Topraktaki hayvan ve bitki kalıntılarının organik kısımlarının bozunup parçalanması humifikasyon
olarak tanımlanır. Kömürleşme sürecini tamamlamamış oksidasyon şartlarına maruz
kalmış linyit olan leonarditi tanımlamak için kullanılan en belirgin özellik humik asit oranıdır.
Leonarditten elde edilen humik maddeler; humin, humik asit, fulvik asit ve ulmik (hymatomelanik
asit) asittir. Leonardit ve humik maddeler, kozmetik sektörü, ilaç sanayi, sondaj sektörü,
hayvan yemleri ve filtre sistemleri gibi pek çok alanda kullanılmaktadır.
Bu çalışmada leonardit ve humik maddeler tanımlanarak kullanım alanları belirlenmiştir. Çalış-
manın temel amacı leonarditin kullanım alanlarına göre Türkiye’deki durumunu irdelemektir.
Bu amaç doğrultusunda, Niğde, Uşak, Meriç, Çanakkale, Soma, Muğla, Denizli ve Adıyaman
bölgesi hammaddelerinin humik asit içerikleri belirlenmiştir. Bu bölge numunelerinin humik
asit içeriklerine göre değerlendirilmesi yapılmıştır.
Humification is defined as decomposition and microbial degregation of the animal and plant
residues into the soil. Leonardite is an oxidized lignite which hasn’t completed process of coalification.
The most characteristic thing for defining leonardite is the humic acid content. Humic
substances derived from leonardite are humin, humic acid, fulvic acid and ulmic acid. Leonardite
and humic substances derived from leonardite used in many sectors such as cosmetics,
pharmaceutical industry, drilling sectors, animal feed industry and filter systems.
In this study, leonardite, humic substances and their usage areas were defined. The main objective
of this study is examination of leonardite in Turkey according to the using areas. For
this purpose, humic acid content of Niğde, Uşak, Meriç, Çanakkale, Soma, Muğla, Denizli and
Adıyaman region samples were determined. According to humic acid contents of these samples,
their using areas was discussed.
Other ID | JA54HK25UP |
---|---|
Journal Section | Collection |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Issue: 2 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Authors transfer copyright to the publisher for the accepted submissions.