BibTex RIS Cite

İZMİR’DEKİ ÖZEL VE DEVLET ÜNİVERSİTELERİNDEKİ ÖĞRENCİLERİN BAŞARILARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ VE KARŞILAŞTIRILMASI

Year 2007, Issue: 18, - 4, 01.12.2007

Abstract

Özel ve devlet üniversitelerindeki öğrencilerin başarılarını etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılan bu çalışmada öğrencilerin başarılarını etkileyen birçok kriter ele alınmıştır. İlişkili olan değişkenleri bir araya getirerek gözlemlenemeyen faktörleri ortaya çıkarmayı amaçlayan bir boyut indirgeme yöntemi olan faktör analizi ile başarıyı etkileyen önemli faktörler belirlenmiş ve daha sonra devlet ve özel üniversitelerde öğrencilerin başarılarını etkileyen faktörler arasında farklılık olup olmadığı incelenmiş, demografik özelliklerin başarıyı etkileyip etkilemediği ki kare bağımsızlık testleri ile araştırılmıştır.

References

  • Korkmaz Ayşe, (5.04.2005),Yüksek Öğretim Gençliğinin Problemleri, http://yayim.meb.gov.tr/yayimlar/145/korkmaz.htm,5.04.2005
  • Johnson, R. A, Wichern D.W (1998), Applied Multivariate Statistical Analysis,Prentice Hall
  • Morrison D.F.,(1990), Multivariate Statistical Methods, Mc-Graw Hill
  • Mardia K.V,Kent J.T,Bibby J.M, (1989), Multivariate Analysis, Academic Press

Determining and Comparing the Factors Effecting the Performance of the Students at the State and Private Universities in İzmir

Year 2007, Issue: 18, - 4, 01.12.2007

Abstract

In this study, in order to be able to determine the factors that effect course performances of students, a factor analysis is carried out on the survey data obtained from the students of both state and private universities. As a multivariate dimension reduction technique, factor analysis determines the factors for finding out and summarizing the covariance structure among the original variables (observable variables) on the basis of artificial variables which are in the basis structure of the system but can not be observed. As is well known, these artificial variables are also called factors. Also, various statistical techniques are carried out on these data to compare the state and private universities with respect to the factors that effect their performances.

References

  • Korkmaz Ayşe, (5.04.2005),Yüksek Öğretim Gençliğinin Problemleri, http://yayim.meb.gov.tr/yayimlar/145/korkmaz.htm,5.04.2005
  • Johnson, R. A, Wichern D.W (1998), Applied Multivariate Statistical Analysis,Prentice Hall
  • Morrison D.F.,(1990), Multivariate Statistical Methods, Mc-Graw Hill
  • Mardia K.V,Kent J.T,Bibby J.M, (1989), Multivariate Analysis, Academic Press
There are 4 citations in total.

Details

Other ID JA52ZP62GF
Journal Section Articles
Authors

İstem Keser This is me

Efe Sarıbay This is me

Publication Date December 1, 2007
Published in Issue Year 2007 Issue: 18

Cite

APA Keser, İ., & Sarıbay, E. (2007). İZMİR’DEKİ ÖZEL VE DEVLET ÜNİVERSİTELERİNDEKİ ÖĞRENCİLERİN BAŞARILARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ VE KARŞILAŞTIRILMASI. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(18), 4.
AMA Keser İ, Sarıbay E. İZMİR’DEKİ ÖZEL VE DEVLET ÜNİVERSİTELERİNDEKİ ÖĞRENCİLERİN BAŞARILARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ VE KARŞILAŞTIRILMASI. İLKE. December 2007;(18):4.
Chicago Keser, İstem, and Efe Sarıbay. “İZMİR’DEKİ ÖZEL VE DEVLET ÜNİVERSİTELERİNDEKİ ÖĞRENCİLERİN BAŞARILARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ VE KARŞILAŞTIRILMASI”. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 18 (December 2007): 4.
EndNote Keser İ, Sarıbay E (December 1, 2007) İZMİR’DEKİ ÖZEL VE DEVLET ÜNİVERSİTELERİNDEKİ ÖĞRENCİLERİN BAŞARILARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ VE KARŞILAŞTIRILMASI. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 18 4.
IEEE İ. Keser and E. Sarıbay, “İZMİR’DEKİ ÖZEL VE DEVLET ÜNİVERSİTELERİNDEKİ ÖĞRENCİLERİN BAŞARILARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ VE KARŞILAŞTIRILMASI”, İLKE, no. 18, p. 4, December 2007.
ISNAD Keser, İstem - Sarıbay, Efe. “İZMİR’DEKİ ÖZEL VE DEVLET ÜNİVERSİTELERİNDEKİ ÖĞRENCİLERİN BAŞARILARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ VE KARŞILAŞTIRILMASI”. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 18 (December 2007), 4.
JAMA Keser İ, Sarıbay E. İZMİR’DEKİ ÖZEL VE DEVLET ÜNİVERSİTELERİNDEKİ ÖĞRENCİLERİN BAŞARILARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ VE KARŞILAŞTIRILMASI. İLKE. 2007;:4.
MLA Keser, İstem and Efe Sarıbay. “İZMİR’DEKİ ÖZEL VE DEVLET ÜNİVERSİTELERİNDEKİ ÖĞRENCİLERİN BAŞARILARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ VE KARŞILAŞTIRILMASI”. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 18, 2007, p. 4.
Vancouver Keser İ, Sarıbay E. İZMİR’DEKİ ÖZEL VE DEVLET ÜNİVERSİTELERİNDEKİ ÖĞRENCİLERİN BAŞARILARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ VE KARŞILAŞTIRILMASI. İLKE. 2007(18):4.