BibTex RIS Kaynak Göster

-

Yıl 2015, Cilt: 20 Sayı: 1, 1 - 6, 04.06.2015

Öz

This research carried out at the experimental greenhouse of Horticulture Department, Faculty of Agriculture, University of Mustafa Kemal from October 2011 to March 2012 and using ‘Miski’ cultivar. The aim of this research in which pepino scions were used to find out the effects of different treatments such as scion length, uprooting time and cutting time on rooting of scions. The scions were prepared two different cutting time (October and February), three different scion length (3, 6 and 9 cm) and three different uprooting time (10, 18 and 30 day after sowing). Ten scions were planted in pans in containing perlite, pumice and peat moss with three replications. After uprooting, scions were compared with cutting percentage (%), root number, root length (cm) and shoot number. Results of the statistical analyzes showed that all scions rooted (100%) for all scions lengths and uprooting times in October, but scions rooted only 40% with 3 cm in length and uprooting 15 days after planting in February. Pepino scions were determined to be rooting within 10 days without any plant growth regulator used. It was concluded that scions with a length of 3 cm and a node and a bud can be used to produce numerous seedling in pepino

Kaynakça

  • Anonim, 2005. Pepino yetiştiriciliği, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Bakanlık İl Müdürlüğü çiftçi mektubu 2005/17.
  • Babaie H, Zarei H, Nikde K, Firoozjai M N, 2014. Different concentrations of IBA and time of taking cutting on growth and survival of Queen’ cuttings. Not. Sci. Biol. 6(2): 163- 166. binnendijkii’Amstel
  • Kola O, 2010. Physical and chemical chracteristics of the ripe pepino fruit grown in Turkey. Journal of Food, Agriculture and Environment 8(2): 168- 171.
  • Kowalczyk K, Kobryn J, 1999. Effect of selectedfactors on rooting time of cuttings, biology of flowering and yield of some pepino (Solanum muricatum Aiton) forms. Zeszyty Problemowe Postepow Nauk Rolniczych, 466: 503-512.
  • Sanchez M, Camara M, Prohens J, Ruiz J J, Torija E, Nuez F, 2000. Variation in carbonhydrate content during ripening in two clones of pepino. Journal of the Science of Food and Agriculture 80: 1985- 1991.
  • Yetişir H, Karaca F, 2010. Pepino çeliklerinin köklendirilmesine çelik çapının ve IBA’nın etkisi. 8. Sebze Tarım Sempozyumu Bildiri Kitabı, s: 619-623.

Pepino Çoğaltmada Çelik Alma Zamanı, Çelik Boyu ve Söküm Zamanının Köklenme Üzerine Etkisi

Yıl 2015, Cilt: 20 Sayı: 1, 1 - 6, 04.06.2015

Öz

Deneme Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait cam serada Ekim 2011 - Mart 2012 ayları arasında yürütülmüştür. Miski pepino çeşidi kullanılan çalışmada çelik köklenmesi üzerine çelik boyunun ve söküm zamanlarının etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla iki farklı çelik alma döneminde (Ekim 2011 ve Şubat 2012), 3 farklı çelik boyu (3, 6 ve 9 cm) ve 3 farklı söküm zamanı (10, 18 ve 30 gün) kullanılmıştır. Her tekerrürde 10 çelik olacak şekilde 3 tekerrürlü olarak kurulan denemede, çelikler pomza, perlit ve torf karışımı ile doldurulmuş köklendirme kasalarına dikilmiştir. Çelikler söküm sonrasında köklenme oranı (%), kök sayısı (adet/çelik), kök uzunluğu (cm) ve sürgün uzunluğu (cm) parametreleri ile karşılaştırılmıştır. Deneme sonucunda Ekim 2011 döneminde tüm sürelerde ve söküm zamanlarında % 100 köklenme tespit edilirken, Şubat 2012 döneminde ise 3 cm uzunluğundaki çeliklerde 15. gün sökümünde %40 ile en düşük köklenme oranı tespit edilmiştir. Pepino çeliklerinin herhangi bir hormon uygulamasına gerek kalmadan kolay bir şekilde 10 günde köklenebildikleri belirlenmiştir. Fazla sayıda fide gereksinimi duyulduğunda Ekim döneminde 3cm boyundaki tek boğum ve tek göz içeren çeliklerin fide eldesi amacıyla kullanılabilecekleri saptanmıştır.

