Accounting in China at the time of Luca Pacioli

Number: 2 January 1, 2012
  • Song Limeng
TR EN

Luca Pacioli Zamanında Çin’de Muhasebe

Abstract

Çin’de, Luca Pacioli zamanına denk gelen Ming Hanedanı döneminde (1368-1644) Çin, dünyadaki en güçlü ve refah içindeki ülke olmakla beraber; bu çağ aynı zamanda gelişmeden çöküşe doğru anlamlı bir dönüşüm sürecini de ifade etmektedir. Kapitalizmin filizlendiği bu çağda, Çin kırsal kesiminde, şehirlerde ve pazar yerlerinde muhasebeye her yerde rastlanır ve Tripod kayıt yönteminin (sanjiaozhang), muvakkat, standart olmayan ve yerli bir çift taraflı kayıt yöntemi olarak kullanım alanına girdiği görülmektedir. Yerli Çin çift taraflı kayıt yöntemi, Sanjiaozhang ile ortaya çıkmış, Longmenzhang (ejder geçidi kayıt yöntemi) ile gelişmiş, Sijiaozhang (dört ayaklı kayıt yöntemi) ile olgunlaşmış ve batılı kayıt yöntemlerinin tanınması ve hakimiyet kurması ile de yok olmuştur. Bu araştırmada, Çin defter tutma yönteminin gelişimi incelenecek ve bunun rasyonel devamlılığı, çağdaş ekonomik ve kültürel karakteristikleri temel alınarak analiz edilecektir. Çin geleneksel çift taraflı kayıt yöntemi ile Luca Pacioli’nin Partita doppia’sını karşılaştırarak, Çin defter tutma yönteminin İtalyan tarzı defter tutma yönteminden geride kalma sebepleri açıklanmaya çalışılacaktır.

Keywords

Details

Primary Language

English

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Song Limeng This is me

Publication Date

January 1, 2012

Submission Date

January 1, 2012

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2012 Number: 2

APA
Limeng, S. (2012). Accounting in China at the time of Luca Pacioli. Accounting and Financial History Research Journal, 2, 179-197. https://izlik.org/JA74AX88PD
AMA
1.Limeng S. Accounting in China at the time of Luca Pacioli. Accounting and Financial History Research Journal. 2012;(2):179-197. https://izlik.org/JA74AX88PD
Chicago
Limeng, Song. 2012. “Accounting in China at the Time of Luca Pacioli”. Accounting and Financial History Research Journal, nos. 2: 179-97. https://izlik.org/JA74AX88PD.
EndNote
Limeng S (January 1, 2012) Accounting in China at the time of Luca Pacioli. Accounting and Financial History Research Journal 2 179–197.
IEEE
[1]S. Limeng, “Accounting in China at the time of Luca Pacioli”, Accounting and Financial History Research Journal, no. 2, pp. 179–197, Jan. 2012, [Online]. Available: https://izlik.org/JA74AX88PD
ISNAD
Limeng, Song. “Accounting in China at the Time of Luca Pacioli”. Accounting and Financial History Research Journal. 2 (January 1, 2012): 179-197. https://izlik.org/JA74AX88PD.
JAMA
1.Limeng S. Accounting in China at the time of Luca Pacioli. Accounting and Financial History Research Journal. 2012;:179–197.
MLA
Limeng, Song. “Accounting in China at the Time of Luca Pacioli”. Accounting and Financial History Research Journal, no. 2, Jan. 2012, pp. 179-97, https://izlik.org/JA74AX88PD.
Vancouver
1.Song Limeng. Accounting in China at the time of Luca Pacioli. Accounting and Financial History Research Journal [Internet]. 2012 Jan. 1;(2):179-97. Available from: https://izlik.org/JA74AX88PD