This study was carried out to determine the effects of Slender Spindle and V pruning systems on fruit quality characteristics of ‘Flariba’ nectarine cultivar grown in greenhouse in Samandağ/Hatay ecological conditions. The effects of both pruning systems on the first flowering, full flowering, end of flowering and harvest time of ‘Flariba’ cultivar were observed. In the study, fruit weight, fruit width, fruit length, fruit height, flesh/seed ratio, total soluble solids (TSS), pH and acidity characteristics were investigated. In addition, fruit skin color was measured with Minolta colorimeter as L, a*, b*, C and h°. The results clearly showed that some fruit quality characteristics of ‘Flariba’ cultivar were statistically affected by Slender Spindle and V pruning systems. The highest fruit weight (96.29 g), flesh/seed ratio (21.13), TSS (10.40%) and TSS/acidity (7.94) values were obtained from the V pruning system in ‘Flariba’ cultivar. In addition, ‘Flariba’ cultivar grown in V pruning system had a reddish fruit skin color with high a* value (32.43) and low hue value (45.33). As a result, fruit quality traits of V pruning system in ‘Flariba’ cultivar grown in greenhouse were higher than Slender Spindle.
Meyve Bilimi Dergisi Cilt, Sayı değişikliği
Bu çalışma, Samandağ/Hatay ekolojik koşullarında örtüaltında yetiştirilen ‘Flariba’ nektarin çeşidinde Slender Spindle ve V budama sistemlerinin meyve kalite özelliklerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, her iki budama sisteminin ‘Flariba’ çeşidinin fenolojik gözlemlerinden ilk çiçeklenme, tam çiçeklenme, çiçeklenme sonu ve hasat zamanına etkileri gözlemlenmiştir. Meyve kalite özelliklerinden meyve ağırlığı, meyve eni, meyve boyu, meyve yüksekliği, meyve eti sertliği, et/çekirdek oranı, suda çözünebilir toplam kuru madde miktarı (SÇKM), pH ve asitlik ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, meyve kabuk rengi Minolta renk ölçer ile L, a*, b*, C ve h° olarak ölçülmüştür. ‘Flariba’ çeşidinin çiçeklenme fenolojisine budama sistemlerinin etkisinin olmadığı, ancak olgunlaşma zamanı bakımından V budama sisteminin bir günlük erkencilik sağladığı tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda, ‘Flariba’ çeşidinin bazı meyve kalite özelliklerinin Slender Spindle ve V budama sistemleri tarafından istatistiksel olarak etkilendiği belirlenmiştir. Buna göre, ‘Flariba’ çeşidinde en yüksek meyve ağırlığı (96.29 g), et/çekirdek oranı (21.13) ve SÇKM/asit (7.94) değerleri V budama sisteminden elde edilmiştir. Bununla birlikte, V budama sisteminde yetiştirilen ‘Flariba’ çeşidi yüksek a* değeri (32.43) ve düşük hue değeri (45.33) ile daha kırmızı meyve kabuk rengine sahip olmuştur. Sonuç olarak, örtüaltında V budama sisteminde yetiştirilen ‘Flariba’ çeşidinin meyve kalite özelliklerinin Slender Spindle budama sistemine göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bitki Bilimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Temmuz 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 10 Sayı: Özel Sayı |