Tuzluluk, bitki gelişimini ve üretimini
sınırlayan en önemli abiyotik stres faktörüdür. Toprak tuzluluğu, gıda
üretiminde kısıtlayıcı faktördür. Özellikle, toprak tuzluluğu, dünyanın kurak
ve yarı kurak alanlarında önemli bir problemdir. Yeni biyoteknolojik
yaklaşımlar ve moleküler markör teknolojisi tuz stres toleransının genetik ve
moleküler temelinin daha iyi anlaşılmasına büyük katkı sağlamıştır. Tuza
dayanıklı bitkileri geliştirmede moleküler çalışmalar ve in vitro seleksiyon
teknolojisinin geliştirilmesi yeni bir fırsat sağlayacaktır. Tuz stresi
direnciyle ilişkili DNA moleküler markörlerini tanımlamak için genetik ve
genomik analizlerin kullanımı, tuza dayanıklı bitki gelişiminde ıslah
stratejilerini kolaylaştırabilir. Bu derlemede, bazı bitkilerde tuz toleransını
artırmak için yapılmış in vitro kültür yöntemleri ve aynı zamanda moleküler
markör ve genetik mühendisliği çalışmaları değerlendirilmiştir.
Salinity is the
most important abiotic stress factor limiting the plant development and
production. Soil salinity is a principal constraint in food production.
Particularly, it is a problem in the arid and semi- arid areas of the world.
Recent biotechnological approaches and molecular markers technology studies
have contributed greatly to a better understanding of the genetic and molecular
bases of plant salt stress tolerance.
The development of molecular studies and in vitro selection technology
will provide a new opportunity to improve in salt tolerant crops. The genetic and genomic analysis of the traits
of plants can contribute to the breeding of salt tolerant crops through DNA
molecular markers associated to salt stress resistance. In this review, use of in vitro culture methods for increasing salt
tolerance in crop plants and also molecular marker and genetic engineering
studies were evaluated.
Subjects | Engineering |
---|---|
Journal Section | Biology, Molecular Biology and Genetics |
Authors | |
Publication Date | June 19, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 3 Issue: 1 |
Mugla Journal of Science and Technology (MJST) is licensed under the Creative Commons Attribution-Noncommercial-Pseudonymity License 4.0 international license.