Year 2017, Volume 4 , Issue 1, Pages 1 - 5 2017-11-30

Aşılı Tüplü (Kaplı) Asma Fidanı Üretiminde Farklı Köklendirme Ortamlarının Fidan Randımanı Üzerine Etkileri

Atilla ÇAKIR [1] , Bedriye YÜCEL [2]


Bu çalışma, 2015 yılında, Şanlıurfa ili Akçakale ilçesi yolu üzerinde bulunan GAP Fidancılık tarım işletmesi bağı ve seralarında yürütülmüştür. Çalışmada, Tüplü (Kaplı) asma fidanı üretiminde iki (2) farklı köklendirme ortamı; karışım (perlit+cocopit+torf) ve jiffy (5.5 x15.0 cm ebatlarında) kullanılmıştır. Bitkisel materyal olarak 1103 Paulsen Amerikan asma anacı üzerine aşılı Narince ve Kalecik Karası üzüm çeşitleri kullanılmıştır. Jiffy ortamına dikilmiş kalecik karası/1103 P kombinasyonundaki çeliklerde fidan randımanı %100 iken, Kalecik Karası/1103 P kombinasyonunun ise aynı karışım ortamındaki fidan randımanı % 93.3 olarak tespit edilmiştir. Narince/1103 P kombinasyonunun jiffy köklendirme ortamındaki fidan randımanı %90.0 iken, karışım ortamına dikilmiş söz konusu kombinasyonun fidan randımanı ise %80.0 olarak tespit edilmiştir. Fidan randımanı bakımından en iyi sonuçlar hem jiffy (%100), hem de karışım ortamından olmak üzere (%93.3) 1103P/Kalecik Karası üzüm çeşidi kombinasyonundan elde edilmiştir.

Aşılı tüplü asma fidanı, köklendirme ortamı, fidan randımanı
  • Ağaoğlu YS, Çelik H, 1978. Bazı Amerikan Asma Anaçlarında Ethrel Uygulamaları ve Dikim Şekillerinin Köklenme Üzerine Etkileri, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı, Cilt:27, Fasikül L’den Ayrı Basım.
  • Akman İ, Ilgın C, 1991.Tüplü Asma Fidanı Üretiminde Başarıyı Etkileyen Faktörler, Türkiye 1. Fidancılık Sempozyumu, 153-159, Ankara.
  • Anonim, 2015. http://tuik.gov.tr/ PreTablo.do?alt_id=1001, erişim tarihi: 15.08.2015.
  • Cangi R, Kelen M, Doğan A, 1999. Serin iklim koşullarında asma fidanı üretim olanakları, III. Bahçe Bitkileri Kongresi, 14-17 Eylül 1999 1: 430-435, Ankara.
  • Çelik H, Ağaoğlu YS, Fidan Y, Marasalı B, Söylemezoğlu G,1998. Genel Bağcılık, Sun Fidan A. Ş. Mesleki Kitaplar Serisi: 1, 253 S. Ankara.
  • Çelik H, Uyar Z, 1992. Serada Tüplü Asma Fidanı Üretiminde Tüp Büyüklüğünün Fidan Randımanı ve Kalitesi Üzerine Etkileri, Türkiye I. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 13-16 Ekim 1992, Bornova, İzmir. Cilt II: s. 467-471.
  • Çelik, H, 1982. Kalecik Karası/41 B Aşı Kombinasyonu İçin Ser Koşullarında Yapılan Aşılı-Köklü Fidan Üretiminde Değişik Köklenme Ortamları ve NAA Uygulamalarının Etkileri, Doçentlik tezi (basılmamış), Ankara, s. 73.
  • Çelik H, Kunter B, Söylemezoğlu G, Ergül A, Karataş H, Özdemir G, Atak A, 2010. Bağcılığın Geliştirilmesi Yöntemleri ve Üretim Hedefleri, T.M.M.O.B. Ziraat Mühendisleri Odası VII. Teknik Kongresi, 11–15 Ocak, Bildiriler Kitabı–1: 493–513, Ankara,
  • Ece M, 2003. Isparta Koşullarında Aşılı Asma Fidanı Üretiminde Bazı Çeşit/Anaç Kombinasyonlarının Karşılaştırılması, Süleyman Demirel Ünv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 34s. Isparta.
  • Gerhard R, Cheng–Yung C, Schneider, 1971. Probleme Der Reben-Veredlung. Heft 8: 9-27.
  • Göktürk Baydar N, Ece M, 2005. Isparta Koşullarında Aşılı Asma Fidanı Üretiminde Farklı Çeşit/Anaç Kombinasyonlarının Karşılaştırılması, Süleyman Demirel Ünv. Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 9 (3): 49-53.
  • Roux Le DJ, 1988. The Collection and Storage of Vineyard Grafting Material. VORI leaflet, 209. Stellenbosch, South Africa, 2p.
  • Samancı H, Uslu İ, 1992. Aşılı Köklü Asma Fidanı Üretiminde Randıman ve Kalitenin Çeşit/Anaç Kombinasyonlarına Göre Değişiminin Araştırılması, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Bağcılık Araştırma Projesi, Manisa, s. 76.
Subjects Science
Journal Section Makaleler
Authors

