Araştırma Makalesi

PROBLEMS IN IMPLEMENTING SCHOOL DEVELOPMENT PLANS and SUGGESTED SOLUTIONS/OKUL GELİŞİM PLANLARININ UYGULANMASINDA ORTAYA ÇIKAN SORUNLAR ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Cilt: 1 Sayı: 1 27 Aralık 2017
PDF İndir
TR

PROBLEMS IN IMPLEMENTING SCHOOL DEVELOPMENT PLANS and SUGGESTED SOLUTIONS/OKUL GELİŞİM PLANLARININ UYGULANMASINDA ORTAYA ÇIKAN SORUNLAR ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Öz

Bu araştırmada temel eğitim kurumlarında Okul Gelişim Yönetim Ekibi (OGYE) çalışmaları hakkında bilgi edinmek ve OGYE ekiplerinin hedeflerine ulaşmada karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara karşı geliştirdikleri çözümler ile önerilerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bir tarama çalışması olan bu araştırmada Hatay ilindeki ortaokullarda görev yapan okul yöneticilerinin okul gelişim faaliyetleri sırasında karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri ele alınmaktadır. Bu amaçla araştırmacılar tarafından hazırlanan açık uçlu yarı yapılandırılmış bir görüşme formu hazırlanmıştır. 12 Ortaokul OGYE ekip lideri (Okul Müdürü veya Müdür Yardımcısı)  ile yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Görüşme kayıtları Nvivo 8 programına aktarılmış ve bu paket program üzerinde verilen cevaplara ilişkin detaylı incelemeler yapılmıştır. Yöneticilerden alınan cevapların analizinde önce kodlama yapılmış, sonra benzer kodlar belirli kategorilerde toplanmıştır. Araştırmada veriler betimsel yöntemle içerik analizi yapılarak elde edilmiştir. İçerik analizinde kategorisel ve frekans analizi teknikleri kullanılmıştır. Bu araştırma için hazırlanan görüşme sorularının içeriği görüşme yapılmadan önce geçerlilik ve güvenirlilik analizi yapılmasıyla amacıyla uzman görüşüne sunulmuştur.

Çalışma bulgularına göre Okul Geliştirme (OG) çalışmalarının ülkemizde başarısız olmasının arkasında yatan en önemli neden okul paydaşlarının bu işe yeterince inanmamasıdır. Öğretmenler ve idareciler OGYE’de görev almak istememektedir. OG çalışmalarının önündeki bir diğer engel maddi imkansızlıktır. Okul müdürlerinin verdiği cevaplar doğrultusunda okullarında  ‘gelişim plan’ları uygulayan/uygulayacak okul müdürlerine yardımcı olabilecek fikirler ortaya konulmuştur. Bu bağlamda okul müdürlerine merkezi otorite tarafından gönderilen planların yerine kendi okullarının ihtiyaçlarına uygun esnek planlar geliştirilmesi ve okul gelişim planlarına bütün okul paydaşlarının destek olması, okul gelişim çalışmalarını aktif şekilde yürütecek ve karar alma konumunda idareciler görevlendirilmesi, maddi destek amacıyla yerel yönetimlerden ve sivil toplum kuruluşlarından yardım alınması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Altındağ, S. (2008) “İlköğretim Okul Müdürlerinin Planlı Okul Gelişimi Uygulama Düzeylerinin Değerlendirilmesi”, Kırkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kırıkkale.
  2. Balcı, A. (2001). Etkili okul ve okul geliştirme. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  3. Bilgin, N. (2006). Sosyal bilimlerde içerik analizi, teknikler ve örnek çalışmalar. Siyasal Kitapevi, Ankara.
  4. Birgin, O., Tutak, T., & Türkdoğan, A. (2009). Primary school teachers’ views about the new Turkish primary school mathematics curriculum. e-Journal of New World Sciences Academy, 4(2), 270-280.
  5. Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2010). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem A.
  6. Ceylan, M. (2009) “Okul Yöneticilerinin Okul Geliştirme Danışmanlık Hizmetine İlişkin Görüşleri”, Eskişehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Eskişehir.
  7. Dönger, A. & Sarıgöz, O. (2017). Anxiety of Foreing Language Learning in Vocational School Students. 3. International Multidisciplinary Congress of Eurasia, 27-30 April, Barcelona/Spain.
  8. Erhun, G. (2003), “Mesleki Ve Teknik Eğitimde Planlı Okul Gelişim Modeli”, IVETA Bölgesel Konferansı, Ankara Üniversitesi, Ankara.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Eğitim Üzerine Çalışmalar

