Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Hellenistik Kentlerde Kamusal Yapıların Finansmanında Olağan Uygulamalar ve Kent Eşrafının Rolü

Yıl 2012, Cilt: 2 Sayı: 2, 179 - 187, 30.12.2012

Öz

Kamusal yapıların finansmanı, Hellenistik polis’lerde kent politikasının ayrılmaz bir parçasıydı. Buna rağmen konunun ekonomik temellerini kavramak kolay değildir. Yazıtlarda özel kişiler, memurlar ve krallar tarafından yapılan bağışlar ağırlıklı yer alır. Kaynaklarda euergetismus ile sıklıkla karşılaşılması kentlerin kamusal yapıların finansmanı konusunda genel bir zayıflığa sahip oldukları şeklinde yorumlanmamalıdır. Çalışmada verilen örnekler yazıtların kaynak olarak finans tarihiyle ilgili sorular için nasıl değerlendirilebileceğini göstermektedir. Kamusal yapıların finansmanına hizmet eden kamusal gelirler ve kasalar konusunda ulaşılan bilgiler çerçevesinde konu, ana hatlarıyla açıklığa kavuşmaktadır. Kentler, kamusal yapıların finansmanı için kaynaklara az olarak yansıyan ayrı bir gelire sahip olmalıydılar. Eşrafın rolü bu arka plan ile farklı olarak değerlendirilmelidir. Onlar bağış ve kredilerle kamusal nakit para probleminin aşılmasına yardımcı oluyorlardı. Kamusal yapıların finansmanı eşraftan kişiler için kendilerini kamusal olarak ifade edebilmelerinin güzel bir yoluydu. Ama kentler onların finans gücüne bağımlı değillerdi.

Kaynakça

  • Aiskh. Ed. V. Martin & G. de Bode. Eschine. Discours. Vol. 2. Paris: Les belles Lettres. 1928.
  • Blümel, W. (1989). “Neue Inschriften aus der Region von Mylasa. Mit Nachträgen zu IK. 34-35”. EA 13, 1989, 1-15.
  • Böckh, A. (1817/1886). Die Staatshaushaltung der Athener. Dritte Auflage und mit Anmerkungen begleitet von Max Fränkel. Berlin: Georg Reimer.
  • CIG Corpus Inscriptionum Graecarum. Berlin 1828-1877.
  • Demosth. Ed. W. Rennie. Demosthenis orationes. Vol. 3. Oxford: The Clarendon Press. 1931.
  • Gauthier, Ph. (1985). Les cités grecques et leurs bienfaiteurs. Paris: Duffusion de Boccard.
  • GIBM Ed. G. Hirschfeld. The Collection of Ancient Greek Inscriptions in the British Museum. Part IV. Knidos, Halikarnassos and Branchidae. Oxford: The Clarendon Press. 1916.
  • IG Inscriptiones Graecae. Berlin 1873–.
  • IIasos. Die Inschriften von Iasos (Inschriften griechischer Städte aus Kleinasien 28). Ed. W. Blümel Bonn: Dr. Rudolf Habelt GmbH. 1985.
  • IMagnesia. Die Inschriften von Magnesia am Maeander. Ed. O. Kern. Berlin: Speemann. 1900.
  • IMylasa. Die Inschriften von Mylasa. Teil I: Inschriften der Stadt (Inschriften griechischer Städte aus Kleinasien 34). Ed. W. Blümel. Bonn: Dr. Rudolf Habelt GmbH. 1987.
  • IOropos. Hoi epigraphês tou Oropou. Ed. B. C. Petrakos. Atina. 1997.
  • ISestos. Die Inschriften von Sestos und der thrakischen Chersones (Inschriften griechischer Städte aus Kleinasien 19). Ed. J. Krauss. Bonn: Dr. Rudolf Habelt GmbH. 1980.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Helenistik Dönem Arkeolojisi, Eskiçağ Tarihi (Diğer)
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ludwig Meıer Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Meıer, L. (2012). Hellenistik Kentlerde Kamusal Yapıların Finansmanında Olağan Uygulamalar ve Kent Eşrafının Rolü. Akdeniz İnsani Bilimler Dergisi, 2(2), 179-187.
Adres:
Akdeniz İnsani Bilimler Dergisi
Akdeniz Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi
07058 Kampüs, Antalya / TÜRKİYE
E-Posta:
mjh@akdeniz.edu.tr