Research Article

Sosyoloji’nin Öğretmen Okullarında Ders Olarak Okutulmasına Yönelik Görüşler : İbrahim Alaaddin Gövsa ve Hilmi Ziya Ülken

Number: 2 September 30, 2019
EN TR

Sosyoloji’nin Öğretmen Okullarında Ders Olarak Okutulmasına Yönelik Görüşler : İbrahim Alaaddin Gövsa ve Hilmi Ziya Ülken

Öz

Eğitim müfredatları toplumsal gerçekleri göz önünde bulundurmak ve toplumun ihtiyaçlarına ve kalkınmasına yönelik hedefleri içerir nitelikte olmalıdır. Bireyin toplumu tanıması ve toplumsal yapının temel özelliklerini ve sorunlarını yorumlaması toplumsal yapıya ilişkin temel kavramları ve ilkeleri bilmesi ile sağlanabilir. Bu nedenle müfredatlar farklı disiplinlerin ortak ilkeleri  ve anlayışı ile hazırlanır. Özellikle öğretmenlik mesleğini icra edecek bireylere verilen mesleki eğitimde, eğitimin toplumda meydana gelecek istendik yönde yapısal değişimleri harekete geçireceği gerçeği doğrultusunda sosyoloji eğitimi müfredatın bir parçasıdır. Ancak sosyolojinin ders olarak okutulmaya başlaması gereklilik olarak görülmesinin  yanında ders kitaplarının içerik ve niteliğinin, dersi veren eğitimcinin akademik donanımının ne olması gerektiğinin tartışılmasına yol açmıştır. 1924 yılında öğretmen okulu müfredatına ilk kez sosyoloji dersinin konulması yönünde alınan karar sonrası İbrahim Alaaddin Gövsa bu yönde ilk eleştirileri dile getirmiştir. Bu çalışmada İbrahim Alaaddin Gövsa’nın eleştirilerinin dayandığı temel noktalar ve gerekçeleri ile özellikle Batılı kaynakları irdelenecek ve eğitimde sosyolojinin yerine ilişkin dönemin  bakış açısı ortaya konmaya çalışılacaktır. 

Anahtar Kelimeler

References

  1. Anık, M.(2008) Lise “Sosyoloji Ders Kitapları Üzerine Eleştirel Bir Değerlendirme”, Sosyoloji Dergisi, 3. Dizi, 16. Sayı, 2008/1, ss.145-191.
  2. Hilmi Ziya [Ülken](1927). Liseler ve Muallim Mekteblerinde İctima'iyyât Programları İstanbul, 1927. Felsefe ve İçtimaiyat Mecmuası, Sayı.1 ss.73-75.
  3. Hilmi Ziya [Ülken](1932), Umumi İçtimaiyat, Matbaa-i Ebüzziya.
  4. İbrahim Alaaddin[Gövsa],(1925). “Muallim Mekteblerinde İçtimaiyyat”, Tedrisat Mecmuası, XIII. cilt, Sayı.67. ss. 277-283.
  5. Tan, M.(1987). “Ortaöğretim Kurumlarında Sosyoloji Öğretimi”, Ortaöğretim Kurumlarında Sosyal Bilimler Öğretimi ve Sorunları, Ankara, TED Yayınları.
  6. Ülken, H. Z.(1943). Sosyoloji. İstanbul: Remzi Kitabevi.
  7. Liseler(1340). Liselerin İkinci Devre Müfredat Programı İstanbul: Matbaa-i Âmire. 1924
  8. Zabun, B, (2013). “Türkiye’de Sosyoloji Öğretimi Üzerine Kapsamlı İlk Çözümleme: Hilmi Ziya Ülken”, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı.37.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

September 30, 2019

Submission Date

August 23, 2019

Acceptance Date

September 27, 2019

Published in Issue

Year 2019 Number: 2

ISNAD
Okay, Yeliz. “Sosyoloji’nin Öğretmen Okullarında Ders Olarak Okutulmasına Yönelik Görüşler : İbrahim Alaaddin Gövsa Ve Hilmi Ziya Ülken”. Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi. 2 (September 1, 2019): 263-278. https://doi.org/10.5281/zenodo.3463903.