BibTex RIS Cite

Muğla ve Yöresi Ağızlarında Şimdiki Zaman Biçimleri

Year 2001, Issue: 4, 0 - 0, 01.12.2001

Abstract

Türkçede şimdiki zaman biçimleri ve çekimleri, tarihi dönemlerden itibaren çok çeşitli yapılar ve şekiller göstermiştir. Bu bağlamda, Anadolu ağızları içinde kendine özgü bir yeri olan Muğla ağzında şimdiki zaman ekleri de çeşitlilik göstermektedir. Sayısı 10’u geçen şimdiki zaman biçimleri, Türk dilinin tarihi dönemlerinden kalma birtakım yapı ve şekilleri de kendi bünyesinde günümüze kadar taşımıştır. Bu yapılar, aynı zamanda günümüz Türk lehçelerinden Türkmence, Kırgızca, Kazakça ve Nogayca ile de paralellik göstermektedir. Bu bakımdan Muğla ağzının, şimdiki zaman yapılarıyla, bir yandan tarihi lehçelerle, diğer yandan da çağdaş lehçelerle ilgisi ve ilişkisi vardır. Muğla ağzı, aynı zamanda Türkçedeki şimdiki zaman kavramının kullanım ve yaygınlığını göstermesi bakımından da tipik bir örnektir.

Year 2001, Issue: 4, 0 - 0, 01.12.2001

Abstract

Present continous forms and inflections in Turkish language have had many different structures and patterns since the early periods. In this context the affixes in the present continuous tense also vary in the dialect of Muğla which has its distinguished place in the dialects widely spoken in Anatolia. The dialect of Muğla has carried in its own body more than ten present continuous forms and some patterns handed down to the present form the early periods of Turkish language. At the same time these structures have close affinities with the Turkish dialects today such as Turkmenish, Kirghizish, Kazakish and Nogayish. The dialects of Muğla with its present continuous forms has close ties and relations with the old dialects on the one hand and with the contemporary ones on the other. Moreover, this dialect is a typical example as it shares the common use of present continuous tense in Turkish language

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA53JG37MB
Journal Section Articles
Authors

Ali Akar This is me

Publication Date December 1, 2001
Published in Issue Year 2001 Issue: 4

Cite

APA Akar, A. (2001). Muğla ve Yöresi Ağızlarında Şimdiki Zaman Biçimleri. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(4).
AMA Akar A. Muğla ve Yöresi Ağızlarında Şimdiki Zaman Biçimleri. İLKE. December 2001;(4).
Chicago Akar, Ali. “Muğla Ve Yöresi Ağızlarında Şimdiki Zaman Biçimleri”. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 4 (December 2001).
EndNote Akar A (December 1, 2001) Muğla ve Yöresi Ağızlarında Şimdiki Zaman Biçimleri. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 4
IEEE A. Akar, “Muğla ve Yöresi Ağızlarında Şimdiki Zaman Biçimleri”, İLKE, no. 4, December 2001.
ISNAD Akar, Ali. “Muğla Ve Yöresi Ağızlarında Şimdiki Zaman Biçimleri”. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 4 (December 2001).
JAMA Akar A. Muğla ve Yöresi Ağızlarında Şimdiki Zaman Biçimleri. İLKE. 2001.
MLA Akar, Ali. “Muğla Ve Yöresi Ağızlarında Şimdiki Zaman Biçimleri”. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 4, 2001.
Vancouver Akar A. Muğla ve Yöresi Ağızlarında Şimdiki Zaman Biçimleri. İLKE. 2001(4).