Research Article

İlkokul Yönetici ve Sınıf Öğretmenlerine Göre Suriyeli Sığınmacı Öğrencilerin Yaşadıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Volume: 8 Number: 1 May 1, 2021
EN TR

İlkokul Yönetici ve Sınıf Öğretmenlerine Göre Suriyeli Sığınmacı Öğrencilerin Yaşadıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Abstract

Bu araştırmanın amacı, Suriyeli sığınmacı öğrencilerin yaşadıkları sorunları, ilkokul yöneticileri ve sınıf öğretmenlerinin görüşleri ışığında ele almaktır. Araştırmanın yürütülmesinde, nitel araştırma desenlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırma, 2019 yılında İstanbul ili Beyoğlu ilçesindeki bir ilkokulda görev yapan on iki sınıf öğretmeni ve iki ilkokul yöneticisi ile yürütülmüştür. Araştırmanın katılımcıları ölçüt örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Ölçüt örnekleme yöntemiyle araştırmanın amacına uygun olarak İstanbul İli Beyoğlu ilçesinde yer alan ilkokullardan en fazla Suriyeli öğrenci sayısına sahip olan okul tercih edilmiştir. Katılımcıların belirlenmesinde kullanılan bir diğer ölçüt, görüşme yapılacak olan ilkokul yöneticileri ve sınıf öğretmenlerinin en az dört yıl yabancı uyruklu öğrencilere eğitim vermiş olmasıdır. Araştırmada verilerin toplanmasında görüşme ve gözlem tekniği kullanılmıştır. Görüşmelerde, araştırmacılar tarafından geliştirilen ve uzman görüşleri alınan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formunda ilkokul yöneticileri ve sınıf öğretmenlerine on bir soru sorulmuştur. Araştırmada, gözlem türlerinden yapılandırılmamış gözlem tekniği kullanılmış olup, katılımcı rolü bakımından katılımcı olmayan gözlemci türü tercih edilmiştir. Nitel verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda başta dil sorunu olmak üzere birden fazla sorun alanı ortaya çıkmıştır. Çalışmada ortaya çıkan sorunların nedenleri ve sorunlara ilişkin çözüm önerileri de irdelenmiştir.

Keywords

References

  1. Akalın, A. T. (2016). Türkiye’ye gelen Suriyeli göçmen çocukların eğitim sorunları (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Aydın Üniversitesi, İstanbul.
  2. Almadani, D. S. (2018). Syrian refugee students academic and social experinces in american public schools (Doctoral Dissertations). DePaul University, ABD, https://via.library.depaul.edu, sitesindeki adresinden edinilmiştir (Erişim Tarihi: 17.11.2019).
  3. Bajaj, M. & Bartlett, L. (2017). Critical transnational curriculum for immigrant and refugee students. Curriculum Inquiry Journal, 47, 25-35.
  4. Başar, M., Akan, D. & Çiftçi, M. (2018). Mülteci öğrencilerin bulunduğu sınıflarda öğrenme sürecinde karşılaşılan sorunlar. Kastamonu Eğitim Dergisi, 26(5), 1571-1578
  5. Bhugra, D. (2004). Migration, distress and cultural identity. British Medical Bulletin, 69(1), 129-141.
  6. Bunar, N. (2019). Education of refugee and asylum-seekin children. Oxford Research Encyclopedias, 10, 1-10.
  7. Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. & Demirel, F. (2014). Bilimsel Araştırma yöntemleri (On sekizinci baskı). Ankara: Pegem.
  8. Creswell, J. W. (2013). Nitel araştırma yöntemleri. M.Bütün, M. ve S. Demir (Çev.). (Üçüncü baskı), Ankara: Siyasal.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

May 1, 2021

Submission Date

October 12, 2020

Acceptance Date

February 21, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 8 Number: 1

APA
Alkalay, G., Kıral, B., & Erdem, A. R. (2021). İlkokul Yönetici ve Sınıf Öğretmenlerine Göre Suriyeli Sığınmacı Öğrencilerin Yaşadıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8(1), 231-249. https://doi.org/10.21666/muefd.809182
AMA
1.Alkalay G, Kıral B, Erdem AR. İlkokul Yönetici ve Sınıf Öğretmenlerine Göre Suriyeli Sığınmacı Öğrencilerin Yaşadıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri. MSKU Journal of Education. 2021;8(1):231-249. doi:10.21666/muefd.809182
Chicago
Alkalay, Gizem, Bilgen Kıral, and Ali Rıza Erdem. 2021. “İlkokul Yönetici Ve Sınıf Öğretmenlerine Göre Suriyeli Sığınmacı Öğrencilerin Yaşadıkları Sorunlar Ve Çözüm Önerileri”. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 8 (1): 231-49. https://doi.org/10.21666/muefd.809182.
EndNote
Alkalay G, Kıral B, Erdem AR (May 1, 2021) İlkokul Yönetici ve Sınıf Öğretmenlerine Göre Suriyeli Sığınmacı Öğrencilerin Yaşadıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 8 1 231–249.
IEEE
[1]G. Alkalay, B. Kıral, and A. R. Erdem, “İlkokul Yönetici ve Sınıf Öğretmenlerine Göre Suriyeli Sığınmacı Öğrencilerin Yaşadıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri”, MSKU Journal of Education, vol. 8, no. 1, pp. 231–249, May 2021, doi: 10.21666/muefd.809182.
ISNAD
Alkalay, Gizem - Kıral, Bilgen - Erdem, Ali Rıza. “İlkokul Yönetici Ve Sınıf Öğretmenlerine Göre Suriyeli Sığınmacı Öğrencilerin Yaşadıkları Sorunlar Ve Çözüm Önerileri”. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 8/1 (May 1, 2021): 231-249. https://doi.org/10.21666/muefd.809182.
JAMA
1.Alkalay G, Kıral B, Erdem AR. İlkokul Yönetici ve Sınıf Öğretmenlerine Göre Suriyeli Sığınmacı Öğrencilerin Yaşadıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri. MSKU Journal of Education. 2021;8:231–249.
MLA
Alkalay, Gizem, et al. “İlkokul Yönetici Ve Sınıf Öğretmenlerine Göre Suriyeli Sığınmacı Öğrencilerin Yaşadıkları Sorunlar Ve Çözüm Önerileri”. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol. 8, no. 1, May 2021, pp. 231-49, doi:10.21666/muefd.809182.
Vancouver
1.Gizem Alkalay, Bilgen Kıral, Ali Rıza Erdem. İlkokul Yönetici ve Sınıf Öğretmenlerine Göre Suriyeli Sığınmacı Öğrencilerin Yaşadıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri. MSKU Journal of Education. 2021 May 1;8(1):231-49. doi:10.21666/muefd.809182

Cited By