1990'lı yıllardan itibaren geliştirilen moleküler markörler, günümüzde tarımsal üretimde ıslah çalışmalarında önemli bir yer almaktadır. Bugüne kadar moleküler markörler konusunda yapılan çalışmalar sayesinde, birçok canlı türünde olduğu gibi ekonomik öneme sahip bitki türlerinin genetik özellikleri ve kalıtımı hakkında önemli bilgilere kısa zaman içinde ulaşılabilme imkânına sahip olunmuştur. Bu bilgiler, özellikle ıslahın uzun zaman gerektirdiği meyve türlerinde, ıslah sürelerinin kısaltılmasına ve dolayısıyla da alan ve iş gücünden tasarruf sağlanmasına neden olmuştur. Aynı zamanda, meyvecilikte moleküler markörler kullanılarak üretilen bilgilerin meyve yetiştiriciliği ve ıslahı hakkında çalışma yapan araştırmacılar tarafından kullanılmasıyla meyvecilikte daha kaliteli ve verimli çeşitlerin geliştirilmesi sağlanacaktır. Bu derlemede, moleküler markör tekniklerinin meyvecilikte kullanımlarıyla üretilen bilgiler özetlenmektedir.
Molecular markers have been developed since 1990's and they currently have an important place in breeding studies in agricultural production. As in many other organisms, studies related with molecular markers provide valuable and reliable information about genetics and inheritance of many economically important traits in various plant species in a short time. This information has become especially useful for fruit crops requiring much longer time for breeding by shortening of breeding period and saving space and labor. At the same time, use of information generated using molecular markers by researchers in fruit production and breeding will contribute significantly to the development of higher quality and higher yielding fruit varieties. In this review, information generated by the use of molecular markers techniques in fruit breeding was summarized
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Ocak 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 2 Sayı: 1 |