Research Article
BibTex RIS Cite

Kentli Bireylerin Kırsal Mekân Algısı ve Kırsal Mekân Tüketimi: Antalya-Çakırlar Örneği

Year 2014, Volume: 4 Issue: 1, 1 - 19, 30.06.2014

Abstract

Alan yazınında kentli bireylerin kırsal mekân tüketimine yönelik araştırmaların sayı bakımından az olduğu dikkat çekmektedir. Günümüzde kentli bireylerin kentlerdeki yapay mekânlar dışında kırsal me-kânları tüketme eğilimi göstermesi konuyu araştırmaya değer bir duruma getirmektedir. Bu bağlamda araştırmanın amacı kentli bireylerin kırsal mekân ve kırsal mekân tüketimiyle ilgili algılamalarını anla-mak ve açıklamaktır. Bunun için kentli bireylerin kırsal mekân tüketimine yönelik algılarını anlamaya yönelik nitel bir araştırma tasarlanmıştır. Bir metropol olan Antalya kentine yakın mesafede bulunan Çakırlar kırsal bölgesi araştırma için seçilmiştir. Bu kırsal mekânı tüketen bireyler ve mekân sahipleri ile görüşmeler yapılmıştır. Yapılan görüşmeler sonucunda kırsal mekânı tüketen kentli bireylerin kırsal mekânı ve kırsal mekân tüketimini nasıl algıladıklarına yönelik temalar belirlenmiştir. Araştırma sonu-cunda doğallık ve sağlık, samimiyet, nostalji ve otantiklik, kentten uzaklaşma ve sosyal ortama katılım olarak 5 ana tema ortaya çıkmıştır.

References

  • Altan, H. Z. (2008). “Bir Sürgünlük Biçimi: Metropol Yaşamı”. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 34, 1-21.
  • Arahi, Y. (1994). “On the Farm Inns for Japanese Green Tourism”. Journal of Rural Life Studies, 38/3, 3-8.
  • Arı, Y. (2009). “Eko Turizm mi Ego Turizm mi? Kazdağı (Balıkesir) Örneği”. V. Ulusal Coğrafya Sempozyumu. Ankara Üniversitesi DTCF Türkiye Coğrafyası Araştırma ve Uygulama Merkezi, 16-17 Ekim, Ankara.
  • Aydın, O. (2012). “AB’de Kırsal Turizmde İlk 5 Ülke ve Türkiye’de Kırsal Turizm”. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 14/23, 39-46.
  • Aydoğan, F. (2009). “Tüketim Kültürünün Gölgesinde Kentler”. Marmara Üniversitesi İİBF Dergisi, 27/2, 203-215.
  • Aytaç, Ö. (2006). “Tüketimcilik ve Metalaşma Kıskacında Boş Zaman”. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11, 27-53.
  • Aytaç, Ö. (2007). “Kent Mekânlarının Sosyo-Kültürel Coğrafyası”. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 17/2, 199-226.
  • Baudrillard, J. (2008). Tüketim Toplumu-Söylenceleri ve Yapıları. Çev.: H., Deliceçaylı, & F., Keskin. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Bessiere, J. (1998). “Local Development and Heritage: Traditional Food and Cuisine as Tourist Attractions in Rural Areas”. Sociologia Ruralis, 38/1, 21-34.
  • Creswell, J. W. (2007). “Qualitative Inquiry & Research Design: Choosing Among Five Approaches”. Sage: California.
  • Çolak, O. (2009). Turistik Ürün Çeşitlendirme Kapsamında Kırsal Turizm ve Kırsal Turizm İşletmeciliği: Şirince Örneği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Adnan Menderes Üniversitesi SBE Turizm ABD.
  • Ergur, Ali. (2012). “Hermetik Yaşam Döngüsünün Kuruluşu: Sanayi-Sonrası Yaşam Biçimleri, Tüketim Örüntüleri ve Kentle Steril Temas Yordamları”. Galatarasay Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayını, Özel Sayı, 2, 11-67.
  • Fennell, D. (2007). Ecotourism. New York: Routledge.
  • Fiske, J. (2012). Popüler Kültürü Anlamak. Çev.: Süleyman Irvan. İstanbul: Parşömen Yayınları.
  • Garipağaoğlu, N. (2010). “Türkiye’de Kentleşmenin, Kent Sayısı, Kentli Nüfus Kriterlerine Göre İncelenmesi ve Coğrafi Dağılışı”. Marmara Coğrafya Dergisi, Temmuz, 22, 1-42.
  • George, E. W., Mailr, H., & Reid, D. G. (2009). Rural Tourism Development: Localism and Cultural Change. UK: Channel View Publication.
  • Giddens, A. (2000). Sosyoloji. Ankara: Ayraç Yayınevi.
  • Greffe, X. (1994). “Is Rural Tourism a Lever for Economic and Social Development?”. Journal of Sustainable Tourism, 2, 23-40.
  • Hall, C. M. (2008). “Sustainable Rural Area Tourism: Development and Issues”. EDS National Conference, June 11-12, Auckland.
  • Hatipoğlu, A. etc. (2013). “Yöresel Yemeklerin, Kırsal Turizm İşletmeleri Mönülerinde Kullanım Düzeyleri: Gelveri Örneği”. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 3/1, 6-11.
  • Işık, İ. E. (2009). Mekân ve Toplum. Eds. Işık, İ., E., & Şentürk, Y. Özneler, Durumlar ve Mekânlar. İstanbul: Bağlam Yayıncılık.
  • Karaküçük, S., & Gürbüz, B. (2007). Kent(li)leşme. Ankara: Baran Ofset.
Year 2014, Volume: 4 Issue: 1, 1 - 19, 30.06.2014

