BibTex RIS Cite

5995 Sayılı Maden Kanunu ile yapılan Değişikliklerin Ruhsat Sayıları ve Toplanan Harç Gelirleri Üzerindeki Etkileri

Year 2014, Issue: 6, 23 - 32, 01.07.2014

Abstract

Doğal kaynakların gerek birey ve toplum yaşamındaki gerekse de ekonomi ve sanayileşme alanlarındaki önemi bilinmektedir. Günlük hayatımızda kullandığımız araçların tamamına yakını doğal kaynaklardan, özellikle de madenlerden sağlanmasından dolayı madenler artık insanların vazgeçilmez değerleri haline gelmiştir. Günümüzde yüksek teknolojiye, ekonomik ve refah düzeyine ulaşmış ülkelerin büyük bir kısmı, bulundukları bu duruma, doğal kaynaklarının kullanımlarının öncülüğünde gerçekleştirdikleri endüstri devrimlerinin ve sanayileşmenin sonucunda gelmişlerdir. Az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkeler ise doğal kaynaklarından daha verimli yararlanmanın ve sonucunda bu ülkeleri yakalamanın ve geçmenin hedefleri içerisindedir. Bunun için atılması gereken ilk adım ise ülkelerin kendi topraklarındaki doğal kaynakları (özellikle de madenleri) araması ve bunu en hızlı, etkili ve ekonomik şekilde çıkarıp işleme almasıdır. Dolayısıyla, bu makalede 2010 yılında yapılan mevzuat değişikliğinin ruhsat sayısı, toplam alınan harç miktarı, arama ve işletme talepleri gibi anahtar parametrelerin üzerindeki etkilerini analiz edilmektedir

The Impact of Amendments to Mining Law No. 5995 on the Number of Licences and Collected Fee Income

Year 2014, Issue: 6, 23 - 32, 01.07.2014

Abstract

The importance of natural resources on both individuals and the society as well as the in the economy and the industry has been long known. Virtually, all the tools we use in our daily lives are produced from natural resources, especially from mines, and therefore mines became indispensable values of humanity. The majority of the countries that have acquired advanced technology, developed economy and high levels of prosperity reached to these circumstances through industrial revolution and industrialization lead by their natural resources. The undeveloped and developing countries are targeting to reach and surpass these countries by utilizing their natural resources more efficiently. The first step in achieving this goal is to explore their domestic natural resources (especially mines) and extract and utilize them in the fastest, most effective and economic manner. Thus, in this paper, the impact of 2010 legislative amendment on parameters such as the number of licenses, collected fee income and exploration and mining demands are analyzed

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA24KD43CN
Journal Section Research Article
Authors

Mehmet Toptaş This is me

Selahattin Çimen This is me

Nevzat Kavaklı This is me

Publication Date July 1, 2014
Published in Issue Year 2014 Issue: 6

Cite

APA Toptaş, M., Çimen, S., & Kavaklı, N. (2014). 5995 Sayılı Maden Kanunu ile yapılan Değişikliklerin Ruhsat Sayıları ve Toplanan Harç Gelirleri Üzerindeki Etkileri. MT Bilimsel(6), 23-32.
AMA Toptaş M, Çimen S, Kavaklı N. 5995 Sayılı Maden Kanunu ile yapılan Değişikliklerin Ruhsat Sayıları ve Toplanan Harç Gelirleri Üzerindeki Etkileri. MT Bilimsel. July 2014;(6):23-32.
Chicago Toptaş, Mehmet, Selahattin Çimen, and Nevzat Kavaklı. “5995 Sayılı Maden Kanunu Ile yapılan Değişikliklerin Ruhsat Sayıları Ve Toplanan Harç Gelirleri Üzerindeki Etkileri”. MT Bilimsel, no. 6 (July 2014): 23-32.
EndNote Toptaş M, Çimen S, Kavaklı N (July 1, 2014) 5995 Sayılı Maden Kanunu ile yapılan Değişikliklerin Ruhsat Sayıları ve Toplanan Harç Gelirleri Üzerindeki Etkileri. MT Bilimsel 6 23–32.
IEEE M. Toptaş, S. Çimen, and N. Kavaklı, “5995 Sayılı Maden Kanunu ile yapılan Değişikliklerin Ruhsat Sayıları ve Toplanan Harç Gelirleri Üzerindeki Etkileri”, MT Bilimsel, no. 6, pp. 23–32, July 2014.
ISNAD Toptaş, Mehmet et al. “5995 Sayılı Maden Kanunu Ile yapılan Değişikliklerin Ruhsat Sayıları Ve Toplanan Harç Gelirleri Üzerindeki Etkileri”. MT Bilimsel 6 (July 2014), 23-32.
JAMA Toptaş M, Çimen S, Kavaklı N. 5995 Sayılı Maden Kanunu ile yapılan Değişikliklerin Ruhsat Sayıları ve Toplanan Harç Gelirleri Üzerindeki Etkileri. MT Bilimsel. 2014;:23–32.
MLA Toptaş, Mehmet et al. “5995 Sayılı Maden Kanunu Ile yapılan Değişikliklerin Ruhsat Sayıları Ve Toplanan Harç Gelirleri Üzerindeki Etkileri”. MT Bilimsel, no. 6, 2014, pp. 23-32.
Vancouver Toptaş M, Çimen S, Kavaklı N. 5995 Sayılı Maden Kanunu ile yapılan Değişikliklerin Ruhsat Sayıları ve Toplanan Harç Gelirleri Üzerindeki Etkileri. MT Bilimsel. 2014(6):23-32.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Authors transfer copyright to the publisher for the accepted submissions.