Research Article

İstanbul Kapalıçarşı’nın Çekirdeği Eski Bedesten’de Tarih, Kültür, Mimari Yapı ve İşlev Değişimleri Üzerine Bir İnceleme

Volume: 2 Number: 1 June 30, 2019
EN TR

İstanbul Kapalıçarşı’nın Çekirdeği Eski Bedesten’de Tarih, Kültür, Mimari Yapı ve İşlev Değişimleri Üzerine Bir İnceleme

Abstract

Makalenin amacı; İstanbul’un kentsel tarihi içerisinde anahtar bir alışveriş çevresi örneği olan Kapalıçarşı üzerinden çarşının çekirdeği ve çalışmanın odağı olan Eski Bedesten ünitesinin coğrafi ve tarihsel bağlantılarını, kültürel ve tasarımsal ilişkilerini, mimari özelliklerini ve işlev değişimlerini incelemektir. Bu bağlamda, Eski Bedesten’in; coğrafi konum gereği fetih öncesi yerleşim ile olan tarihsel bağlantısı, kültürel konum gereği öncülü olan İslam toplumlarında kullanılagelmiş olan değişik ticari strüktür örnekleri ile olan tasarımsal ilişkisi, mimari sistemi gereği yapısal ve yapım amacına uygun kullanıldığı dönemdeki işlevsel yönleri, geçirdiği işlev değişimleri ve sanayi sonrası toplumlarda değişen alışveriş alışkanlıkları sonucu işlevini tümüyle yitirişi çalışmanın ana unsurlarını, kapsamını oluşturmaktadır. Tarihi Yarımada’nın, Kapalıçarşı’nın bulunduğu çevre dışındaki kısımları çalışma kapsamının dışında tutulmuştur. Kapalıçarşı geneli ve Sandal Bedesteni’ne, ayrıca Eski Bedesten’deki gündelik yaşantıya ise sınırlı ölçüde değinilmiştir. Mimari yapı ile ilgili bölümde, “asıl işlev” ifadesinin kullanılmasındaki amaç; Eski Bedesten’in, yapısal özelliklerini yitirmeksizin varlığını sürdürecekken, değişen ekonomik şartlar ve alışveriş alışkanlıkları sonucu işlevini koruyamayacak oluşudur. Asıl işlev ile değinilecek olan, bedesten adlı yapı türünün genel işlevidir.

Keywords

References

  1. Gyllius, P. (1997). İstanbul’un Tarihi Eserleri, Çev. E. Özbayoğlu, Eren Yayınları: İstanbul.
  2. Kuban, D. (1996) İstanbul, Bir Kent Tarihi: Bizantion, Konstantinopolis, İstanbul. Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı: İstanbul.
  3. Müller-Wiener, W. (2001). İstanbul’un Tarihsel Topografyası, Çev. Ülker Sayın, Yapı Kredi Yayınları: İstanbul.
  4. Michell, G. (Editör), Architecture of the Islamic World. Its History and Social Meaning. Thames and Hudson: London. 1996.
  5. Ünsal, B. (1973). Turkish Islamic Architecture: Seljuk to Ottoman, London Academy Editions.
  6. İnalcık, H. (1987). Bedesten or Kaysariyya: Center of Economic Life in Islamic Cities. Disarat Journal vol.14, University of Jordan.
  7. Goodwin, G. (1971). A History of Ottoman Architecture, Thames and Hudson: London.
  8. Sakaoğlu, N. (1994). Bedesten Esnafı, 2003, Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı: İstanbul.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Architecture

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 30, 2019

Submission Date

April 15, 2019

Acceptance Date

May 17, 2019

Published in Issue

Year 2019 Volume: 2 Number: 1

APA
Karacalı, A. O. (2019). İstanbul Kapalıçarşı’nın Çekirdeği Eski Bedesten’de Tarih, Kültür, Mimari Yapı ve İşlev Değişimleri Üzerine Bir İnceleme. Modular Journal, 2(1), 1-11. https://izlik.org/JA96GG59DA
AMA
1.Karacalı AO. İstanbul Kapalıçarşı’nın Çekirdeği Eski Bedesten’de Tarih, Kültür, Mimari Yapı ve İşlev Değişimleri Üzerine Bir İnceleme. Modular Journal. 2019;2(1):1-11. https://izlik.org/JA96GG59DA
Chicago
Karacalı, Atlıhan Onat. 2019. “İstanbul Kapalıçarşı’nın Çekirdeği Eski Bedesten’de Tarih, Kültür, Mimari Yapı Ve İşlev Değişimleri Üzerine Bir İnceleme”. Modular Journal 2 (1): 1-11. https://izlik.org/JA96GG59DA.
EndNote
Karacalı AO (June 1, 2019) İstanbul Kapalıçarşı’nın Çekirdeği Eski Bedesten’de Tarih, Kültür, Mimari Yapı ve İşlev Değişimleri Üzerine Bir İnceleme. Modular Journal 2 1 1–11.
IEEE
[1]A. O. Karacalı, “İstanbul Kapalıçarşı’nın Çekirdeği Eski Bedesten’de Tarih, Kültür, Mimari Yapı ve İşlev Değişimleri Üzerine Bir İnceleme”, Modular Journal, vol. 2, no. 1, pp. 1–11, June 2019, [Online]. Available: https://izlik.org/JA96GG59DA
ISNAD
Karacalı, Atlıhan Onat. “İstanbul Kapalıçarşı’nın Çekirdeği Eski Bedesten’de Tarih, Kültür, Mimari Yapı Ve İşlev Değişimleri Üzerine Bir İnceleme”. Modular Journal 2/1 (June 1, 2019): 1-11. https://izlik.org/JA96GG59DA.
JAMA
1.Karacalı AO. İstanbul Kapalıçarşı’nın Çekirdeği Eski Bedesten’de Tarih, Kültür, Mimari Yapı ve İşlev Değişimleri Üzerine Bir İnceleme. Modular Journal. 2019;2:1–11.
MLA
Karacalı, Atlıhan Onat. “İstanbul Kapalıçarşı’nın Çekirdeği Eski Bedesten’de Tarih, Kültür, Mimari Yapı Ve İşlev Değişimleri Üzerine Bir İnceleme”. Modular Journal, vol. 2, no. 1, June 2019, pp. 1-11, https://izlik.org/JA96GG59DA.
Vancouver
1.Atlıhan Onat Karacalı. İstanbul Kapalıçarşı’nın Çekirdeği Eski Bedesten’de Tarih, Kültür, Mimari Yapı ve İşlev Değişimleri Üzerine Bir İnceleme. Modular Journal [Internet]. 2019 Jun. 1;2(1):1-11. Available from: https://izlik.org/JA96GG59DA