) Hekim dışı sağlık çalışanlarının sigara içme ve bağımlılık düzeyleri ile ilişkili etmenler. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 11 2 157–166.
IEEE
[1]S. Özvurmaz and S. Yavaş, “Hekim dışı sağlık çalışanlarının sigara içme ve bağımlılık düzeyleri ile ilişkili etmenler”, Mersin Univ Saglık Bilim derg, vol. 11, no. 2, pp. 157–166, Aug. 2018, doi: 10.26559/mersinsbd.369393.
ISNAD
Özvurmaz, Safiye - Yavaş, Selcan. “Hekim Dışı Sağlık çalışanlarının Sigara Içme Ve Bağımlılık Düzeyleri Ile Ilişkili Etmenler”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 11/2 (August 1, 2018): 157-166. https://doi.org/10.26559/mersinsbd.369393.
JAMA
1.Özvurmaz S, Yavaş S. Hekim dışı sağlık çalışanlarının sigara içme ve bağımlılık düzeyleri ile ilişkili etmenler. Mersin Univ Saglık Bilim derg. 2018;11:157–166.
MLA
Özvurmaz, Safiye, and Selcan Yavaş. “Hekim Dışı Sağlık çalışanlarının Sigara Içme Ve Bağımlılık Düzeyleri Ile Ilişkili Etmenler”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, vol. 11, no. 2, Aug. 2018, pp. 157-66, doi:10.26559/mersinsbd.369393.
Vancouver
1.Safiye Özvurmaz, Selcan Yavaş. Hekim dışı sağlık çalışanlarının sigara içme ve bağımlılık düzeyleri ile ilişkili etmenler. Mersin Univ Saglık Bilim derg. 2018 Aug. 1;11(2):157-66. doi:10.26559/mersinsbd.369393

Cited By

MEU Journal of Health Sciences Assoc was began to the publishing process in 2008 under the supervision of Assoc. Prof. Gönül Aslan, Editor-in-Chief, and affiliated to Mersin University Institute of Health Sciences. In March 2015, Prof. Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz undertook the Editor-in Chief position and since then he has been in charge.

 

Publishing in three issues per year (April - August - December), it is a multisectoral refereed scientific journal. In addition to research articles, scientific articles such as reviews, case reports and letters to the editor are published in the journal. Our journal, which has been published via e-mail since its inception, has been published both online and in print. Following the Participation Agreement signed with TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park in April 2015, it has started to accept and evaluate online publications.

Mersin University Journal of Health Sciences have been indexed by Turkey Citation Index since November 16, 2011.

Mersin University Journal of Health Sciences have been indexed by ULAKBIM Medical Database from the first issue of 2016.

Mersin University Journal of Health Sciences have been indexed by DOAJ since October 02, 2019.

 

 

Article Publishing Charge Policy: Our journal has adopted an open access policy and there is no fee for article application, evaluation, and publication in our journal. All the articles published in our journal can be accessed from the Archive free of charge.

 

154561545815459
 

Creative Commons Lisansı
This work is licensed with Attribution-NonCommercial 4.0 International.