BibTex RIS Cite

Turizm Sektöründe Çalışan Kadınların Toplumsal Değişime Etkileri

Year 2001, Issue: 4, 0 - 0, 01.12.2001

Abstract

1990’lar dünya genelinde her alanda hızlı değişimlerin yaşandığı bir dönem olarak kabul görmektedir. Teknoloji alanındaki hızlı atılımların etkisi toplumsal yaşamın her kesiminde kendini gösterirken politik ve ekonomik değişimler sosyal ve kültürel dönüşümlerin aracı olmaktadırlar. Sosyal örgüdeki ve kültürel yapıdaki bu değişimler toplumdaki bireylerin kişisel tercihlerinin öncelik sıralamasında da etkisini göstermektedir. Sosyal yapının ve bireylerin küresel boyutlardaki bu hızlı değişiminin en etkili iletim araçlarından birisi turizm olgusudur. Turizm olgusu hem turist hem de turistik yörenin halkı için değişimdir. Turist yaşadığı örgüden kısa bir süre için koparak farklı bir ortamın sosyal ve kültürel deseni içerisine girmektedir. Bu etkileşim içerisinde turist bireysel bağlamda değişimi yaşarken yerel halkın kültürel, ekonomik ve çevresel kalıplarının değişimine neden olan etkenlerden birisi olarak belirmektedir. Bu değişime aracı olan ve etkileşimi en yoğun yaşayan kesimlerden birisi hizmet sektöründe uzmanlık istemeyen işlerde çalışan kırsal kökenli kadınlardır. Bu araştırmada 1100 kilometre kıyı şeridine sahip ve turizm olgusunun yoğun yaşandığı Muğla il sınırlarında turizm sektöründe özellikle uzmanlık istemeyen işlerde çalışan kırsal kökenli kadınların turizmden etkilenişi ve bu değişimi köylerinin yapısına ne şekilde taşıdıkları incelenecektir.

Year 2001, Issue: 4, 0 - 0, 01.12.2001

Abstract

Tourism is the one of the important factors that affects globalisation. The concept of tourism fosters a change in life style for both the tourist and the local community, which the tourist is visiting. The tourist leaves his / her home environment and enters a totally new one, thus interacting with the locals. This interaction brings about a change in values for both the tourist and the locals. The change which tourism brings is also reflected on the life style of rural women who work in that sector. This study based on rural women who work as unskilled labourers in the tourism sector in Muğla. These women create the biggest cultural impact in the communities in which they live as they are constantly exposed to different cultures.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA53JR65YC
Journal Section Articles
Authors

Nurgün Oktik This is me

Publication Date December 1, 2001
Published in Issue Year 2001 Issue: 4

Cite

APA Oktik, N. (2001). Turizm Sektöründe Çalışan Kadınların Toplumsal Değişime Etkileri. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(4).
AMA Oktik N. Turizm Sektöründe Çalışan Kadınların Toplumsal Değişime Etkileri. İLKE. December 2001;(4).
Chicago Oktik, Nurgün. “Turizm Sektöründe Çalışan Kadınların Toplumsal Değişime Etkileri”. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 4 (December 2001).
EndNote Oktik N (December 1, 2001) Turizm Sektöründe Çalışan Kadınların Toplumsal Değişime Etkileri. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 4
IEEE N. Oktik, “Turizm Sektöründe Çalışan Kadınların Toplumsal Değişime Etkileri”, İLKE, no. 4, December 2001.
ISNAD Oktik, Nurgün. “Turizm Sektöründe Çalışan Kadınların Toplumsal Değişime Etkileri”. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 4 (December 2001).
JAMA Oktik N. Turizm Sektöründe Çalışan Kadınların Toplumsal Değişime Etkileri. İLKE. 2001.
MLA Oktik, Nurgün. “Turizm Sektöründe Çalışan Kadınların Toplumsal Değişime Etkileri”. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 4, 2001.
Vancouver Oktik N. Turizm Sektöründe Çalışan Kadınların Toplumsal Değişime Etkileri. İLKE. 2001(4).