Review

Yaratıcı Problem Çözme Sürecinde Analojik ve Seçici Düşünme: Seçici Problem Çözme Modelinin Matematik Eğitiminde Uygulama Örneği

Volume: 8 Number: 1 May 1, 2021
TR EN

Yaratıcı Problem Çözme Sürecinde Analojik ve Seçici Düşünme: Seçici Problem Çözme Modelinin Matematik Eğitiminde Uygulama Örneği

Abstract

Sıra dışı ve etkileyici çözümler üretme, orijinal problemler oluşturma ya da var olan problemleri farklı bir bakış açısı ile yeniden tasarlama matematikte yaratıcı olan öğrencilerden beklenilen temel beceriler olarak değerlendirilebilir. Bu becerilerin geliştirilmesinde yaratıcı problem çözme süreçleri ön plana çıkmaktadır. Yaratıcı problem çözme bir dizi algoritmik işlemin uygulanmasından öte orijinal düşünmeyi gerektiren bir eylem olarak tanımlanabilir. Problem çözme sürecine yönelik birçok yaklaşım olduğu gibi yaratıcılık için önemli görülen analojik düşünme ve seçici düşünme becerilerinin önemi araştırmacılar tarafından vurgulanmaktadır. Bu çalışmada yeni bir yaratıcı problem çözme modeli olan, matematiksel yaratıcılık eğitimi için önerilen Seçici Problem Çözme (SPÇ) modeli incelenmiştir. Bu doğrultuda alan yazın taraması yöntemi kullanılmıştır. Modelin yapısı ve işleyişi bir matematik problemi uygulama örneği ile ayrıntılı olarak açıklanmıştır. SPÇ modeli matematiksel yaratıcılığın gelişimi için önemli görülen problem çözme, problem oluşturma, seçici düşünme ve analojik düşünme becerilerini geliştirmeyi hedefleyen bir yaratıcı problem çözme modelidir.

Keywords

References

  1. Bal-Sezerel, B., & Sak, U. (2013). The selective problem solving model (SPS) and its social validity in solving mathematical problems. The International Journal of Creativity and Problem Solving, 23(1), 71-87.
  2. Bassok, M. (2003). Analogical transfer in problem solving. In J. E. Davidson ve R.J. Sternberg (Eds), The psychology of problem solving (pp. 343-369). UK: Cambridge University Press.
  3. Bernardo, A. B. (2001). Analogical problem construction and transfer in mathematical problem solving. Educational Psychology, 21(2), 137-150.
  4. Chen, Z. (1996). Children's analogical problem solving: The effects of superficial, structural, and procedural similarity. Journal of Experimental Child Psychology, 62(3), 410-431.
  5. Chiu, M. S. (2009). Approaches to the teaching of creative and non- creative mathematical problems. International Journal of Science and Mathematics Education,7(1), 55–79.
  6. Davidson, J.E. (1986). The role of insight in giftedness. In R.J. Sternberg, & J.E. Davidson (Eds.), Conceptions of giftedness. Cambridge, UK: Cambridge University Press.
  7. Davidson, J. E., and Sternberg, R. J. (1984). The role of insight in intellectual giftedness. Gifted Child Quarterly, 28(2), 58-64.
  8. Endardini, U. (2017). Pengaruh model pembelajaran selective problem solving (sps) terhadap kemampuan higher order thinking skill dan disposisi matematika. (Unpublished master’s thesis). Fakultas Ilmu Tarbiyah dan Keguruan, Jakartha.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Review

Publication Date

May 1, 2021

Submission Date

June 24, 2020

Acceptance Date

December 28, 2020

Published in Issue

Year 2021 Volume: 8 Number: 1

APA
Kirişçi, N. (2021). Yaratıcı Problem Çözme Sürecinde Analojik ve Seçici Düşünme: Seçici Problem Çözme Modelinin Matematik Eğitiminde Uygulama Örneği. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8(1), 72-84. https://doi.org/10.21666/muefd.755133
AMA
1.Kirişçi N. Yaratıcı Problem Çözme Sürecinde Analojik ve Seçici Düşünme: Seçici Problem Çözme Modelinin Matematik Eğitiminde Uygulama Örneği. MSKU Journal of Education. 2021;8(1):72-84. doi:10.21666/muefd.755133
Chicago
Kirişçi, Nilgün. 2021. “Yaratıcı Problem Çözme Sürecinde Analojik Ve Seçici Düşünme: Seçici Problem Çözme Modelinin Matematik Eğitiminde Uygulama Örneği”. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 8 (1): 72-84. https://doi.org/10.21666/muefd.755133.
EndNote
Kirişçi N (May 1, 2021) Yaratıcı Problem Çözme Sürecinde Analojik ve Seçici Düşünme: Seçici Problem Çözme Modelinin Matematik Eğitiminde Uygulama Örneği. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 8 1 72–84.
IEEE
[1]N. Kirişçi, “Yaratıcı Problem Çözme Sürecinde Analojik ve Seçici Düşünme: Seçici Problem Çözme Modelinin Matematik Eğitiminde Uygulama Örneği”, MSKU Journal of Education, vol. 8, no. 1, pp. 72–84, May 2021, doi: 10.21666/muefd.755133.
ISNAD
Kirişçi, Nilgün. “Yaratıcı Problem Çözme Sürecinde Analojik Ve Seçici Düşünme: Seçici Problem Çözme Modelinin Matematik Eğitiminde Uygulama Örneği”. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 8/1 (May 1, 2021): 72-84. https://doi.org/10.21666/muefd.755133.
JAMA
1.Kirişçi N. Yaratıcı Problem Çözme Sürecinde Analojik ve Seçici Düşünme: Seçici Problem Çözme Modelinin Matematik Eğitiminde Uygulama Örneği. MSKU Journal of Education. 2021;8:72–84.
MLA
Kirişçi, Nilgün. “Yaratıcı Problem Çözme Sürecinde Analojik Ve Seçici Düşünme: Seçici Problem Çözme Modelinin Matematik Eğitiminde Uygulama Örneği”. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol. 8, no. 1, May 2021, pp. 72-84, doi:10.21666/muefd.755133.
Vancouver
1.Nilgün Kirişçi. Yaratıcı Problem Çözme Sürecinde Analojik ve Seçici Düşünme: Seçici Problem Çözme Modelinin Matematik Eğitiminde Uygulama Örneği. MSKU Journal of Education. 2021 May 1;8(1):72-84. doi:10.21666/muefd.755133

Cited By