Author: Atilla ÇAKIR (Primary Author)
Institution: BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ
Country: Turkey


Author: Bedriye YÜCEL

Dates

Publication Date : November 30, 2017

Bibtex @research article { meyve358581, journal = {Meyve Bilimi}, issn = {2148-0036}, eissn = {2148-8770}, address = {}, publisher = {Fruit Research Institute}, year = {2017}, volume = {4}, pages = {1 - 5}, doi = {}, title = {Aşılı Tüplü (Kaplı) Asma Fidanı Üretiminde Farklı Köklendirme Ortamlarının Fidan Randımanı Üzerine Etkileri}, key = {cite}, author = {ÇAKIR, Atilla and YÜCEL, Bedriye} }
APA ÇAKIR, A , YÜCEL, B . (2017). Aşılı Tüplü (Kaplı) Asma Fidanı Üretiminde Farklı Köklendirme Ortamlarının Fidan Randımanı Üzerine Etkileri. Meyve Bilimi , 4 (1) , 1-5 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/meyve/issue/32370/358581
MLA ÇAKIR, A , YÜCEL, B . "Aşılı Tüplü (Kaplı) Asma Fidanı Üretiminde Farklı Köklendirme Ortamlarının Fidan Randımanı Üzerine Etkileri". Meyve Bilimi 4 (2017 ): 1-5 <https://dergipark.org.tr/en/pub/meyve/issue/32370/358581>
Chicago ÇAKIR, A , YÜCEL, B . "Aşılı Tüplü (Kaplı) Asma Fidanı Üretiminde Farklı Köklendirme Ortamlarının Fidan Randımanı Üzerine Etkileri". Meyve Bilimi 4 (2017 ): 1-5
RIS TY - JOUR T1 - Aşılı Tüplü (Kaplı) Asma Fidanı Üretiminde Farklı Köklendirme Ortamlarının Fidan Randımanı Üzerine Etkileri AU - Atilla ÇAKIR , Bedriye YÜCEL Y1 - 2017 PY - 2017 N1 - DO - T2 - Meyve Bilimi JF - Journal JO - JOR SP - 1 EP - 5 VL - 4 IS - 1 SN - 2148-0036-2148-8770 M3 - UR - Y2 - 2017 ER -
EndNote %0 Meyve Bilimi Aşılı Tüplü (Kaplı) Asma Fidanı Üretiminde Farklı Köklendirme Ortamlarının Fidan Randımanı Üzerine Etkileri %A Atilla ÇAKIR , Bedriye YÜCEL %T Aşılı Tüplü (Kaplı) Asma Fidanı Üretiminde Farklı Köklendirme Ortamlarının Fidan Randımanı Üzerine Etkileri %D 2017 %J Meyve Bilimi %P 2148-0036-2148-8770 %V 4 %N 1 %R %U
ISNAD ÇAKIR, Atilla , YÜCEL, Bedriye . "Aşılı Tüplü (Kaplı) Asma Fidanı Üretiminde Farklı Köklendirme Ortamlarının Fidan Randımanı Üzerine Etkileri". Meyve Bilimi 4 / 1 (November 2017): 1-5 .
AMA ÇAKIR A , YÜCEL B . Aşılı Tüplü (Kaplı) Asma Fidanı Üretiminde Farklı Köklendirme Ortamlarının Fidan Randımanı Üzerine Etkileri. Meyve Bilimi. 2017; 4(1): 1-5.
Vancouver ÇAKIR A , YÜCEL B . Aşılı Tüplü (Kaplı) Asma Fidanı Üretiminde Farklı Köklendirme Ortamlarının Fidan Randımanı Üzerine Etkileri. Meyve Bilimi. 2017; 4(1): 5-1.