BibTex RIS Cite

Muğla ve Çevresindeki Yerleşmelerin Gelişmelerini Etkileyen Coğrafî Faktörler

Year 2001, Issue: 4, 0 - 0, 01.12.2001

Abstract

Muğla ve çevresi, üzerinde karstik şekillerin geliştiği bir platodan oluşmaktadır. Su ve toprak kaynaklarının oldukça kısıtlı olduğu bu kalker plato, yoğun bir maki örtüsüyle kaplı bulunmakta ve yer yer korular halinde ormanlara rastlanmaktadır. Bu doğal yapıya bağlı olarak, yöredeki yerleşmelerin çoğu, su ve toprak kaynakları bakımından çevrelerine göre daha elverişli koşullara sahip olan polyelerde kurulmuştur. Polyelerin tarımsal potansiyeli, buralarda kurulmuş olan yerleşmelerin nüfus büyüklüklerini ve gelişmelerini belirleyen temel faktörlerden biridir. Ancak, sulamalı tarım yapma olanağının çok kısıtlı olması nedeniyle, buralarda yetiştirilen başlıca ticari ürün tütündür. Bu durum, polyelerin tarımsal potansiyelini kısıtlayarak, besleyebilecekleri nüfus miktarının artmasına engel teşkil etmektedir. Bundan dolayı, polyelerde kurulmuş yerleşmelerin çoğunun nüfusu artmamakta, veya giderek azalmaktadır. Plato yüzeylerinde kurulmuş olan köylerin geçim kaynakları oldukça kısıtlı olup bu köyler yörenin en az nüfus barındıran ve ekonomik açıdan en geri kalmış köylerini oluşturmaktadır. Yörenin kentsel nitelik taşıyan tek yerleşmesi Muğla’dır. Bu kentin gelişmesinde, yörenin en geniş polyesinde kurulmuş olması, ana karayollarının kavşak noktasında bulunması, il yönetim merkezi olması ve az da olsa turizmden etkilenmesi gibi faktörlerin etkileri olmuştur. Yörenin ikinci büyük yerleşmesi olan Ula’nın gelişmesinde de yönetim fonksiyonunun önemli etkisi vardır. Ancak, bu kasabanın nüfusu çok yavaş bir gelişim göstermektedir. Bayır, Akçaova, Muğla ve Kötekli, yörenin ulaşımdan en çok etkilenen, buna bağlı olarak da en hızlı nüfus artışına sahip olan yerleşmeleridir. İlin kıyı kesiminin Türkiye’nin en önde gelen turistik alanları arasında yer almasına karşın, günümüzde Muğla ve çevresi, turizm faaliyetlerinden az etkilenen bir yöre durumundadır. Buna karşılık, kıyı kesiminde gelişen turizm sektörüne bağlı olarak inşaat kesiminin de canlanması, Muğla yöresindeki zengin mermer yataklarının işletmeye açılarak bu yörede çok sayıda mermer fabrikasının kurulmasını sağlamıştır.

Year 2001, Issue: 4, 0 - 0, 01.12.2001

Abstract

Muğla and surroundings is composed of a plateau on which karstic forms area seen. This limestone plateau with a limited amount of water and resources is covered with dense maquis, and in some parts woodlands can be observed. Due to this naturel structure most of the settlements are established in the poljes which have more suitable conditions in terms of land and water supplies compared of other parts of the region. The agriculturel potential of poljes is one of the essential factors which determine the demographic size and development of the settlements around. In fact as the opportunities of irrigable agriculture are so limited, in this area the main agricultural product is tabacco. This fact prevents the agricultural potential of the poljes, and hinders the increase of the population families can support. For this reason the population of most of the settlements which are established on poljes remains unchanged or it gradually decreases. Since the livelihood of the villages on the plateau is limited, these villages constitute the ones which have the least population and are economically underdevelopment. Muğla is the only urbanized settlement in this region. The factores which make contributions on the developments of the this city are that it was established on the largest polje on the region, it is on the intersection of main roads, it is the city governing center and is in a way affected by tourism. The governing function plays an important role in the development of Ula, which is the second largest settlement in area. But the population of this town shows a steady increase. Bayır, Akçaova, Muğla, and Kötekli are the settlements most affected by the transportation of the region and therefore, they have the population which increase the most rapidly in relation to other settlements. Although the coast of the province is one the leading tourist resorts in Turkey, Muğla and its surrounding is considered not to benefit sufficiently from the tourism facilities nowadays. On the other hand, as a result of the revival of contruction sector depending on the development of the tourism, marble quarries were started to be exploited widely and so more marble factories were established.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA53JN72ZE
Journal Section Articles
Authors

İbrahim Güner This is me

Publication Date December 1, 2001
Published in Issue Year 2001 Issue: 4

Cite

APA Güner, İ. (2001). Muğla ve Çevresindeki Yerleşmelerin Gelişmelerini Etkileyen Coğrafî Faktörler. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(4).
AMA Güner İ. Muğla ve Çevresindeki Yerleşmelerin Gelişmelerini Etkileyen Coğrafî Faktörler. İLKE. December 2001;(4).
Chicago Güner, İbrahim. “Muğla Ve Çevresindeki Yerleşmelerin Gelişmelerini Etkileyen Coğrafî Faktörler”. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 4 (December 2001).
EndNote Güner İ (December 1, 2001) Muğla ve Çevresindeki Yerleşmelerin Gelişmelerini Etkileyen Coğrafî Faktörler. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 4
IEEE İ. Güner, “Muğla ve Çevresindeki Yerleşmelerin Gelişmelerini Etkileyen Coğrafî Faktörler”, İLKE, no. 4, December 2001.
ISNAD Güner, İbrahim. “Muğla Ve Çevresindeki Yerleşmelerin Gelişmelerini Etkileyen Coğrafî Faktörler”. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 4 (December 2001).
JAMA Güner İ. Muğla ve Çevresindeki Yerleşmelerin Gelişmelerini Etkileyen Coğrafî Faktörler. İLKE. 2001.
MLA Güner, İbrahim. “Muğla Ve Çevresindeki Yerleşmelerin Gelişmelerini Etkileyen Coğrafî Faktörler”. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 4, 2001.
Vancouver Güner İ. Muğla ve Çevresindeki Yerleşmelerin Gelişmelerini Etkileyen Coğrafî Faktörler. İLKE. 2001(4).