BibTex RIS Cite

Çalışma Yaşamında Işık ve Aydınlatmanın Önemi

Year 2001, Issue: 5, 0 - 0, 01.12.2001

Abstract

İnsan fizyonomisi ve psikolojisi üzerinde etkili bir rol oynayan ışık ve aydınlatma, gündelik yaşamın yanısıra çalışma yaşamında da yaşamsal bir öneme sahiptir. Disiplinlerarası bir olgu olarak niteleyebileceğimiz ışık ve aydınlatmanın, kâr arayışına yönelik olarak faaliyet gösteren örgüt yönetimleri tarafından çok yönlü olarak kullanılabileceğini ve değerlendirilebileceğini ileri sürmek olanaklıdır. Stres yönetimi bağlamında ışık ve aydınlatma, çalışanların kaygı düzeyini yükselterek iş doyumlarını ve verimlerini azaltabilmektedir. Bu anlamıyla ışık ve aydınlatmayı bir stresör olarak nitelemek ve çalışma yaşamında olumsuz etkilere neden olabileceğini ileri sürmek olanaklıdır. Öte yandan çalışma yaşamında verimlilik ve etkinlik, çalışma ortamının ve koşulların iyileştirilmesini gerekli kılmaktadır. Bu bağlamda ışık ve aydınlatma, yüksek verimliliğe ve etkinliğe yönelik bir olgu olarak olumlu sonuçlar doğurabilmektedir. Özetle ışık ve aydınlatmanın, kapitalist mantık uyarınca işlerlik kazanan örgüt yönetimleri tarafından önemsenmesi ve yapıcı etkisinden yararlanılması gereken bir araç konumunda olduğu savunulabilmektedir.

Year 2001, Issue: 5, 0 - 0, 01.12.2001

Abstract

Light and lighting, having a tremendous effect on human physiognomy and psychology, are crucially important not only in our daily lives but also in our business lives. It is possible to claim that light and lighting, usually described as interdisciplinary concepts, can be utilized for multi-dimensional purposes by corporate managements that are in search of profit. In context of stress management, light and lighting can decrease work motivation and productivity by increasing workers' anxiety levels. In this sense, it is possible to qualify poor lighting as a cause of severe stress and claim that it might lead to negative consequences. The need for productivity at work, however, necessitates improving working conditions and at this point light and lighting could boost productivity. To sum up, it can be argued that light and lighting are tools that might have very constructive uses for organizational managements functioning in capitalist markets. Therefore, it is crucially important that such organizations give importance to the use of proper light and lighting at work.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA53JF47AY
Journal Section Articles
Authors

Emet Gürel This is me

Publication Date December 1, 2001
Published in Issue Year 2001 Issue: 5

Cite

APA Gürel, E. (2001). Çalışma Yaşamında Işık ve Aydınlatmanın Önemi. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(5).
AMA Gürel E. Çalışma Yaşamında Işık ve Aydınlatmanın Önemi. İLKE. December 2001;(5).
Chicago Gürel, Emet. “Çalışma Yaşamında Işık Ve Aydınlatmanın Önemi”. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 5 (December 2001).
EndNote Gürel E (December 1, 2001) Çalışma Yaşamında Işık ve Aydınlatmanın Önemi. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 5
IEEE E. Gürel, “Çalışma Yaşamında Işık ve Aydınlatmanın Önemi”, İLKE, no. 5, December 2001.
ISNAD Gürel, Emet. “Çalışma Yaşamında Işık Ve Aydınlatmanın Önemi”. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 5 (December 2001).
JAMA Gürel E. Çalışma Yaşamında Işık ve Aydınlatmanın Önemi. İLKE. 2001.
MLA Gürel, Emet. “Çalışma Yaşamında Işık Ve Aydınlatmanın Önemi”. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 5, 2001.
Vancouver Gürel E. Çalışma Yaşamında Işık ve Aydınlatmanın Önemi. İLKE. 2001(5).