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

27 Aralık 2017

Gönderilme Tarihi

12 Ekim 2017

Kabul Tarihi

27 Aralık 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Korkmaz, E., & Baş, M. (2017). PROBLEMS IN IMPLEMENTING SCHOOL DEVELOPMENT PLANS and SUGGESTED SOLUTIONS/OKUL GELİŞİM PLANLARININ UYGULANMASINDA ORTAYA ÇIKAN SORUNLAR ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(1), 43-56. https://izlik.org/JA85WR82LZ
AMA
1.Korkmaz E, Baş M. PROBLEMS IN IMPLEMENTING SCHOOL DEVELOPMENT PLANS and SUGGESTED SOLUTIONS/OKUL GELİŞİM PLANLARININ UYGULANMASINDA ORTAYA ÇIKAN SORUNLAR ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. MKUEFDER. 2017;1(1):43-56. https://izlik.org/JA85WR82LZ
Chicago
Korkmaz, Ebru, ve Muhammet Baş. 2017. “PROBLEMS IN IMPLEMENTING SCHOOL DEVELOPMENT PLANS and SUGGESTED SOLUTIONS/OKUL GELİŞİM PLANLARININ UYGULANMASINDA ORTAYA ÇIKAN SORUNLAR ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ”. Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 1 (1): 43-56. https://izlik.org/JA85WR82LZ.
EndNote
Korkmaz E, Baş M (01 Aralık 2017) PROBLEMS IN IMPLEMENTING SCHOOL DEVELOPMENT PLANS and SUGGESTED SOLUTIONS/OKUL GELİŞİM PLANLARININ UYGULANMASINDA ORTAYA ÇIKAN SORUNLAR ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 1 1 43–56.
IEEE
[1]E. Korkmaz ve M. Baş, “PROBLEMS IN IMPLEMENTING SCHOOL DEVELOPMENT PLANS and SUGGESTED SOLUTIONS/OKUL GELİŞİM PLANLARININ UYGULANMASINDA ORTAYA ÇIKAN SORUNLAR ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ”, MKUEFDER, c. 1, sy 1, ss. 43–56, Ara. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA85WR82LZ
ISNAD
Korkmaz, Ebru - Baş, Muhammet. “PROBLEMS IN IMPLEMENTING SCHOOL DEVELOPMENT PLANS and SUGGESTED SOLUTIONS/OKUL GELİŞİM PLANLARININ UYGULANMASINDA ORTAYA ÇIKAN SORUNLAR ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ”. Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 1/1 (01 Aralık 2017): 43-56. https://izlik.org/JA85WR82LZ.
JAMA
1.Korkmaz E, Baş M. PROBLEMS IN IMPLEMENTING SCHOOL DEVELOPMENT PLANS and SUGGESTED SOLUTIONS/OKUL GELİŞİM PLANLARININ UYGULANMASINDA ORTAYA ÇIKAN SORUNLAR ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. MKUEFDER. 2017;1:43–56.
MLA
Korkmaz, Ebru, ve Muhammet Baş. “PROBLEMS IN IMPLEMENTING SCHOOL DEVELOPMENT PLANS and SUGGESTED SOLUTIONS/OKUL GELİŞİM PLANLARININ UYGULANMASINDA ORTAYA ÇIKAN SORUNLAR ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ”. Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 1, sy 1, Aralık 2017, ss. 43-56, https://izlik.org/JA85WR82LZ.
Vancouver
1.Ebru Korkmaz, Muhammet Baş. PROBLEMS IN IMPLEMENTING SCHOOL DEVELOPMENT PLANS and SUGGESTED SOLUTIONS/OKUL GELİŞİM PLANLARININ UYGULANMASINDA ORTAYA ÇIKAN SORUNLAR ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. MKUEFDER [Internet]. 01 Aralık 2017;1(1):43-56. Erişim adresi: https://izlik.org/JA85WR82LZ

         14951                  27371                    19255                     21232                    19256                   .                20381                       20535                    21505                             22473                        22506                        22655                        22742                       22870                    

          31487                 31486