Abstract

References

  • Altan, H. Z. (2008). “Bir Sürgünlük Biçimi: Metropol Yaşamı”. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 34, 1-21.
  • Arahi, Y. (1994). “On the Farm Inns for Japanese Green Tourism”. Journal of Rural Life Studies, 38/3, 3-8.
  • Arı, Y. (2009). “Eko Turizm mi Ego Turizm mi? Kazdağı (Balıkesir) Örneği”. V. Ulusal Coğrafya Sempozyumu. Ankara Üniversitesi DTCF Türkiye Coğrafyası Araştırma ve Uygulama Merkezi, 16-17 Ekim, Ankara.
  • Aydın, O. (2012). “AB’de Kırsal Turizmde İlk 5 Ülke ve Türkiye’de Kırsal Turizm”. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 14/23, 39-46.
  • Aydoğan, F. (2009). “Tüketim Kültürünün Gölgesinde Kentler”. Marmara Üniversitesi İİBF Dergisi, 27/2, 203-215.
  • Aytaç, Ö. (2006). “Tüketimcilik ve Metalaşma Kıskacında Boş Zaman”. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11, 27-53.
  • Aytaç, Ö. (2007). “Kent Mekânlarının Sosyo-Kültürel Coğrafyası”. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 17/2, 199-226.
  • Baudrillard, J. (2008). Tüketim Toplumu-Söylenceleri ve Yapıları. Çev.: H., Deliceçaylı, & F., Keskin. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Bessiere, J. (1998). “Local Development and Heritage: Traditional Food and Cuisine as Tourist Attractions in Rural Areas”. Sociologia Ruralis, 38/1, 21-34.
  • Creswell, J. W. (2007). “Qualitative Inquiry & Research Design: Choosing Among Five Approaches”. Sage: California.
  • Çolak, O. (2009). Turistik Ürün Çeşitlendirme Kapsamında Kırsal Turizm ve Kırsal Turizm İşletmeciliği: Şirince Örneği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Adnan Menderes Üniversitesi SBE Turizm ABD.
  • Ergur, Ali. (2012). “Hermetik Yaşam Döngüsünün Kuruluşu: Sanayi-Sonrası Yaşam Biçimleri, Tüketim Örüntüleri ve Kentle Steril Temas Yordamları”. Galatarasay Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayını, Özel Sayı, 2, 11-67.
  • Fennell, D. (2007). Ecotourism. New York: Routledge.
  • Fiske, J. (2012). Popüler Kültürü Anlamak. Çev.: Süleyman Irvan. İstanbul: Parşömen Yayınları.
  • Garipağaoğlu, N. (2010). “Türkiye’de Kentleşmenin, Kent Sayısı, Kentli Nüfus Kriterlerine Göre İncelenmesi ve Coğrafi Dağılışı”. Marmara Coğrafya Dergisi, Temmuz, 22, 1-42.
  • George, E. W., Mailr, H., & Reid, D. G. (2009). Rural Tourism Development: Localism and Cultural Change. UK: Channel View Publication.
  • Giddens, A. (2000). Sosyoloji. Ankara: Ayraç Yayınevi.
  • Greffe, X. (1994). “Is Rural Tourism a Lever for Economic and Social Development?”. Journal of Sustainable Tourism, 2, 23-40.
  • Hall, C. M. (2008). “Sustainable Rural Area Tourism: Development and Issues”. EDS National Conference, June 11-12, Auckland.
  • Hatipoğlu, A. etc. (2013). “Yöresel Yemeklerin, Kırsal Turizm İşletmeleri Mönülerinde Kullanım Düzeyleri: Gelveri Örneği”. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 3/1, 6-11.
  • Işık, İ. E. (2009). Mekân ve Toplum. Eds. Işık, İ., E., & Şentürk, Y. Özneler, Durumlar ve Mekânlar. İstanbul: Bağlam Yayıncılık.
  • Karaküçük, S., & Gürbüz, B. (2007). Kent(li)leşme. Ankara: Baran Ofset.
There are 22 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Rural Sociology
Journal Section Araştırma Makaleleri
Authors

Arzu Açar This is me

Murat Atalay

Publication Date June 30, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 4 Issue: 1

Cite

APA Açar, A., & Atalay, M. (2014). Kentli Bireylerin Kırsal Mekân Algısı ve Kırsal Mekân Tüketimi: Antalya-Çakırlar Örneği. Akdeniz İnsani Bilimler Dergisi, 4(1), 1-19.
Adres:
Akdeniz İnsani Bilimler Dergisi
Akdeniz Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi
07058 Kampüs, Antalya / TÜRKİYE
E-Posta:
mjh@akdeniz.edu.tr