Kaynakça

  • Anonim, 2005. Pepino yetiştiriciliği, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Bakanlık İl Müdürlüğü çiftçi mektubu 2005/17.
  • Babaie H, Zarei H, Nikde K, Firoozjai M N, 2014. Different concentrations of IBA and time of taking cutting on growth and survival of Queen’ cuttings. Not. Sci. Biol. 6(2): 163- 166. binnendijkii’Amstel
  • Kola O, 2010. Physical and chemical chracteristics of the ripe pepino fruit grown in Turkey. Journal of Food, Agriculture and Environment 8(2): 168- 171.
  • Kowalczyk K, Kobryn J, 1999. Effect of selectedfactors on rooting time of cuttings, biology of flowering and yield of some pepino (Solanum muricatum Aiton) forms. Zeszyty Problemowe Postepow Nauk Rolniczych, 466: 503-512.
  • Sanchez M, Camara M, Prohens J, Ruiz J J, Torija E, Nuez F, 2000. Variation in carbonhydrate content during ripening in two clones of pepino. Journal of the Science of Food and Agriculture 80: 1985- 1991.
  • Yetişir H, Karaca F, 2010. Pepino çeliklerinin köklendirilmesine çelik çapının ve IBA’nın etkisi. 8. Sebze Tarım Sempozyumu Bildiri Kitabı, s: 619-623.
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Kazım Mavi

Yayımlanma Tarihi 4 Haziran 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 20 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Mavi, K. (2015). Pepino Çoğaltmada Çelik Alma Zamanı, Çelik Boyu ve Söküm Zamanının Köklenme Üzerine Etkisi. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(1), 1-6.
AMA Mavi K. Pepino Çoğaltmada Çelik Alma Zamanı, Çelik Boyu ve Söküm Zamanının Köklenme Üzerine Etkisi. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Eylül 2015;20(1):1-6.
Chicago Mavi, Kazım. “Pepino Çoğaltmada Çelik Alma Zamanı, Çelik Boyu Ve Söküm Zamanının Köklenme Üzerine Etkisi”. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20, sy. 1 (Eylül 2015): 1-6.
EndNote Mavi K (01 Eylül 2015) Pepino Çoğaltmada Çelik Alma Zamanı, Çelik Boyu ve Söküm Zamanının Köklenme Üzerine Etkisi. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20 1 1–6.
IEEE K. Mavi, “Pepino Çoğaltmada Çelik Alma Zamanı, Çelik Boyu ve Söküm Zamanının Köklenme Üzerine Etkisi”, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 20, sy. 1, ss. 1–6, 2015.
ISNAD Mavi, Kazım. “Pepino Çoğaltmada Çelik Alma Zamanı, Çelik Boyu Ve Söküm Zamanının Köklenme Üzerine Etkisi”. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20/1 (Eylül 2015), 1-6.
JAMA Mavi K. Pepino Çoğaltmada Çelik Alma Zamanı, Çelik Boyu ve Söküm Zamanının Köklenme Üzerine Etkisi. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2015;20:1–6.
MLA Mavi, Kazım. “Pepino Çoğaltmada Çelik Alma Zamanı, Çelik Boyu Ve Söküm Zamanının Köklenme Üzerine Etkisi”. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 20, sy. 1, 2015, ss. 1-6.
Vancouver Mavi K. Pepino Çoğaltmada Çelik Alma Zamanı, Çelik Boyu ve Söküm Zamanının Köklenme Üzerine Etkisi. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2015;20(1):1-6.