Review

EĞİTİM BİLİMLERİ AÇISINDAN YILDIRMA (MOBBİNG)

Volume: 6 Number: 9 June 30, 2022

EĞİTİM BİLİMLERİ AÇISINDAN YILDIRMA (MOBBİNG)

Abstract

Eğitim kurumları ülkenin geleceğinin inşasında önemli yer tutan kurumlar içerisinde yer almaktadır. Çalışma alanlarında öğretmenlerin verimli olabilmeleri için çalışma alanlarında olumsuz davranışlarla karşılaşmaması önemlidir. Bu bağlamda bu araştırmada eğitim kurumlarına yönelik yapılan yıldırma tezlerinin sonuçlarına değinilerek, yaşanılan süreçler ile ilgili bilgiler edinilmeyi çalışılmıştır. Örneklemde yer alan ve farklı öğretmenlik dallarında çalışan çeşitli demografik özelliklerine sahip öğretmenlerin yıldırıcı davranışlarına uğrama düzeyleri genel anlamda düşük oranlarda olduğu söylenebilir. Buna karşın düşük oranda da olsa uğranılan yıldırıcı davranışların genellikle yaşları daha küçük olan, mesleğe yeni başlamış daha tecrübesiz olan ve/veya eğitim seviyesinin lisansüstü düzeylerinde olan öğretmenlerin daha fazla bu tarz davranışlarla karşı karşıya kalındığı belirtilmektedir. Ayrıca kamu ve özel eğitim kurumlarında çalışan örneklemdeki öğretmenlerin; sosyalliklerine yönelik bu tarz davranışları gördükleri, fiziksel şiddete maruz kalma durumlarının yok denilecek düzeylerde olduğu ve bu tarz olumsuz davranışları genellikle üst yöneticilerinden gördükleri ve bu tarz yıldırıcı davranışlarla baş etmede pasif yöntemleri tercih ettikleri görülmektedir. Bu durum bu davranışları sergileyen ‘zorbaların’ iletişim algı düzeylerinin ve iletişim cesaretlerinin olmayışından kaynaklı olduğu söylenebilir. Örneklem gurubumuz içerisinde yer alan eğitim kurumlarında yıldırma davranışları hakkında bilgilendirici eğitim seminerlerinin verilmesi önerilebilir.

Keywords

References

  1. Akgül, B. (2017). Rehber öğretmenlerin algıladıkları yıldırma (mobbing) davranışları ile tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi (Mersin İli Örneği). Yüksek Lisans Tezi, Mersin: Toros Üniversitesi.
  2. Çobanoğlu, Ş. (2005). Mobbing ve başa çıkma yöntemleri. İstanbul: Timaş Yayıncılık.
  3. Einarsen, S. (2000). Harassment and bullying at work: A review of the scandinavian approach. Aggression and Violent Behavior, 5(4); 379–401.
  4. Yücetürk, E. (2002). Bilgi çağında örgütlerin görünmeyen yüzü: Mobbing. http://www.bilgiyönetimiorg/cm/paper/yaz.ark.php (Erişim: 26.02.2022).

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Studies on Education

Journal Section

Review

Publication Date

June 30, 2022

Submission Date

June 8, 2022

Acceptance Date

June 19, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 6 Number: 9

APA
Hacıcaferoğlu, S., & Hacıcaferoğlu, B. (2022). EĞİTİM BİLİMLERİ AÇISINDAN YILDIRMA (MOBBİNG). Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 6(9), 79-87. https://izlik.org/JA73CF53XX
AMA
1.Hacıcaferoğlu S, Hacıcaferoğlu B. EĞİTİM BİLİMLERİ AÇISINDAN YILDIRMA (MOBBİNG). Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2022;6(9):79-87. https://izlik.org/JA73CF53XX
Chicago
Hacıcaferoğlu, Serkan, and Burhanettin Hacıcaferoğlu. 2022. “EĞİTİM BİLİMLERİ AÇISINDAN YILDIRMA (MOBBİNG)”. Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 6 (9): 79-87. https://izlik.org/JA73CF53XX.
EndNote
Hacıcaferoğlu S, Hacıcaferoğlu B (June 1, 2022) EĞİTİM BİLİMLERİ AÇISINDAN YILDIRMA (MOBBİNG). Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 6 9 79–87.
IEEE
[1]S. Hacıcaferoğlu and B. Hacıcaferoğlu, “EĞİTİM BİLİMLERİ AÇISINDAN YILDIRMA (MOBBİNG)”, Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol. 6, no. 9, pp. 79–87, June 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA73CF53XX
ISNAD
Hacıcaferoğlu, Serkan - Hacıcaferoğlu, Burhanettin. “EĞİTİM BİLİMLERİ AÇISINDAN YILDIRMA (MOBBİNG)”. Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 6/9 (June 1, 2022): 79-87. https://izlik.org/JA73CF53XX.
JAMA
1.Hacıcaferoğlu S, Hacıcaferoğlu B. EĞİTİM BİLİMLERİ AÇISINDAN YILDIRMA (MOBBİNG). Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2022;6:79–87.
MLA
Hacıcaferoğlu, Serkan, and Burhanettin Hacıcaferoğlu. “EĞİTİM BİLİMLERİ AÇISINDAN YILDIRMA (MOBBİNG)”. Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol. 6, no. 9, June 2022, pp. 79-87, https://izlik.org/JA73CF53XX.
Vancouver
1.Serkan Hacıcaferoğlu, Burhanettin Hacıcaferoğlu. EĞİTİM BİLİMLERİ AÇISINDAN YILDIRMA (MOBBİNG). Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi [Internet]. 2022 Jun. 1;6(9):79-87. Available from: https://izlik.org/JA73CF53XX